“Burek sa sirom” i “Nož, žica, Srebrenica” –  civilizacijska razlika

“Burek sa sirom” i “Nož, žica, Srebrenica” – civilizacijska razlika

Fudbalski meč između reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine odigran u subotu veče pod Goricom bio je više od igre.

Rezultat 1:1 u meču trećeg kola B Lige nacija nije toliko bitan. Važno je i za nauk svim u regionu, kako su se složili i sagovornici Danasa, da se može biti dobar komšija, prijatelj,  duhovit i dovitljiv, bez trunke zluradosti.

“Burek sa sirom”, skandirali su navijači fudbalske reprezentacije Crne Gore “provocirajući” navijače Bosne i Hercegovine.

“Zvaće vas sa biroa”‘, odgovorili su navijači Bosne i Hercegovine aludirajući na stereotip o lijenosti Crnogoraca koji datira još iz bivše Jugoslavije.

Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke Crne Gore u izjavi za Danas ističe da je najvijanje na meču između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine primjer kako trebaju da izgledaju istinski prijateljski odnosi dvije susjedne države na Balkanu.

“Crna Gora je kao domaćin položila test zrelosti, a navijačka grupa iz Crne Gore pokazala da se u isto vrijeme može navijati za svoju reprezentaciju, a ne vrijeđati onu sa protivničke strane”. Umjesto šovinističkih skandiranja „Nož, žica, Srebrenica“ i veličanje haških zločinaca, ukazuje Omeragić,  navijači Crne Gore su simpatičnim skandiranjem „Burek sa sirom“ pokazali smisao za humor, ali i poštovanje za prijatelje iz Bosne i Hercegovine.

“Ima nade za Crnu Goru, ima nade i za Balkan. Neka primjer Crne Gore bude početak međusobnog uvažavanja i prijateljstva. Ovo je dokaz da postoje dvije države na Balkanu koje se graniče i niko ne traži onom drugom ni pedalj zemlje”.

Esad Bajtal, sociolog i filozof iz Sarajeva, kaže za Danas da možda komentar ne bi ni bio potreban da se ne radi o potpunoj izdaji i promjeni predznaka navijačke matrice, balkanske, a velikosrpske prije svega.

“Umjesto uobičajeno groznih i kravavo prijetećih ‘Nož, žica, Srebrenica’  kakve godinama čujemo i gledamo na ideologiziranim srbijanskim stadionima, konačno smo došli do smisleno ‘provaktivne’ i benigno dijalektičke dosjetke ‘burek sa sirom’”.

U svojoj bosansko-jezičkoj nekorektnosti (burek je samo s mesom), a sve ostalo je samo pita – zeljanica, sirnica, krompiruša.., pojašnjava Bajtal, navodeći da je “provokacija” shvaćena na pravi, tj. na najbolji mogući način: oficijelno obećanje da će crnogorske navijače u Sarajevu čekati upravo taj naručeni “burek”. Pa kod kad god to bude, dodaje.

“Uostalom, i iz drugog, ozbiljnijeg ugla gledano, porazna patološko-rušilačka epizoda sa zapaljenim navijačkim kombijem, dobila je svoj najbolji odgovor s one strane benigno-šeretske i vickasto relaksirajuće ‘burek provokacije’, na sasvim drugoj strani i na ljudski uvjerljiviji način: u promptno-dirljivoj navijačkoj akciji skupljanja sredstava za nabavku novog umjesto zapaljenog kombija”, ocjenjuje Bajtal.

Činjenica je, kaže,  da su u svrhu stišavanja moguće esakalacije u neželjenom pravcu stupili u kontakt, i na scenu, gradonačelnici Podgorice i Sarajeva, govori sama za sebe.

“Time iskazana i pokazana Dobra Volja samo potvrđuje onu narodnu da su dobro i zlo nerazdruživo vezani i da svakome pripada samo ono šta sam izabere.

Ovaj put i navijači i gradonačelnici izabrali su Dobro i tako markirali jedan čisto ljudski put. Put dobre volje, i osjećaja za dobro i civilizacijski zrelo držanje. Za smisao ljudskog zajedništva, čak i u kontekstu navijački standarne interesne logike i neizbježnog suparništva, koje se, sračunatim paljenjem kombija, pokušalo zloupotrijebiti u ime nekoga i nečega sasvim drugog.

Nečega izvan sporta i zdravog sportskog duha”.

Ukratko, pobijedilo je, navodi, ono ljudsko, civilizacijski zajedničko što Crna Gora i Bosna i Hercegovina i njihove odnose kontekstualizuje na jedan bolji, vanbalkanski način.

“Način koji podrazumijeva ono što uobičajeno i jednostavno zovemo ‘zdrav razum’”, zaključuje Bajtal.

Navedeni meč je, prema riječima Mirka Stanića, šefa medijskog tima SDP Crne Gore, pokazao da je „više od utakmice“, ali u najpozitivnijem mogućem smislu.

