BURSAĆ: ‘Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!’

BURSAĆ: ‘Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!’

Jedan jedini put za (eventualni) ulazak BiH u Evropsku Uniju je put građanske, cjelovite, nedjeljive, multietničke Bosne i Hercegovine u kojoj važi pravilo jednog čovjeka i jednog glasa

Čuli ste to, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Šta to konkretno znači?

Jedna izborna jedinica za Predsjedništvo i Dom naroda BiH, nema govora o entitetima

Pa to konkretno znači da je dosadašnje legitimno predstavljanje diskriminatorno. To znači da se članovi Predsjedništva BiH moraju birati na području cijele države, a ne iz entiteta. To znači da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države. To znači da je Predsjedništvo BiH – jedna jedina izborna jedinica. To znači da je Dom naroda PS BiH – jedna jedina izborna jedinica. Nema pomena o nekim entitetima.

Dakle, Evropski sud za ljudska prava je ovom apelacijom potvrdio ono što svi znaju. Jedan jedini put za (eventualni) ulazak BiH u Evropsku Uniju je put građanske, cjelovite, nedjeljive, multietničke Bosne i Hercegovine u kojoj važi pravilo jednog čovjeka i jednog glasa. I ovo nije samo put za EU, ovo je jedini mogući civilizacijski put države koja želi da bude država svih njenih građana, a ne samo i jedino nacionalna i nacionalistička tvorevina sa etnonacionalističkim torovima.

I najviše od svega, ovo znači da je visoki predstavnik Kristijan Šmit u noći izbora, duboko zagrabio i rukom sa izvora bezakonja izvukao paraodluku prekrojivši Ustav i karakter Bosne i Hercegovine, ne bi li izašao u susret hrvatskim nacionalističkim elitama koje po diktatu HDZ-a hoće da izjednače svakog Hrvata u BiH sa ovom nacionalističkom partijom.

Ova presuda će uz presudu Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i ostale biti ugaoni kamen za buduću Bosnu i Hercegovinu. Još konkretnije, u reakciji na ovu presudu se već sad vide oni koji iskreno hoće Bosnu i Hercegovinu kao multinacionalnu građansku državu sa jednakim pravima za svakog pojedinca na cijeloj njenoj teritoriji i oni koji sa kleronacionalističkim elitama igraju jednu prijetvornu igru u kojoj sa visokim predstavnikom izručuju BiH srpskim i hrvatskim nacionalistima.

Nije presuda meteorologija pa da sjedimo i gledamo, Nermine

Nije se čekalo dugo, a nastala je prava uzbuna među prijetvornim BiH srednjičarima, koji su počeli da relativizuju ovu presudu sprdajući se sa odredbom “historijska“, kako ju je predstavio i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Tako je prvi u SDP-a, notorni Nermin Nikšić, u svom istupu prvo kazao između ostalog:

“Nažalost, iskustvo nas ući da presuda u BiH ne znači da će automatski biti provedena“.

A šta to znači Nermine?

Pa nije presuda meteorološka pojava, nego je putokaz i uputstvo da svi vi, na čelu baš sa tobom Nermine Nikšiću, kao socijaldemokratom na papiru djelujete u skladu sa istom, pogotovo ako ona “trasira put“. Ali, čini se da je i Nikšiću i dobrom dijelu ekipe iz Trojke ova presuda sad jedna vrsta smetnje, kojom se opet “ljute“ koalicioni partneri Čović i Dodik.

Ova presuda, koja po svom bitku jeste historijska u ovom momentu predstavlja neku vrstu prepreke etnonacionalističkoj novoj nadgradnji “nove realnosti na koju se moramo navići“, a koja nam kaže da je BiH zapravo samo tvorevina od dva entiteta i Dejtonom, a ne građanska država kojoj težimo.

Zapravo to fabrikovanje realnosti ide toliko daleko da mnoge kvaziliberalne vedete i analitičari govore o nesprovođenju presude kao preduslov za ovu “novu realnost“. A to ne bi mogli kazati ni Čović ni Dodik. Pa se onda postavlja pitanje šta je bit koaliranja sa Dodikom i Čovićem, ako se do sad radilo isključivo na trasi njihovog puta koji označava rastakanje bilo kakve Bosne i Hercegovine, a o onoj iz presude Suda koja će imati nadnacionalni, građanski status za svakog pojedinca na cijeloj teritoriji, nema niti govora.

