Bruto domaći proizvod – rast od oko šest posto!

Bruto domaći proizvod – rast od oko šest posto!

Realni rast BDP u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 5,9%.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u drugom kvartalu 2022. godine od 1,6% u odnosu na prethodni
kvartal.
Posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo (I) 18,6% i Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (G) 12,6%, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Bosanski BDP znatno je iznad prognoza svjetskih finansijskih institucija. Svjetska banka saopćila je sredinom godine da očekuje povećanje ekonomske proizvodnje Bosne i Hercegovine za 2,7% u 2022. godini.

Previous FBiH: Minimalna plaća od 1.000 KM mogla bi postati realnost
Next Njemački investitor izgradio novi pogon u Goraždu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Richard Branson, prvi biznismen koji je letio do ivice svemira – uspješno posluje i u našoj zemlji

Britanski poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) postao je prvi milijarder koji je (11. jula) brodom vlastite kompanije Virgin Galactic letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju. Brenson, čija

MADE IN BOSNIA-387

Tešanjski MADI, najveći proizvođač i prerađivač piletine u regiji

Kada pomislite na ukusnu piletinu, prvo što Vam padne na pamet, sigurno je MADI. O uspjehu ove tešanjske firme za FACE televiziju govorio je Maid Jabandžić, direktor društva ”MADI d.o.o”.

Ekonomija/Biznis

Slavonci u Bosni i Hercegovini lani ostavili više od 36 miliona maraka

Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, odjeće, obuće, opreme za bebe, namještaja, bijele tehnike do građevinskog materijala U 2017. godini strani su državljani prilikom napuštanja carinskog prostora Bosne i Hercegovine