Brusa Bezistan, Baščaršija

Brusa Bezistan, Baščaršija

Ovaj monumentalni objekat izgradio je 1551. Rustem-paša Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je služio za prodaju svile koju je sam osnivač proizvodio u Bursi.

Brusa bezistan ima pravokutnu osnovu (29,5 x 20,5 m), građen je od kamena i pokriven sa šest kupola i dvije manje kupolice.

Masivni stupovi unutar bezistana imaju konstruktivnu ulogu, a iznad kojih su kupolice koje su služile su za čuvanje arhivskih dokumenata i sidžila. Tokom opsade Sarajeva 1992-95. Brusa bezistan je oštećen da bi poslije obimnih sanacionih radova tu danas smještana Stalna postavka Muzeja Sarajeva, što ovom objektu visokih vrijednosti kulturnog naslijeđa čini dalji opstanak mogućim.

U koncepcijskom pogledu ova Stalna postavka zasnovana je na hronološkom principu i izlaganje arheološkog materijala podjeljeno je na tri osnovna dijela: prahistoriju, antiku (tu je izložen nastariji motiv ljiljana u Bosni i Hercegovini) i srednji vijek. Na galeriji bezistana su izloženi eksponati iz osmanskog perioda ( izložena najskuplja oprema osmanskog ratnika) i vremena austrougarske uprave u Sarajevu.

Graditeljska cjelina – Brusa bezistan (Rustem-pašin bezistan, Mali bezistan) sa dućanima u Sarajevu nalazi se i na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

(muzejsarajeva.ba/mb)

Previous I NOBELOVCI LAŽU...
Next Gdje je Bosanac stao, neka Hercegovac nastavi!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

Oskarovac Danis Tanović predsjedavat će zvaničnim takmičarskim žirijem 45. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, javlja Anadolu. “Sa velikim zadovoljstvom otkrivamo imenovanje renomiranog bh. reditelja Danisa Tanovića za predsjednika žirija

HISTORIJA

Dubrovnik u blizini Sarajeva

U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći. U drugoj polovini 14. vijeka i u 15. vijeku, Dubrovnik je, zajedno sa podgrađem, glavni

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu skoro pola milenija čuvar vrijedne građe

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, obilježava 485 godina postojanja. U Bosni i Hercegovini i svijetu poznata je po vrijednoj bibliotečkoj