Možda je najbolja opservacija na ovu temu od strane ambasadorice BIH u Češkoj Martine Mlinarević, koja na Tviteru kaže:

“Paradoks bivanja proeuropski nastrojen, a smetaju ti presude Europskog suda za ljudska prava u pokušaju da BiH bude civilizirana zemlja kojima stremiš. Svaka od presuda ESLJP je civilizacijska norma uz koju bi trebao stati svaki normalan čovjek. Braneći tu ideju braniš sutra.“

Gutanje žaba nije borba za državotvornost BiH

I zaista, svi mi znamo da je dugačak put do EU i evropskih vrijednosti. Ali ako su tzv. liberalne partije koje se nominalno zalažu za te vrijednosti prepreka provođenu presude, ako je odluka Strazbura dočekana kao neka vrsta sprdnje i neugodnosti, hajmo se makar malo zapitati ko nam to osim Dodika i Čovića vodi zemlju i ko će se boriti za nju, kad su navodni borci na vlasti odavno potpisali kapitulaciju???

I nemojte me samo peglati narativom -a sa kim bi koalirali i sa kim bi se vi talili kad su Čović i Dodik neminovnost pošto niko iz Trojke do sada nije pokazao uncu želje za državotvornošću. Sve je postalo i ostalo opskurni hobi gutanja žaba, u kojem Trojci nema premca. Pa se gutanjem žaba, eto, došlo do toga da je jedna civilizacijska presuda koja otvara vrata istinskoj građanskoj BiH ostaje zakopana u balkanskom srpsko-hrvatskom nacionalističkom glibu.

P. S.

Umjesto zaključka mogu kazati da je presuda potvrdila suštinsku nakaradu formiranja i formulacija konstitutivnih naroda, a ukidanje istih će biti civilizacijski korak ka etičkom, a nikako ETNIČKOM ustrojstvu „Etničko“, navodi Sud u Strazburu, “ne može i ne smije prevladati političko predstavljanje. Ono mora biti sekundarno.“

Presude Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Pudarić, Šlaku, Kovačević moraće biti usvojene. Kad tad. One su putokaz najplemenitije ideje jednakopravne za sve njene građanke i građane bez obzira na etničku pripadnost države Bosne i Hercegovine.

I još više, sve ove presude su pokazale ko su istinski borci za Bosnu i Hercegovinu, a ko su ljudi koji se pod krinkom liberalizma i građanštine kriju iza nacionalističkih ideja.

(Radio Sarajevo, foto: Pixabay)

https://autonomija.info/dragan-bursac-strazbur-kaze-da-bih-mora-biti-gradjanska-a-trojka-bi-da-nastavi-gutati-zabe/

Previous Saopćenje BZK „Preporod“: Status bosanskog jezika u obrazovnom sistemu u KS
Next Bosanska srednjovjekovna pismenost - značajan, vrijedan i neponovljiv kulturni raritet

You might also like

SPORT

Mirsad Terzić: Volio bih da nam EURO donese rukometaše za budućnost

Nije bitno koja je utakmica, kvalifikaciona ili prijateljska, moramo misliti da nam je svaka finale Svjetskog prvenstva, jer smo mali i ako tako razmišljamo onda ćemo rasti, rekao je za

RIJEČ

Dodikov put od miljenika Zapada do ruskog igrača

Piše: Srđan Šušnica Politika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika već duži niz godina pokazuje jasan kontinuitet. Prije svega – vanjskopolitički. Ali i prepoznatljivi kriminalno-diktatorski i neofašistički stil i

RIJEČ

Irska – oko 1.000 akademika poziva na akademski bojkot Izraela i tamošnjih univerziteta

Irski akademik i pisac Conor McCarthy kaže da poziv na akademski bojkot izraelskih univerziteta odjekuje među Ircima zbog uloge izraelske akademije u izgradnji smrtonosnog oružja koje se koristi protiv bespomoćnih