Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

 Pod naslovom “Vodič za grad Sarajevo: vaš idealan vikend odmor” ugledni londonski dnevni list The Times preporučuje posjetu Sarajevu i “pronalazi historiju i nadu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”.

– Sa svojom arhitekturom iz otomanskog i austrougarskog perioda, pravoslavnim crkvama, džamijama i dramatičnim geografskim okruženjem – gotovo u potpunosti okruženo planinama – Sarajevo je savršena destinacija za posjetioce koji traže kratki predah u gradu u kojem se isprepliću kulturna raznolikost, odjeci historije i balkanski žamor – započinje opis Sarajeva londonski The Times.

U članku se navodi da je to “grad u kojem je ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata, a u skorijoj historiji je bio poprište ratnih dešavanja 1990-ih i opsade koja je trajala gotovo četiri godine”.

– Ali mir je donio revitalizaciju i obnovu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i mnoštvo zabavnih mjesta na kojima možete sjediti i uživati u ćevapima i odličnim domaćim vinima. Posjetite Sarajevo sada i uplovite u kaleidoskop drugih svjetova – navodi se dalje u članku.

Uz preporuke gdje odsjesti, u kojim gastronomskim specijalitetima uživati i šta posjetiti, poput historijskog središta – Baščaršije, zanatske ulice Kazandžiluk, neizostavnog sebilja i jedinstvenog spomeničko-muzejskog kompleksa Tunel spasa koji je tokom perioda opsade bio jedina veza između opkoljenog Sarajeva i ostatka svijeta, The Times ističe kako su cijene u Narodnom pozorištu izuzetno niske u poređenju s evropskim i svjetskim standardima, te predlaže ugodnu noć uz nastup Sarajevske filharmonije.

– Okruženo planinskim vrhovima, Sarajevo je idealna destinacija za zimske sportove, ali ne morate biti skijaš da biste uživali u panoramskom pogledu na grad. Do planine Trebević se može doći žičarom koja vas vodi na 1.160 m nadmorske visine, gdje ćete moći uživati u planinarenju, spektakularnom pogledu na Sarajevo i napuštenoj olimpijskoj bob stazi – savjetuje ovaj dnevni list.

Za kraj, ako ćete u Sarajevu uraditi samo jednu stvar, The Times poručuje: “Osjetite istinski duh historije na stopama Franca Ferdinanda na skromnom uglu ulice nedaleko od Latinske ćuprije”.

Izvorni članak i utiske koje je za The Times prenijela novinarka Sasha Nugara može se pročitati na linku: https://www.thetimes.co.uk/article/sarajevo-city-guide-your-weekend-break-sorted-xb72q3263?fbclid=IwAR25_FMXzzYSh4bPG8QHcTnFRnIa8u15pWbQk25R9MSVEbcD2b2z43tjyeM, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo). 

Previous 'Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, majku, suprugu, snahe i njihovu djecu?'
Next Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina otputovala u Tursku

You might also like

NAŠI DANI

Iz ‘trojke’ sad kažu da Dodikova politika direktno ugrožava mir i to ne samo u Bosni i Hercegovini

Nakon što je predsjednik BH entiteta Rs Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Rs,  SDPBiH, Narod  i pravda i Naša

NAŠI DANI

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a. Ovu informaciju

NAŠI DANI

Državni ministar sigurnosti: ‘Ovdje je nekome ujutro kafa gorka ako nije bilo terorizma’

Bosna i Hercegovina čini sve napore da pokrije eventualne izazove koji mogu biti teroristička prijetnja i nijednu informaciju ne prepuštamo slučaju, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.