Bužim: Sanacija i dogradnja izletišta Svetinja Čava

Bužim: Sanacija i dogradnja izletišta Svetinja Čava

 

Dogradnja novih sadržaja na izletištu Svetinja obuhvata prostor od 4.942 m2. Na ovom obuhvatu zamišljeno je da se nalazi parking prostor za novih 45 mjesta, uključujući mjesta za parkiranje autobusa, parking prostori za motocikle te bicikle.

Također, u ovom projektu zamišljeno je da se prošire prostori pješačkih staza pored rijeke Čava, novi travnjaci, mjesta za rekreaciju te dodatne drvene klupe. Bitno je istaknuti da u ovaj obuhvat ulazi i revitalizacija pećine kao novih sadržaja u izletištu „Svetinja“ Čava.  Kompletan plan izgradnje novih površina je zamišljen da bude završen kroz dvije faze.

 

Prva faza uključuje obuhvat površine koja se nastavlja na već izgrađeni dio izletišta „Svetinja“ Čava, podno vodopada. U ovoj fazi je predviđena izgradnja 1 mosta te dva prelaza, izgradnja jednog bungalova, postavljanje drvene ograde, pješačka staza, te sadnja pogodnih hortikulturnih vrsta, i to: breza (Betula pendula),  žalosna vrba ( Salix x sepulcralis) te zapadna tuja (Thuja occiendatlis).

Druga faza obuhvata izgradnju mosta koji vodi prema pećini, izgradnja pješačkih staza, izgradnja stepeništa sa kamenim stopama, postavljanje drvene ograde, postavljanje klupa te sadnja hortikulturnih vrsta drveća, i to: sadnice breze, starosti dvije godine (Betula pendula) te sadnice žalosne vrbe, dvije godine starosti (Salix x sepulcralis) te sadnja bukvinog kultivara Fagus sylvatica „Atropurpurea“.

Da bi se postigao efekat homogenosti područja u ovom elaboratu je predviđen isti dizajn, materijal  i dimenzije kao i u projektu iz 2008 godine, kada su u pitanju pješačke staze, klupe, te hortikulturne i ukrasne vrste drveća.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 165.000.00KM i bit će financiran od strane viših nivoa vlasti te općine Bužim.

 

Ovaj obuhvat podrazumijeva i sanaciju postojećih površina i drvenih konstrukcija. Cilj nam je povećati kapacitete te proširiti turističke sadržaje izletišta Svetinja u Čavi kako bi u konačnici došli do principa samoodrživosti kroz povećanje turističkih posjeta“. – istakao je vršilac dužnosti Općinskog načelnika Nedžad Kudelić, koji je bio inicijator pripreme projektno-tehničke dokumentacije u svojstvu šefa službe za razvoj i poduzetništvo općine Bužim.

Previous Za početak će četiri bosanske kompanije izvoziti piletinu u EU
Next Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Porodica Jagnjo duže od sto godina njeguje tradiciju ručne izrade mlinova za kahvu

Nekad je neizostavni predmet svake kuće u Bosni i Hercegovini bio ručni mlin. Prvo su se pravili ručno, pa onda fabrički. A vemenom su došli električni mlinovi s kojima je

BH RAZGLEDNICA

Malak Farma upriličila sajam ‘Dani plemenitog seljaka’

 Saladin Pašalić, brend menadžer Malak Farme kod Kaknja, izjavio je novinarima da je aktuelni sajam “Dani plemenitog seljaka” ustvari artikulacija strateške vizije i potrebe Malak grupacije da radi na boljitku

TURIZAM

NP Una privlači sve više turista – Bihać 2011. imao 4 hotela, dok ih danas ima 41 i više od 500 smještajnih jedinica

 Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić potvrdio je kako je ove godine već evidentirano 126.000 posjetitelja, što je rekordna brojka, ali i najbolja potvrda rasta i razvoja ovog