Bužim: Sanacija i dogradnja izletišta Svetinja Čava

Bužim: Sanacija i dogradnja izletišta Svetinja Čava

 

Dogradnja novih sadržaja na izletištu Svetinja obuhvata prostor od 4.942 m2. Na ovom obuhvatu zamišljeno je da se nalazi parking prostor za novih 45 mjesta, uključujući mjesta za parkiranje autobusa, parking prostori za motocikle te bicikle.

Također, u ovom projektu zamišljeno je da se prošire prostori pješačkih staza pored rijeke Čava, novi travnjaci, mjesta za rekreaciju te dodatne drvene klupe. Bitno je istaknuti da u ovaj obuhvat ulazi i revitalizacija pećine kao novih sadržaja u izletištu „Svetinja“ Čava.  Kompletan plan izgradnje novih površina je zamišljen da bude završen kroz dvije faze.

 

Prva faza uključuje obuhvat površine koja se nastavlja na već izgrađeni dio izletišta „Svetinja“ Čava, podno vodopada. U ovoj fazi je predviđena izgradnja 1 mosta te dva prelaza, izgradnja jednog bungalova, postavljanje drvene ograde, pješačka staza, te sadnja pogodnih hortikulturnih vrsta, i to: breza (Betula pendula),  žalosna vrba ( Salix x sepulcralis) te zapadna tuja (Thuja occiendatlis).

Druga faza obuhvata izgradnju mosta koji vodi prema pećini, izgradnja pješačkih staza, izgradnja stepeništa sa kamenim stopama, postavljanje drvene ograde, postavljanje klupa te sadnja hortikulturnih vrsta drveća, i to: sadnice breze, starosti dvije godine (Betula pendula) te sadnice žalosne vrbe, dvije godine starosti (Salix x sepulcralis) te sadnja bukvinog kultivara Fagus sylvatica „Atropurpurea“.

Da bi se postigao efekat homogenosti područja u ovom elaboratu je predviđen isti dizajn, materijal  i dimenzije kao i u projektu iz 2008 godine, kada su u pitanju pješačke staze, klupe, te hortikulturne i ukrasne vrste drveća.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 165.000.00KM i bit će financiran od strane viših nivoa vlasti te općine Bužim.

 

Ovaj obuhvat podrazumijeva i sanaciju postojećih površina i drvenih konstrukcija. Cilj nam je povećati kapacitete te proširiti turističke sadržaje izletišta Svetinja u Čavi kako bi u konačnici došli do principa samoodrživosti kroz povećanje turističkih posjeta“. – istakao je vršilac dužnosti Općinskog načelnika Nedžad Kudelić, koji je bio inicijator pripreme projektno-tehničke dokumentacije u svojstvu šefa službe za razvoj i poduzetništvo općine Bužim.

Previous Za početak će četiri bosanske kompanije izvoziti piletinu u EU
Next Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

You might also like

BH RAZGLEDNICA

“Sarajevo ćevap fest” – Glavni grad Bosne i Hercegovine ima najbolji proizvod s ovih prostora

U parku At Mejdan danas se održava prvi “Sarajevo ćevap fest”, na kojem će stanovnici glavnog bh. grada kao i turisti moći uživati u čuvenom jelu nekoliko najpoznatijih sarajevskih ćevabžinica.

BH RAZGLEDNICA

PRENJ – najljepša planina Bosne i Hercegovine

  Priču o Prenju počet ćemo stihovima francuskog filozofa Jean – Jacqesa Roussseaua o planini: “…čini mi se da čovjek koji se uzdigao iznad mjesta običnog življenja začudi se običnim osjećajima. Čim

TURIZAM

Turista u Kantonu Sarajevo više za 16,3 posto

Kanton Sarajevo u julu ove godine posjetila su 86.244 turista, koji su ostvarili ukupno 189.032 noćenja. U prvih sedam mjeseci ove godine broj turista u Kantonu Sarajevo bio je veći