Britanski Lonely planet: Nakon etničkog čišćenja Banjaluka ostala prilično prazno, bezdušno mjesto

Britanski Lonely planet: Nakon etničkog čišćenja Banjaluka ostala prilično prazno, bezdušno mjesto

Lonely Planet, jedan od vodećih svjetskih turistički izdavač nije štedio na iskrenosti i faktorgrafskim činjenicama kada je opisivao drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini, Banja Luku.

Naveli su kako turisti u Banjoj Luci danas i nemaju mnogo toga za vidjeti, te su podsjetili na dešavanja u ovom gradu za vrijeme posljednjeg rata tokom kojeg se desilo etničko čišćenje i uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa.

“Nakon što su srpski nacionalisti sistemski uništili većinu historijske i kulturne baštine grada – uključujući džamije, katoličke crkve, historijski toranj sa satom i razne zgrade iz 16. stoljeća – ostala je prilično prazno, bezdušno mjesto. Etničko čišćenje nije bilo ograničeno samo na izgrađenu baštinu; srpsko stanovništvo, koje je prije rata činilo oko 50% stanovništva, sada čini oko 90%”, navodi se u opisu Lonely Planeta.

Lonely Planet poznati je britanski izdavač, koji se bavi turističkim vodičima. Osnovan je 1972. i ima oko 400 autora danas. Sjedište firme se nalazi u Australiji. Autori knjiga posebno naglašavaju svoju objektivnost i nepotkupljivost tokom istrage terena. Knjige se ažuriraju na 1—2 godine, zavisi od popularnosti destinacije i frekventnosti promjena. Zbog svoje ažuriranosti, lake upotrebe i pristupačne cijene Lonley planet vodiči su najpopularniji među turistima i backpackerima.

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous Med, sir i vino iz naše zemlje uskoro na kineskom tržištu
Next Može u Dubrovniku, u Neumu još uvijek ne: Za dvije godine izgradnja džamije s minaretom

You might also like

SANDŽAK

Fondacija “Alija Izetbegović” donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koronavirusa

Fondacija “Alija Izetbegović” iz Sarajeva donirala je 500 vizira za borbu protiv koronavirusa u sandžačkim opštinama. Medicinska pomoć uručena je danas posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, javlja

BAŠTINA

Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.  Ismet Ovčina, direktor NUB BiH:

NAŠI DANI

Bajrović: Bakir nije izdao! Ajkhorst je pukovnik Karemans politike EU prema nama

Reuf Bajrović, potpredsjednik US-Europe Alliance te bivši federalni ministar, prokomentarisao je na Twitteru dešavanja u vezi neuspješnih razgovora o promjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. –Bakir nije izdao. Ovi koji