Britanski premijer ’93. u pismu svom ministru razotkriva planove o uništenju bosanske države

Britanski premijer ’93. u pismu svom ministru razotkriva planove o uništenju bosanske države

Društvenim mrežama i kanalima za razmjene poruka kruži navodno pismo premijera Velike Britanije Johna Majora upućeno 2. maja 1993. godine njegovom ministru Douglasu Hougu, o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Pismo sadrži uglavnom poznate činjenice o odnosu tadašnjeg premijera Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini, a posebno Muslimanima. 

Donosimo ga u cjelosti: 

Premijer

Douglas Hogg 

Ured za inostrane i poslove zajednice LondonSWIA2AH 

2 maj 1993 

Poštovani Douglas, 

Zahvaljujem se na iscrpnom izvještaju o sadašnjoj bivšoj situaciji u Bosni Hercegovini dijelu bvše Jugoslavije.

Kao što sigurno znaš na osnovu prethodnih razgovora u Kabinetu i drugim mjestima, Vlada Njenog Kraljevstva nije promijenila svoj stav u pogledu sljedćih političkih rješenja:

1) Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće “naoružavamo ili obučavamo” Muslimane u Bosni Hercegovini vojnom opremom 

2) Mi ćemo dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. lako pouzdano znamo da Grčka,  Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji. Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a, od posebnog je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist Muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna. 

Do završetka konačnog ishoda situacije na terenu to jest podjele Bosne Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao “ISLAMSKE DRŽAVE” u Evropi koja se ne može tolerisati nastavićemo da slijedimo ovu politiku. Dalje, greška napravljena kada su naoružavani i obučavani avganistanski borci protiv snaga bivšeg SSSR-a i njihovih takozvanih “islamskih boraca” sada u drugim dijelovima u svijetu kao u Bosni i Hercegovini, ne smije se ponoviti. Ovo bi moglo dovesti do ozbIljnih problema kod muslimanskog stanovništva koje je emigriralo u Evropsku zajednicu i Sjevernu Ameriku. 

Molimo Vas da pogledate pismo Sjedinjenih Država pod naslovom “Islamska odskočna daska za Evropu” od 01. septembra 1992. godine. S razlogom ovi kriteriji postaju sve relevantniji, te je neophodno da naša unutrašnja služba sigurnosti obrati posebnu pažnju na muslimanske zajednice u zapadnim zemijama, a posebno ovdje u Velikoj Britaniji. 

3) Sve dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne smiri mi moramo po svaku cijenu biti sigurni da se niti jednoj zemlji koja se može smatrati “muslimanskom” ne govori o političkim akcijama Zapada na ovom podričju, posebno vezanim za Tursku. lz tog razloga, neophodno je da se nastavi s prevarom “Wanes-Owenovim” mirovnim razgovorima da bi se događala kakva takva akcija sve dok Bosna i Hercegovina ne prestane postojati kao važeća država, a njeno Muslimansko stanovništvo ne raseli iz svoje zemlje. 

lako ovo može izgledati tvrda politika, moram da insistiram kod Vas i onih koja donose političke odluke u Uredu za inostrane poslove zajednice, kao i vojnim službama da je ovo u stvari “prava polltika” i od najboljeg interesa za stabilnu Evropu u budućnosti čiji sistem vrijednosti se bazira i mora ostati baziran na “hrišćanskoj civilizaciji” i etici. 

Moram vas obavijestiti da ovakav stav ima svaka druga evropska i sjevernoamerička vlada i zato nećemo intervenirati u ovom području da spasimo muslimansko stanovništvo iIi da ukinemo embargo na oružje. 

Muslimane na zapadu treba ubijediti da se ne smiju suprotstavljati našem pogledu na svijet u “novom svjetskom poretku” i da zbog neaktivnosti “takozvanih” muslimanskth vlada u svijetu, jer nisu uradili ništa da se suprotstave uništenju muslimana iz Bosne i Hercegovine, a nisu ispunili svoje obaveze da sprovedu do 15. 1. 1993. g. zaključke Islamske konferencije, te da ako Zapad ne spasi Muslimane, oni su potpuno nemoćni da nam se suprotstave, jer mi kontrolišemo njihove vlade. 

lako znam da se u potpunosti ne slažete sa mnom ili ministrom odbrane po ovom pitanju, važno je da svi zauzmemo zajednički front s onim u Parlamentu i zemlji po ovom pitanju posebno nakon “žestokog” napada na ovu politiku od strane bivšeg premijera. 

Očekujemo da sve služe ovoj vladi poštuju. 

S poštovanjem John M 

(Politicki.ba/MiruhBosne)

Previous Dobre vijesti: Cijena el. energije za kućanstva i na početku 2023. ostaje nepromijenjena
Next Bosanska metalska industrija na sajmu u Švedskoj

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mašović: Srbija opet vara svijet, optužuje uhapšene za zločin a ne genocid!

  Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH kaže da za njega nije vijest hapšenje optuženih za ratni zločin, već da bi top vijest bila da su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena dženaza i ukop 71 žrtve srebreničkog genocida

Nakon što je klanjana dženaza-namaz za 71 žrtvu genocida, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, tabuti s njihovim posmrtnim ostacima izneseni su od Musalle do mezarja gdje će naći

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica agresorske operacije ‘Breza 94’ – Otpor Nanićevih Krajišnika i ranjavanje Mladića (Video)

“Breza 94” je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. krajiški korpus  “VRS” u vremenskom periodu od 4. septembra  do 12. septembra 1994. godine protiv 5. korpusa Armije