Broj turista u Bosni i Hercegovini premašio brojke ostvarene prije pandemije

Broj turista u Bosni i Hercegovini premašio brojke ostvarene prije pandemije

U Bosni i i Hercegovini u periodu januar – februar 2022. turisti su ostvarili 151.063 posjete, što je više za 46,4 posto i 359.193 noćenja, što je više za 47 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Poređenja radi, broj turista u prva dva mjeseca ove godine veći je za 1.036 turista u odnosu na prva dva mjeseca 2020.godine, mjeseci nakon kojih je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), proglasila (11. marta 2020. godine) globalnu pandemiju koronavirusa. Broj ostvarenih noćenja u prva dva mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom te godine veći je za 3.091 noćenje.

U prva dva mjeseca 2020. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 150.027 posjeta, što je bilo više za 6,2 posto i 356.102 noćenja, što je bilo više za 6,7 posto u odnosu na isti period prethodne – 2019. godine. 

Broj noćenja domaćih turista u periodu januar – februar ove godine bio je manji je za 0,7 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio veći za 116,9 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 40,2 posto dok je 59,8 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (31,7 posto), Srbije (26,8 posto), Slovenije (7,0 posto), Crne Gore (4,7 posto), Njemačke (3,2 posto), Turske (2,9 posto), Austrije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po (2,5 posto), što je ukupno 81,3 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 18,7 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po dužini boravka stranih turista u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu su: Kuvajćani sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, Kinezi sa 3,7 noći, Indijci sa 3,4 noći, Mađari sa 3,3 noći i Australijanci sa tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 95,1 posto.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Mostar: Čović nahvalio Orbana, mađarski ministar uzvratio hvalospjeve i obećao podršku
Next Ministrica pisala svjetskim zvaničnicima povodom godišnjice početka opsade Sarajeva: 'Trideset godina nakon toga, građani Bosne i Hercegovine ponovo se suočavaju sa sigurnosnim i političkim prijetnjama'

You might also like

TURIZAM

Britanski ‘Independent’ preporučuje putovanje u Bosnu – Banjaluku, Travnik, Mostar i Sarajevo

  Britanski Independent preporučuje Bosnu i Hercegovinu u okviru “The Independent’s Best of Travel 2019”, sa naglaskom na uvođenje predstojećih letova Ryanaira iz Banjaluke za zapadnu Evropu.  – Šta god

TURIZAM

Autentična turistička ponuda u 120 seoskih domaćinstava

U pripremama za predstojeću turističku sezonu limitiranu covid mjerama poseban interes gostiju je za destinacije bez gužve, porodični odmor koji omogućava privatnost i garantuje epidemiološke mjere, jednom riječju sigurne destinacije.

BH RAZGLEDNICA

Svjetski dan rijeka simbolično obilježen na rijeci Buni

Tri stotine zanimljivih crteža ujedinjenih u mozaik, a na temu zaštite i očuvanja rijeka kao prirodnih blaga, simbolično je izloženo pored rijeke Bune, na mjestima gdje su planirane gradnje mini