Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo!

Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo!

U Velikoj sali Općine Stari Grad večeras je održano Javno predavanje pod nazivom „Stare strategije iza novih maskiranja“ – Sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi u duhu vrlo aktuelne i teške političke situacije u Bosni i Hercegovini, konstantnoj i otvorenoj prijetnji postojanju i opstanku naše države.

Predavanje je održa prof. dr. Rusmir Mahmutčehajić, uvaženi političar, mislilac i pisac, a na na inicijativu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića. „U posljednjem periodu svjedoci smo vrlo teških političkih događanja u Bosni i Hercegovini. Istina je da smo u vrlo delikatnoj situaciji, pojedini političari se ne libe koristiti najgrublje izraze i prijetnje. Prof. dr. Rusmir Mahmutčehajić je definitivno najkompetentnija osoba da nam istinski pojasni prijašnja i sadašnja događanja“, kazao je uoči predavanja načelnik Hadžibajrić. Prvi čovjek Općine Stari Grad je naglasio sveprisutni strah koji vlada među stanovništvom. „Dobijam brojna pitanja od građana kuda sve ovo ide, nažalost mislim da niko nema tačan odgovor. Sasvim je očito da rukovodeći političari po ovom pitanju ne vladaju situacijom“, poručio je Hadžibajrić.

Prof.dr. Rusmir Mahmutčehajić je istakao da su u posljednje vrijeme izuzetno naglašene i iznova osnažene prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi. „Bosanskohercegovački narod je kroz cijelo 20. stoljeće držan u nekoj vrsti političkog zatočenja. Onemogućeno mu je da stekne svijest o sebi, osporavan je, porican i okrutno progonjen, pretrpio je nezamislive zločine. U javnom prostoru je potrebno govoriti o ovome, to je jedini način da prestrašeni svijet vidi da se nema čega bojati. Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo!“, kazao je prof.dr. Mahmutćehajić.

Image
Foto: Općina Stari Grad

Osporavanje Države Bosne i Hercegovine i njenog naroda od 1919. godine

Od kraja Prvog svjetskog rata, prestanka vladanja značajnih carstava i monarhija nad ovim prostorima, te nastajanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca provodi se jedna aktivna politika negiranja Bosne i Hercegovine, njenog naroda, pogotovo bošnjačkog, a sve od strane istočnih i zapadnih susjeda. „Srbija i Hrvatska, koje su uključene u razaranje Bosne i Hercegovine, formalno-pravno su priznale BiH, ali suštinski to nisu učinile. Vrlo je to jasno vidljivo kod sadašnjih, ali i prošlih lidera tih zemalja. Našu zemlju smatraju nedovršenom državom, a mi bosanskohercegovački ljudi i bosanskohercegovačka politika nemamo odgovor na to. Ova situacija će trajati dugo, odnosno sve dok se ne konstituira jedan snažan bosanskohercegovački politički subjekt, koji će se tome znati i moći suprotstaviti. Tada će se za suprotstavljene političke interese odlučno naći rješenje“, pojasnio je prof.dr. Mahmutčehajić.

Bosanskohercegovački patrioti nisu bili nikad u boljoj poziciji

Iako po mnogima, budućnost opstanka države i smirivanje političke situacije u Bosni i Hercegovini nije najbolja, prof.dr. Rusmir Mahmutčehajić uvjerava u suprotno. „Istinske bosanskohercegovačke patriote nikada neće pristati na uništenje svoje države. To je historija pokazala u više puta. Oko postojanja već izgrađenih i formiranih institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti kompromisa. To je danas najveća prednost svih nas koji volimo i želimo očuvati Bosnu i Hercegovinu, naglasio je prof.dr. Mahmutčehajić.

Previous Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca
Next Krivična prijava novinaru Tanjuga zbog negiranja srebreničkog genocida

You might also like

RIJEČ

Stefan Nemanja, jedan spomenik bratstvu i jedinstvu!

Dva su Bosanca govorila na otkrivanju spomenika Stefana Nemanje, katolika rođenog u Crnoj Gori, Sandžaklije na vlasti, usred Beograda. Ako ovo nije bratstvo i jedinstvo, ne znam šta je? Piše: Dragan

RIJEČ

David Hearst: Neuspjeh arapskih despota da se suprotstave Izraelu mogao bi izazvati eksploziju

Kako broj poginulih Palestinaca raste, bijes ključa širom regije. Vladari Egipta i zaljevskih država trebaju se čuvati, piše David Hearst za MEE. Svijet gleda kako se u Gazi razvija glad koja bi mogla

RIJEČ

Duraković: Šutnja na poruke Dodika i Putina je šokantna, to je beščašće!

Akademik Esad Duraković je u razgovoru za Vijesti.ba komentirao Dodikov sastanak s Putinom. Aktivnosti u Moskvi, tvrdi Duraković, imaju jasan cilj i podršku Rusije. Akademik Duraković je šokiran izostankom značajnijih