CalCon aplikacije razvijene u Travniku koristi 10 miliona ljudi

CalCon aplikacije razvijene u Travniku koristi 10 miliona ljudi

CalCon Calculator iz Travnika je startup fokusiran da izgradi najveću i najraznovrsniju ponudu kalkulatora i konvertera u svijetu. Glavni projekat je CalCon Calculator web i CalCon Calculator mobilna aplikacija- jedna aplikacija koja u sebi sadrži veliki izbor kalkulatora i konvertera, koji se svakodnevno širi, a korisnici jednostavno mogu praviti vlastite, za tačno one probleme koje imaju – piše business-magazine.ba.

Mersad Husić i Enver Suljić iz Travnika vlasnici su startupa CalCon Calculator Mobile koji je fokusiran na izgradnju najveće i najraznovrsnije ponude kalkulatora i konvertera u svijetu. Ovi mladi momci  tvorci su CalCon aplikacija, namijenjenih za  rješavanje svakodnevnih problema.  Naime, da bi riješili problem traženja prave formule za školu, posao, dvostruki i trostruki popust na artikle, povećanje plaće, konvertovanje valuta ili rješavanje ostalih svakodnevnih životnih problema, kreirali su jednu aplikaciju koja u sebi sadrži veliki izbor kalkulatora i konvertera, koji se svakodnevno širi, a korisnici jednostavno mogu praviti vlastite, za tačno one probleme koje imaju.

Jednostavna upotreba

„Neke od naših aplikacija su Currency Converter, Age Calculator, Scientific Calculator, te naš flagship CalCon Calculator u kojoj korisnik ima pristup stotinama kalkulatora te mogućnost da pravi vlastite kalkulatore. Osim velike baze kalkulatora, tu je i napredni i estetski lijep način pisanja formula. Ovo je jedinstvena aplikacija u svijetu sa ovim setom mogućnosti“, za Business Magazine kaže Mersad Husić.

Glavni projekat koji prezentuju je CalCon Calculator web i CalCon Calculator mobilna aplikacija koja je dostupna i za Android i iOS uređaje.

Da biste kreirali kalkulator koji će vam ubrzati svakodnevne procese, dovoljno je skinuti CalCon Calculator mobilnu aplikaciju. Projekat je jedinstven po tome što korisnici mogu kreirati svoje kalkulatore, jednostavno i bez predznanja o programiranju. Kreiranje se bazira na prevlačenju varijabli na kalkulator i povezivanje istih formulama. Također aplikacija ima stotine različitih kalkulatora i taj broj se svakodnevno povećava, a aplikacija se proširuje novim blokovima kao što su grafikoni, slajderi, slike, dinamički tekstovi… Na CalCon Calculator web stranici nalazi se mnoštvo kalkulatora, sa informacijama koje će vam pomoći pri radu ili učenju. Na stranicama kalkulatora možete naći objašnjenja korištenih formula, terminologiju, pa čak i zanimljivosti vezane za datu tematiku.

Cijela priča oko aplikacija počela je 2019. godine, kada su prve aplikacije bile aktivne, te su  počeli raditi i one jednostavnije koje su za dvije godine instalirane oko 10 miliona puta. Ideje za aplikacije su dobijali na osnovu analitike i trenutne potrebe korisnika, a za takve informacije postoje razni alati.  Kada je u pitanju razvoj aplikacija, sve su samostalno radili-od samog dizajna, razvoja kao i promoviranja na Google Play i App Store.

Tokom razvoja podršku im je pružio Centar za edukaciju mladih Travnik (CEM) – BeeZone biznis inkubator Travnik u vrijednosti od 10.800 KM. Jedan period su radili kao freelanceri, a nakon toga odlučili su osnovati kompaniju.

„Nakon što smo uspješno odradili osam aplikacija formirali smo kompaniju CalCon Mobile koja je u sklopu Kickstart Mobile inkubatora iz Varšave. Trenutno kompanija upošljava dva mobile developera, a cilj nam je da ubrzo uposlimo još dvije osobe istog profila“, dodaje Husić.

Cilj postati lideri u svijetu kalkulatora i konvertora

Ovi momci vjeruju da je ključ uspjeha pokazati kvalitet i da će doći podrška i naše zemlje kao i same naše zajednice. Smatraju da raditi u IT sektoru u Bosni i Hercegovini donosi brojne prednosti.

„U IT sektoru ako vam je produkt globalnog karaktera nije toliko bitno da li si ti iz Bosne i Hercegovine, čak to ima i svoje prednosti. Jeftiniji je život, resursi su većinom dostupni kao u ostalim zemljama. Mladima je dovoljno znanje, energija i kvalitet koji moraju dokazati.  Naravno sreća je potrebna, a ona prati hrabre“, kaže Husić.

Planovi za budućnost usmjereni su ka tome da postanu lideri u svijetu kalkulatora i konvertera sa njihovim CalCon Calculator projektom. Svim mladim ljudima koji imaju zanimljive ideje, savjetuju da se odvaže i upuste u poduzetničke vode.

„Naš savjet je da krenu. Niko ne zna hoće li taj projekat uspjeti i da ima svu finansijsku pomoć. Jedini način da saznaš jeste da kreneš“, dodaje Husić.

Previous Franjevački muzej Jajce - nova postavka Srednjovjekovna Bosna
Next Sastanak Džaferović - Aliyev

You might also like

Ekonomija/Biznis

BS Telecom Solutions Sarajevo dobio posao u Holandiji

Vodeća IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju izrade ITS softvera, IoT i smart city rješenja BS Telecom Solutions Sarajevo, dobila je posao na održavanju ITS

MADE IN BOSNIA-387

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu jedina u Bosni i Hercegovini nudi zanimanje obrađivač plastike. To je tražen posao. Dušan Lorić je učenik prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal