Brošura ‘Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini’

Brošura ‘Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini’

Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i regionu, zastoja, opstrukcija i blokada u realizaciji državne tzv. Revidirane strategije. Nova brošuru nosi naziv „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom  sukobu u Bosni i Hercegovini“.

 – Također, imajući  u vidu stalne velikodržavne nasrtaje Srbije i Hrvatske na državu Bosnu i Hercegovinu, imamo pravo i obavezu da podsjećamo domaću i međunarodnu javnost šta je utvrdio MKSJ, sud osnovan od  Vijeća Sigurnosti UN-a,odnosno kako su Srbija i Hrvatska bile umiješane u međunarodni konflikt i bile svojevrsni  napadači na državnost i teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine, te da mladim generacijama pružimo priliku i šansu da i se na ovaj način upoznaju i saznaju o sadržajima presuda MKSJ – navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Presude MKSJ imaju međunarodnu validnost, dio su pravnog naslijeđa savremenog čovječanstva i sastavni dio legislative UN i kao takve su stalni izvor prava, istine i međunarodnog poretka.

 – Pozivamo i međunarodne predstavnike koje se bave političkim riješenjima u i oko Bosne i Hercegovine da se, ne samo podsjete, šta je jedan sud koji je osnovan jednoglasno od VS UN-a zaključio u vezi sa “sukobom” u BiH, nego da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim međunarodnim mehanizmima koji ih obavezuju, koriste zaključke ovog suda koji je osnovan zbog svjetske prijetnje miru, kako je navelo VS UN u svojoj rezoluciji osnivajući MKSJ. Za potrebe ovih brošura smo dokazivanje i dokazanost međunarodnog  konflikta u Bosni i Hercegovini shodno članu 2 Statuta MKSJ nazvali  – Agresija – dodaju iz Udruženja. 

Brošura se sastoji iz dva zasebna dijela. Jedan dio se odnosi na pravosnažno utvrđene činjenice o ulozi  SRJ/Srbije, a drugi o pravosnažnim činjenicama o ulozi Republike Hrvatske.

Ova brošura, kao i ranije brošure “Napredak ili opstrukcije u procesuiranju ratnih zločina” i  “Sarajevo 30 godina bez optužnice,” trebaju dati dodatnu podršku svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, na čelu sa VSTV-om, međunarodnim organizacijama, da se konačno otklone opstrukcije i blokade u radu tzv. Revidirane strategije Bosne i Hercegovine.

Brošura se može pronaći na web stranici tortura.ba kao i facebooku Udruženja, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

SRBIJA I HRVATSKA U MEĐUNARODNOM ORUŽANOM SUKOBU U BOSNI I HERCEGOVINI 

Previous Počeo polumaraton "Zajedno Sarajevom" - učesnici iz 43 zemlje
Next Očekuje se nastavak rasta bosanske metalske industrije

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Svjedočenja iz Tomašice u romanu Mirze Sadikovića Tomašica-Vjetar tišine (VIDEO)

  Tomašica kod Prijedora, nijemi je svjedok zločina počinjenih nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom ovog kraja. Tokom rata, a najviše u ljeto 1992., u Prijedoru i njegovoj okolici ubijeno je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Optuženi za “živu lomaču” u Višegradu Radomir Šušnjar izručen u Bosnu i Hercegovinu

  Vlasti Republike Francuske su udovoljile zahtjevu Tužilaštva BiH i pravosuđa naše zemlje te je iz Pariza izručen i predat pravosuđu BiH optuženi Radomir Šušnjar zvani „Lalco“, rođen 1955. godine

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prije 24 godine miniran i zapaljen stadion Grbavica (Video)

Stadion Grbavica, dom FK Željezničar zapaljen je 4. maja 1992. godine, a u to vrijeme istoimeno naselje bilo je prva borbena linija, pod kontrolom JNA. Zapadna tribina prenesena sa stadiona