Brčko – Maršom i prigodnim programom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici

Brčko – Maršom i prigodnim programom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici

U organizaciji Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja” danas je u Brčkom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Za sve Brčake koji nisu bili u mogućnosti učestvovati u Maršu mira Nezuk-Potočari, Udruženje je i ove godine organiziralo marš od Šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću do Velikog parka u Brčkom.

Među više stotina Brčaka koji su šetnjom podsjetili na genocid u Srebrenici bili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine predvođeni gradonačelnikom Esedom Kadrićem. Po dolasku učesnika marša u Brčko, na centralnom gradskom trgu upriličen je prigodan program.

Član Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici Ensar Gobeljić je kazao da je obaveza svih Brčaka podjećati na genocid da nove generacije mladih ne bi odrastale bez očeva i djedova kako je odrastala njegova generacija.

Predsjednik Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ Admir Karalić je ustvrdio da Brčko i Srebrenicu nažalost povezuje slična sudbina.

– Brčaci danas iskazuju poštovanje prema žrtvama genocida. Naša je obaveza manifestacijama kakva je ova njegovati kulturu sjećanja i činiti sve da se sankcionišu svi pokušaji poricanja genocida jer zaborav je nešto što bošnjački narod sebi ne može dopustiti – izjavio je Karalić.

On je istaknuo da se uz podršku Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ grupa od 30 Brčaka i Gunjaraca priključila ovogodišnjem maršu mira Nezuk-Potočari, prenosi Fena.

Goražde nizom sadržaja obilježava godišnjicu genocida

Previous Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije
Next U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Kozarcu obilježena godišnjica progona Bošnjaka

Kozarčani su jučer tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima podsjetili na zločine nad nesrpskim stanovništvom ovog kraja koji su se dogodili prije 25. godina. Tokom

NAŠI DANI

U Bužimu danas postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja 505. viteške brigade ARBiH

Nakon deset dugih godina priče oko izgradnje Muzeja 505-te viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas možemo slobodno reći da će se Muzej graditi na Turbetu generala Izeta Nanića

NAŠI DANI

U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”, javlja Fena.