Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

 

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila je i izložba nazvana ”Nacionalni spomenici TK” koja je postavljena u BKC-u u Tuzli.

Izdavačka djelatnost Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona započela je 80-tih godina, dvadesetog vijeka. Danas je ova ustanova izdavač velikog broja knjiga – monografija, zbornika radova, te elaborata za zaštitu naslijeđa, i kataloga koji su spremani uz tematske izložbe.

– Dakle nekoliko desetina knjiga monografija, i 5 ili 6 zbornika radova uz 5 elaborata i nekoliko dodatnih stručnih djela tako da mislim da je 35 godina Zavoda, obilježilo 35 publikacija, napominje Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu.

Među publikacijama su danas u Tuzli posebno promovirana dva časopisa – ”Monument Srebrenica” koji ima već sedam izdanja i najpoznatije Zavodovo izdanje ”Baština sjeveroistočne Bosne” koja će ove godine doživjeti štampanje svog desetog broja. Posebno je za ovu promociju štampan katalog o nacionalnim spomenicima koji se nalaze na području Tuzlanskog kantona, vezan za istoimenu izložbu otvorenu u BKC-u.

– Na području TK je 49 nacionalnih spomenika. Mi uskoro očekujemo da se proglasi Džindićka džamija nacionalnim spomenikom. U proceduri je i džamija u Tarevu i jedno staro mezarje na području naselja Tuulovići, općina Banovići za koji prikupljamo dokumentaciju,kaže za RTVTK Munisa Kovačević, stručna saradnica u Zavodu.

Izložba nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona je vizuelna forma projekta koji je obuhvatao terensko istraživanje, fotografisanje i dokumentovanje stanja nacionalnih spomenika. Podršku za taj posao dala je Zavodu Turističa zajednica TK.

Videoprilog rtvtk:

Previous NEVRA, voda iz srca bosanskih planina pije se i na Bliskom istoku
Next Komšić zahvalio kanadskom parlamentarcu na podsjećanju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BAŠTINA

Sapna: Uređujući imanje pronašli stećke

U Sapni su, na lokalitetu Zagrobnice, pronađeni dobro očuvani steći, koji svjedoče o višestoljetnom životu naroda na ovim prostorima. Pronađeno je najmanje 6 stećaka, a pronašli su ih sasvim slučajno

KULTURA I UMJETNOST

U Tuzli se osniva ‘Savremeno-umjetnička škola’

Osnivanje “Savremeno-umjetničke škole” u Tuzli pokrenuto je u namjeri da se ponudi jedan inovativan pristup obrazovanju djece i mladih. Koncept škole zasniva se na poboljšanju kvalitete obrazovanja i odgoja djece

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ osvojio glavnu nagradu i na filmskom festivalu u Miamiju

Redaju se nagrade za bosanski film Kuda ideš Aida?… Posljednja je ona s jučer završenog Miami Film Festivala (SAD). Film Jasmile Žbanić zasnovan na istinitim događajima genocidnog masakra u Srebrenici