Brka iz Brčkog širi kapacitete i upošljava 25 radnika

Brka iz Brčkog širi kapacitete i upošljava 25 radnika

 

Zemljoradnička zadruga Brka iz Brčkog tokom ove godine pustiće u rad novu hladnjaču i sušaru, kao i silose za skladištenje žitarica, što je ukupno vrijedno oko 3,5 mil KM.

Kako je za eKapiju rekao Adis Rahman, projekt menadžer u ZZ Brka, čekaju se građevinske i ekološke dozvole, pa se očekuje da će od momenta dobijanja dozvola objekti proraditi u roku do tri mjeseca.

U hladnjači i sušari biće zaposleno do 25 radnika. Konstrukcija je podignuta i čekaju se dozvole.

– Planiramo da je otvorimo do sezone šljive, ali čekamo priključke. Već imamo dogovore sa budućim kupcima o otkupu proizvoda. Fokusiraćemo se najviše na jagodu, jer je malo firmi u Bosni i Hercegovini koji rade smrznutu jagodu. Već sada imamo potrebu za 500 do 1.000 tona smrznute jagode, jer stižu upiti. Osim nje, radićemo i polutke šljive, a možda i višnju – istakao je Rahman.

Naveo je i da je u planu jasno definisanje dogovora sa kooperantima, kako bi na obostranu korist formirali proizvodnju određenih kultura u skladu sa potrebama tržišta.

– Što se tiče silosa, oni se dižu prvenstveno zbog skladišta pšenice i kukuruza, ali će možda biti potrebe i za sojom, koju smo do sada radili za Bimal. Do sada je kapacitet silosa bio 300 tona, a novom investicijom povećaćemo na 5.000 tona. Ponudićemo i stanovništvu mogućnost da ovdje uskladište žitarice, kako ih ne bi morali prodavati kada za to nisu povoljni uslovi. Nama je interes da ljudi koji se bave ovim kulturama mogu od toga i pristojno da žive – zaključuje Rahman.

Dodao je i da su ove investicije pomogle GIZ i SERDA, kao i partner iz Češke, uz finansije same ZZ Brka.

Previous KS -Sufinansiranje zapošljavanja branilaca, doktora, IT programera
Next Predsjednica RH ljubi teroristu, otimača aviona u Americi!

You might also like

Ekonomija/Biznis

U razdoblju januar-maj rast bosanskog izvoza 43,4 % u odnosu na isti period lani

Izvoz iz naše zemlje u razdoblju januar-maj 2022. godine je iznosio 7 milijardi 511 miliona KM, što je za 43,4 % više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek u Njemačkoj predstavio novi proizvod za jačanje imuniteta

Bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek predstavila je u Njemačkoj novi proizvod za jačanje imuniteta pod nazivom Lymunix. Riječ je o novom, jedinstvenom dodatku prehrani na tržištu u formi oralnog spreja koji, osim

Ekonomija/Biznis

‘Regeneracija’ pokrenula firmu u Crnoj Gori

Kompanija Regeneracija iz Velike Kladuše koja se bavi proizvodnjom i instaliranjem uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda, izradom vodovodnih sistema, odvodnjom puteva i mostova počela je širenje na tržište regiona.