Brojne su pouke i poruke Bitke na Bedru

Brojne su pouke i poruke Bitke na Bedru

Mubarek noć Lejletul-bedr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, dok je sutra, 27. marta, Dan pobjede na Bedru.

O Bedru i porukama Bedra za Agenciju MINA govorio je dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički.

– Sedamnaestog dana ramazana druge godine po Hidžri desila se čuvena Bitka na Bedru. Po broju učesnika to je bila mala bitka, ali po značaju, to je bila jedna od najznačajnijih bitki u povijesti islama. Na strani Istine, predvođeni Muhammedom, s.a.v.s., bilo je nešto preko 300 ashaba, a na strani zablude bilo je oko 1.000 ratnika. Pored toga, ashabi su bili slabo naoružani, a mušrici su bili daleko bolje naoružani i bili su ubijeđeni da će pobijediti – naveo je muftija.

Dodao je da su, međutim, “ashabi imali snažnu vjeru, imali su jasan cilj koji žele ostvariti, bili su potpuno predani svojoj misiji, u potpunosti su primjenjivali upute svoga vođe, tj. Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bili su spremni na maksimalnu žrtvu radi Istine i nisu nimalo sumnjali u pomoć Gospodara svjetova”.

– To je i presudilo u bici, tako da su ashabi, koji ljudskim mjerilima gledano nisu imali nikakve šanse, ustvari izvojevali fantastičnu pobjedu, iz koje muslimani širom svijeta i nakon više od 1.400 godina izvlače pouke i poruke – objasnio je muftija Adilović.

Naglasio je da su brojne pouke i poruke Bitke na Bedru, od kojih ovom prilikom navodi samo neke.

“- Za svaki uspjeh u životu potreban je trud i zalaganje. Ashabi nisu sjedili kod svojih kuća i očekivali da se problem riješi, nego su učinili sve što je u njihovoj moći da pobijede.

– Za svaki uspjeh u životu treba se oslanjati na Allaha, dž.š., i moliti Ga za pomoć, te slijediti sunnet Muhammeda, s.a.v.s. O pobjedi u Bici na Bedru Allah, dž.š., između ostalog kaže: “Zaista vas je Allah pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni. Zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni!” (Alu Imran, 123.)

– Za pobjedu u borbi nije presudna brojnost i opremljenost, nego čvrsta vjera u Svemogućeg Gospodara svjetova, maksimalan trud i oslanjanje na Allaha, dž.š. Ista stvar je i sa svim ostalim životnim uspjesima. U tom smislu Allah, dž.š., kaže: “Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!” (El-Bekare, 249.)

– Za pobjedu i uspjeh u životu od velike je važnosti da budemo spremni da žrtvujemo dio svoga vremena, truda, imetka, pa i svoje živote u određenim situacijama. Primjer ashaba u Bici na Bedru nam upravo to svojedoči.

– Savjetovanje sa saradnicima je važno u ostvarenju pobjede i cilja u životu. To vidimo iz Poslanikovog, s.a.v.s., savjetovanja sa ashabima o položaju na kojem će se sukobiti sa neprijateljem.

– Lijepo i ljudsko postupanje u svim situacijama, pa i u slučaju zarobljenika. Dobro je poznat humani čin Poslanika, s.a.v.s., kojim je ponudio otkup zarobljenika, između ostalog i opismenjavanjem ashaba koji do tada nisu znali čitati i pisati.

– Pokornost Vladaru svjetova i pridržavanje islamskih propisa su uvjet za sve životne uspjehe i pobjede. Zato se, između ostalog, trebamo maksimalno truditi da svoj život uskladimo sa islamskim propisima, odnosno voljom Vladara svjetova.

– Suprotno tome, tj. nepokornost Allahu, dž.š., vodi neuspjehu i porazu, što se desilo godinu dana kasnije, tj. u Bici na Uhudu.

– Islam teži miru, ali ako su ugroženi ljudski životi, onda je obaveza boriti se protiv neprijatelja i zaštititi nevine ljude”, poručio je muftija Adilović.

Previous Visoki predstavnik Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH
Next Konstantinov doprinos razvoju Arijanstva u Iliriji

You might also like

DUHOVNOST

Sarajevske stogodišnjakinje: Ajka napunila 104 godine, a Aziza sa 103 posti

   Ajku Lokmić, stanovnicu Sumbuluše, koja je u maju ove godine napunila 104 godine posjetio je danas načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, dok su predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf

RIJEČ

Dževad Karahasan: Bajram nam omogućuje da osjetimo zajednicu

Bajram je najljepši kod kuće, kaže književnik, profesor, akademik, velikan pisane riječi i svjetski putnik Dževad Karahasan. Zato sam čitav život nastojao da bajrame provodim kod kuće. Nešto mi bitno nedostaje

NAŠI LJUDI

Bošnjaci Kosova – bajramski paketići za najmlađe

Muslimani širom svijeta proslavili su u srijedu praznik Ramazanski bajram. Proslave u Turskoj, Indoneziji, Maleziji,Rusiji, Iranu, Egiptu, Indiji i još mnogim zemljama  su, međutim, zasjenjene pogoršanjem humanitarne krize u Pojasu Gaze i