Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar

Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bukvarević je 22. jula godine hospitaliziran usljed pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Detaljnije informacije o vremenu i mjestu ukopa, dženazi i komemoraciji ministru Bukvareviću bit će naknadno objavljene, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća porodici ministra Salke Bukvarevića. 

“Duboko me je rastužila vijest o smrti istinskog patriote, dobrog čovjeka i uspješnog ministra, Salke Bukvarevića. Njegova ljudskost i predani rad su bili izuzetno vidljivi i zbog toga će u srcima svih njegovih prijatelja i u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ostati velika praznina. Molim Allaha dž.š.da mu podari dženet, a porodici sabur zbog velikog gubitka”, navodi se u telegramu saučešća Denisa Zvizdića.

-Prerano preseljenje ministra Salke Bukvarevića, potpredsjednika Bukvarevića i dobrog insana Bukvarevića teško je za sve nas, poručio je predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla Salko Zildžić.

– To je čovjek koji je cijeli život pomagao ljudima, koji je svoju mladost utkao u odbranu BiH od agresije i izgrađivao institucije naša zemlje nakon rata. Iz moje prespektive on je pomogao mnogo mladim ljudima u Tuzli u političkom odrastanju. Činjenica da je u ministarski mandat ušao kao crn čovjek, a na bolji svijet odlazi kao potpuno bijel čovjek, govori koliko je dao svog truda i ulaganja da popravi stanje u svim sverama društveno-političkog života u BiH – istakao je Zildžić.

Naglasio je da je ovo velika žalost, posebno za GO SDA Tuzla.

– Izgubili smo prijatelja, kolegu, Vlada FBiH je izgubila ministra, porodica oca, otac i majka sina, jednog dobrog čovjeka sve u svemu – zaključio je Zildžić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić uputili su telegrame saučešća povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je preminuo jutros u Sarajevu

“S velikom tugom sam primio vijest o smrti našeg dragog Salke Bukvarevića. Pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka, koji je predano i odgovorno obavljao svaku povjerenu dužnost u korist naše domovine i njenih ljudi. Molimo Allaha dž.š. da mu podari lijepi džennet, a porodici snagu i sabur u ovim teškim trenucima”, navodi se u poruci koju je poslao Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić saopćio je kako je s iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti Bukvarevića.

“Upućujem najdublje izraze saučešća njegovoj supruzi, djeci, porodici, prijateljima i kolegama. Salko Bukvarević ostat će zapamćen zbog upečatljivog rada i doprinosa našoj zajednici, a njegov prerani odlazak veliki je gubitak za bosanskohercegovačko društvo”, naveo je Komšić.

Porodici ministra za pitanja borca i invalida obrambeno – oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine Salke Bukvarevića, u ime rukovodstva Skupštine KS i svoje lično ime telegram saučešća uputio je i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik.

”Duboko nas je rastužila i iznenadila vijest o smrti ministra Bukvarevića. Njegovoj porodici ostaje velika praznina i bol zbog nenadoknadivog gubitka, a mi vam upućujemo izraze iskrenog i najdubljeg saučešća i saosjećanja”, naveo je Čelik.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine je bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni zastupnik u Skupštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima “Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i “Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli” te drugim. Dobitnik je brojnih priznanja.

Previous 'Nikad više neću doći u Njemačku. Ni na odmor, ni u posjetu. Ni po koju cijenu!'
Next Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

You might also like

NAŠI DANI

Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

U kampu “Butmir” u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo, javlja AA. Ovom ceremonijom član Oružanih snaga Republike Turske pukovnik Olcay Denizer zvanično je

OTPOR BOSNE

Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade

  U Kladnju je danas obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.  Na spomen obilježju “Bećir Mekanić i poginuli borci” na Jezernici u Kladnju, uz prisustvo porodica šehida, načelnika

NAŠI DANI

Trnka: Hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere

Bosna i Hercegovina je izložena hibridnom ratu, smatra prof. dr. Kasim Trnka, jedan od učesnika današnje tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održane u Sarajevu o temi “Hibridni rat protiv BiH