Brčko – Maršom i prigodnim programom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici

Brčko – Maršom i prigodnim programom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici

U organizaciji Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja” danas je u Brčkom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Za sve Brčake koji nisu bili u mogućnosti učestvovati u Maršu mira Nezuk-Potočari, Udruženje je i ove godine organiziralo marš od Šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću do Velikog parka u Brčkom.

Među više stotina Brčaka koji su šetnjom podsjetili na genocid u Srebrenici bili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine predvođeni gradonačelnikom Esedom Kadrićem. Po dolasku učesnika marša u Brčko, na centralnom gradskom trgu upriličen je prigodan program.

Član Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici Ensar Gobeljić je kazao da je obaveza svih Brčaka podjećati na genocid da nove generacije mladih ne bi odrastale bez očeva i djedova kako je odrastala njegova generacija.

Predsjednik Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ Admir Karalić je ustvrdio da Brčko i Srebrenicu nažalost povezuje slična sudbina.

– Brčaci danas iskazuju poštovanje prema žrtvama genocida. Naša je obaveza manifestacijama kakva je ova njegovati kulturu sjećanja i činiti sve da se sankcionišu svi pokušaji poricanja genocida jer zaborav je nešto što bošnjački narod sebi ne može dopustiti – izjavio je Karalić.

On je istaknuo da se uz podršku Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ grupa od 30 Brčaka i Gunjaraca priključila ovogodišnjem maršu mira Nezuk-Potočari, prenosi Fena.

Goražde nizom sadržaja obilježava godišnjicu genocida

Previous Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije
Next U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

‘Osmorka’ i kod Dodika pred vratima

Nakon što je predsjednik RS-a održao press konferenciju u Administrativnom centru entitetske Vlade, na izlazu su novinari zatekli i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića… -Iako

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Memorijalne centre pretvoriti u centre za istraživanje zločina (VIDEO)

“Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“, naziv je naučnog skupa koji je organiziran danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

NAŠI DANI

Javna rasprava o statusu Sutorine 24. februara

Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine održat će se u utorak, 24. februara 2015. godine sa početkom u 10:00 sati u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i