Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Oznaku izvornosti, odnosno geografskog porijekla, dobila su četiri proizvoda koja su ispunila kriterijume – dvije vrste livanjskog sira, nevesinjski krompir i visočka pečenica.

Mada je i do sada bio tražen i cijenjen na tržištu, autohtoni Livanjski sir je dobio službenu potvrdu izvornosti. Put ka tržištu je otvoren, a oznaka porijekla garantuje vrhunski proizvod sa specifičnim karakteristikama,a proizvode ga samo određene mljekare s područja Livna.

Dvije vrste livanjskog sira dobile su certifikat – jedan za zaštitu porijekla, a drugi, uz visočku pečenicu i nevesinjski krompir zaštitu geografskog porijekla. Proizvođači se nadaju kako će nakon priznanja poboljšati svoju poziciju na tržištu.

Svi zašttićeni proizvodi imaju specifičan okus, miris, teksturu , obilježja po čemu su određena geografska područja jedinstvena. Za registraciju zadužena je Agencija za sigurnost hrane. Na nivou Bosne i Hercegovine dodjeljuju se oznake zaštite porijekla, geografskog porijekla i zagarantovanog tradicionalnog specijaliteta.

DŽEMIL HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

“To jeste poenta zaštite geografskog porijkela dodatna vrijednost proizvoda, a potrošač je siguran da će dobiti ono što želi”.

Prvi proizvodi s oznakom geografskog porijekla trebali bi se uskoro pojaviti na domaćem tržištu. S ovom oznakom nevesinjski krompir možemo očekivati tek najesen.

U Agenciji za sigurnost hrane ističu kako su započeli certificiranje i kontrole, odnosno spječavanje krivotvorenja zaštićenih proizvoda.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“
Next Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Milionsku kompaniju umjesto u Stockholmu pokrenuo u Sarajevu

Rešad Začina bio je viši programer u uspješnoj švedskoj kompaniji Fishbrain, ali je nakon administrativnog propusta poslodavca bio prisiljen napustiti Švedsku. Sada je vlasnik milionske kompanije u Sarajevu koja, između

MADE IN BOSNIA-387

Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)

Klompe koje se proizvode u Turbetu kod Travnika izvoze se u cijeli svijet. Ova firma godišnje proizvede oko 60 hiljada pari klompi a 45 radnika imaju sve uvjete za rad.

Ekonomija/Biznis

U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se danas održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, a riječ je o događaju koji okuplja privrednike i finansijske institucije radi diskusije o tome šta zelena tranzicija znači