“Da iz ove regije mogu stizati i pozitivne vijesti kad su u pitanju fudbalski mečevi koje igraju regionalne reprezentacije i da ‘prvokacije’ mogu biti duhovite na način da će većina ljudi nasmijati, a neće se niko naljutiti.

Da li komšije dočekujete sa ‘Nož žica Srebrenica’ ili ‘Burek sa sirom’ je glavna i civilizacijska razlika u mentalitetu navijača u balkanskim zemljama”.

Zbog toga mu je, kaže Stanić za Danas, zadovoljstvo što je i lično, “ali i skoro svi moji drugovi, dio navijačke tribine koja je na kulturan i fin način dočekala sve goste, gdje se aplaudira i himnama Srbije i Bosne i Makedonije, gdje se sa gostima nazdravlja prije utakmice i gdje je gostoprimstvo glavni cilj za sve nas koji boravimo na crnogorskim ulicama prije neke ovakve ili slične utakmice”.

Zaključuje da već danas “imamo desetine poziva da budemo gosti u Zenici za par mjeseci i suguran sam da ćemo ponijeti lijepe utiske i sa tog gostovanja”.

Andrej Nedović, izvršni kordinator Građanske inicijative “21.maj” navodi da je Crna Gora još jednom pokazala da navijačke provokacije ne moraju biti bazirane na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Tako je, kaže Nedović za Danas, bilo i ove subote kada su navijači Crne Gore skandirali gostima iz Bosne “burek sa sirom”.

“Ono što je imalo za cilj da bude provokacija u vidu pošalice, na kraju je ispala poruka dobrosusjedskih odnosa koja svima treba da služi za primjer”.

Suština je, naglašava Nedović, da se ne mora mahati zastavama i skandirati kontraverznim ličnostima iz prošlosti sa ciljem da uvrijedimo naše susjede”.

Nadam se, zaključuje sagovornik,  da ćemo sportske događaje konačno osloboditi međunacionalnih tenzija, i sve više uživati u sportu i navijanju.

Poruke navijača

  • “Trebalo nam je tačno jedan dan da pokažemo kakav je legat vjekova čojstva iza nas. Pare su sakupljene zahvaljujući uglavnom donaciji crnogorske porodice iz Berlina. Taj gest ne iznenađuje, znajući kakvi su naši iseljenici i kakvo srce kuca u njima. U danima kada smo po ko zna koji put pokazali zašto smo primjer kako ne moraš bit brojem veliki, da bi bio veliki brojnima – u obavezi smo da se zahvalimo Crnogorkama, Crnogorcima, privrednicima, iseljenicima i svim crnogorskim titanima koji su donirali koliko su imali, istog sekunda kako smo objavili početak akcije. Ta Crna Gora je ona kojoj nijedan nesretni nacionalizam ne može ništa”, navodi se u saopštenju navijačke organizacije “Ultra Crna Gora”.
  • Ovom prilikom navijačka grupa BHFanaticos se zahvaljuje na dočeku i korektnosti normalnim stanovnicima Crne Gore. Aplauzom ispraćena himna, korektno navijanje i odnos tokom cijele utakmice i dolaska su primjer za mnoge. Manju grupu idiota koji mrze zemlje u kojim su rođeni, kako kod njih, tako i kod nas, nećemo posebno spominjati – oni su sami sebi kazna. Poseban pozdrav navijačkim suparnicima sa sjeverne tribine, nadamo se da ćemo imati priliku da vas ugostimo na isti način i pokažemo vam šta je burek, a šta sirnica 😁
  • Naprijed Bosno ljubavi moja!

(Danas/MiruhBosne)

Previous Još jedan kanton uvodi porodiljsku naknadu od 1.000 KM
Next U Lukavcu svečani doček za SKISO Sinovi Bosne koji su osvojili Euroligu

You might also like

RIJEČ

Nacional: Tajne ruske veze Putinovog čovjeka Čovića

Poznati zagrebački sedmičnik Nacional piše u najnovijem broju o “tajnim ruskim vezama Putinovog čovjeka” Dragana Čovića, lidera HDZBiH, koji “opasno prkosi” hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i “potkopava njegovu politiku prema Bosni i

SPORT

Deset medalja za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom kung fu prvenstvu

U ranim jutarnjim satima 16.05.2022. godine, kung fu / wushu reprezentacija Bosne i Hercegovine se vratila kući sa Evropskog wushu prvenstva održanog od 12. do 15. maja 2022. godine u

SPORT

Adis Bećiragić novi selektor bosanskih košarkaša

Nakon ostavke Vedrana Bosnića, Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine imenovao je Adisa Bećiragića za selektora muške košarkaške reprezentacije BiH, nakon što je prethodno obavljen razgovor s ovim stručnjakom.