Čapljina miriše na “Lastu”: Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu –

Čapljina miriše na “Lastu”: Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu –

Službeno je u rad puštena čapljinska ”Lasta”, fabrika keksa i vafla po kojoj je Čapljina više od pola stoljeća bila poznata širom svijeta.

Današnji dan zasigurno će biti zlatnim slovima upisan u povijest čapljinske, ali i bosanskohercegovačkog privrede. Službeno je u rad puštena čapljinska ”Lasta”, tvornica keksa i vafla po kojoj je Čapljina više od pola stoljeća bila poznata širom svijeta. “Čapljina miriše na Lastu”, ponosno je kazao gradonačelnik Grada Čapljine Smiljan Vidić na otvorenju fabrike koja bi ponovno trebala oživjeti njegov grad. 

Naime, Vidić je podsjetio na nekadašnju važnost čapljinske Laste te njeno prvotno otvaranje.  “To je bio naravno velik događaj za Čapljinu. Međutim, ovaj današnji stavio bih na višu razinu. Nažalost, prije par godina svjedočili smo gašenju Laste i mi kao lokalna vlast smo puno toga napravili da se ti ljudi zbrinu. Međutim, ovo što se danas događa je zbilja velika stvar, jedna velika investicija našeg poznatog poduzetnika”, istaknuo je Vidić. Fabriku je prije dvije godine, dok je bila u stečaju, kupio Petar Ćorluka, nakon čega je uslijedio procvat – od rekonstrukcije cijele tvornice i prostora oko nje, do zapošljavanja osoblja u dvije smjene, pa sve do puštanja poznatih keksića na police.

U ”Lastu” su stigli moderne mašine iz inozemstva, osoblje se obučavalo kod najboljih stručnjaka, a sve to dalo je fantastične rezultate nakon puštanja keksića u prodaju.

Vlasnik fabrike Petar Ćorluka s ulaganjima od 20 miliona eura oživio je nekadašnjeg privrednog giganta na jugu zemlje, a u planu ima širenje proizvodnje, ali i tržišta. ”U BiH su već zapaženi rezultati u prodaji i proizvodnji. Širit ćemo proizvodnju, širit ćemo tržišta. Sada su nam cilj susjedna tržišta, a širit ćemo se što dalje i više možemo”, kazao je.

Najavio je i proizvodnju austrijskih medenjaka u Lasti. ”Kupili smo brend iz Austrije star 120 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Već u lipnju ove godine doći će njihov glavni tehnolog i ovdje će se proizvoditi njihovi medenjaci. Pod tim brendom ćemo izvoziti u Njemačku i Austriju”, kazao je. Za sada Lasta radi u dvije smjene, a Čorluka se nada kako će uskoro krenuti i proizvodnja slastica i u trećoj smjeni.

Čapljinke i Čapljinci doslovno su sa polica razgrabili štrudlu sa smokvom, lindžu i druge slastice koje su ponovo simbol Čapljine. Zbog velikog značaja koji ”Lasta” ima za privredu Čapljine, ali i cijele Bosne i Hercegovine, Petar Ćorluka upriličio je danas svečano otvaranje fabrike na kojemu se okupio veliki broj zvanica iz svih sfera.  Svi oni zajedno su nazdravili za jedno novo doba ”Laste”, koja, kako i sami kažu, ponovno leti ”Na krilima dobrog”.

(Bljesak/MiruhBosne)

Previous Bosanski vladar prvi put predstavljen u stripu - “Kulin ban – Tajna slanih izvora”
Next Foreign Affairs: Opasni put Bosne; kako američka politika pogoršava lošu situaciju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sezona šumskih gljiva u Bosni i Hercegovini nikad bolja: Zadovoljni i berači i otkupljivači

Ovogodišnja sezona gljiva u Bosni i Hercegovini bolja je nego mnoge prethodne, a mogućnost za relativno laku zaradu u šume je privukla veliki broj tragača za vrganjima i drugim komercijalnim

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u Bosni i Hercegovini. Balkan je za Tursku važan dio svijeta kad je riječ o privrednoj

Ekonomija/Biznis

Na ‘Danima šljive’ u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

„Dani šljive“- 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, bit će održan od 25. do 28. augusta u Gradačcu.  Svečano otvaranje sajma je predviđeno za srijedu, 25. augusta, na platou