Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

 Pod naslovom “Vodič za grad Sarajevo: vaš idealan vikend odmor” ugledni londonski dnevni list The Times preporučuje posjetu Sarajevu i “pronalazi historiju i nadu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”.

– Sa svojom arhitekturom iz otomanskog i austrougarskog perioda, pravoslavnim crkvama, džamijama i dramatičnim geografskim okruženjem – gotovo u potpunosti okruženo planinama – Sarajevo je savršena destinacija za posjetioce koji traže kratki predah u gradu u kojem se isprepliću kulturna raznolikost, odjeci historije i balkanski žamor – započinje opis Sarajeva londonski The Times.

U članku se navodi da je to “grad u kojem je ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata, a u skorijoj historiji je bio poprište ratnih dešavanja 1990-ih i opsade koja je trajala gotovo četiri godine”.

– Ali mir je donio revitalizaciju i obnovu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i mnoštvo zabavnih mjesta na kojima možete sjediti i uživati u ćevapima i odličnim domaćim vinima. Posjetite Sarajevo sada i uplovite u kaleidoskop drugih svjetova – navodi se dalje u članku.

Uz preporuke gdje odsjesti, u kojim gastronomskim specijalitetima uživati i šta posjetiti, poput historijskog središta – Baščaršije, zanatske ulice Kazandžiluk, neizostavnog sebilja i jedinstvenog spomeničko-muzejskog kompleksa Tunel spasa koji je tokom perioda opsade bio jedina veza između opkoljenog Sarajeva i ostatka svijeta, The Times ističe kako su cijene u Narodnom pozorištu izuzetno niske u poređenju s evropskim i svjetskim standardima, te predlaže ugodnu noć uz nastup Sarajevske filharmonije.

– Okruženo planinskim vrhovima, Sarajevo je idealna destinacija za zimske sportove, ali ne morate biti skijaš da biste uživali u panoramskom pogledu na grad. Do planine Trebević se može doći žičarom koja vas vodi na 1.160 m nadmorske visine, gdje ćete moći uživati u planinarenju, spektakularnom pogledu na Sarajevo i napuštenoj olimpijskoj bob stazi – savjetuje ovaj dnevni list.

Za kraj, ako ćete u Sarajevu uraditi samo jednu stvar, The Times poručuje: “Osjetite istinski duh historije na stopama Franca Ferdinanda na skromnom uglu ulice nedaleko od Latinske ćuprije”.

Izvorni članak i utiske koje je za The Times prenijela novinarka Sasha Nugara može se pročitati na linku: https://www.thetimes.co.uk/article/sarajevo-city-guide-your-weekend-break-sorted-xb72q3263?fbclid=IwAR25_FMXzzYSh4bPG8QHcTnFRnIa8u15pWbQk25R9MSVEbcD2b2z43tjyeM, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo). 

Previous 'Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, majku, suprugu, snahe i njihovu djecu?'
Next Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina otputovala u Tursku

You might also like

NAŠI DANI

Trg Alije Izetbegovića – radit će se rekonstrukcija uz zadržavanje zelenih površina i postojećih sadržaja

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić najavio je danas da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i

NAŠI DANI

VP: VOJVODINA TREBA DA BUDE REPUBLIKA

Vojvođanska autonomnost svedena na nivo ponižavanja. Aktivisti Vojvođanske partije (VP) organizovali su danas performans na Petrovaradinskoj tvrđavi performans “Vojvodina republika”, kojim su željeli da ukažu na ustavno-pravnu neodrživost položaja Vojvodine.

NAŠI DANI

Hadžidedić o potezima državnog ministra finansija: Pokušaj rušenja institucija Bosne i Hercegovine

Zlatko Hadžidedić, profesor političkih nauka, oštro je reagovao na vijest da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Bosne i Hercegovine, prenio nadležnosti s države na entitete za međunarodne ugovore o dvostrukom