Čapljina miriše na “Lastu”: Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu –

Čapljina miriše na “Lastu”: Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu –

Službeno je u rad puštena čapljinska ”Lasta”, fabrika keksa i vafla po kojoj je Čapljina više od pola stoljeća bila poznata širom svijeta.

Današnji dan zasigurno će biti zlatnim slovima upisan u povijest čapljinske, ali i bosanskohercegovačkog privrede. Službeno je u rad puštena čapljinska ”Lasta”, tvornica keksa i vafla po kojoj je Čapljina više od pola stoljeća bila poznata širom svijeta. “Čapljina miriše na Lastu”, ponosno je kazao gradonačelnik Grada Čapljine Smiljan Vidić na otvorenju fabrike koja bi ponovno trebala oživjeti njegov grad. 

Naime, Vidić je podsjetio na nekadašnju važnost čapljinske Laste te njeno prvotno otvaranje.  “To je bio naravno velik događaj za Čapljinu. Međutim, ovaj današnji stavio bih na višu razinu. Nažalost, prije par godina svjedočili smo gašenju Laste i mi kao lokalna vlast smo puno toga napravili da se ti ljudi zbrinu. Međutim, ovo što se danas događa je zbilja velika stvar, jedna velika investicija našeg poznatog poduzetnika”, istaknuo je Vidić. Fabriku je prije dvije godine, dok je bila u stečaju, kupio Petar Ćorluka, nakon čega je uslijedio procvat – od rekonstrukcije cijele tvornice i prostora oko nje, do zapošljavanja osoblja u dvije smjene, pa sve do puštanja poznatih keksića na police.

U ”Lastu” su stigli moderne mašine iz inozemstva, osoblje se obučavalo kod najboljih stručnjaka, a sve to dalo je fantastične rezultate nakon puštanja keksića u prodaju.

Vlasnik fabrike Petar Ćorluka s ulaganjima od 20 miliona eura oživio je nekadašnjeg privrednog giganta na jugu zemlje, a u planu ima širenje proizvodnje, ali i tržišta. ”U BiH su već zapaženi rezultati u prodaji i proizvodnji. Širit ćemo proizvodnju, širit ćemo tržišta. Sada su nam cilj susjedna tržišta, a širit ćemo se što dalje i više možemo”, kazao je.

Najavio je i proizvodnju austrijskih medenjaka u Lasti. ”Kupili smo brend iz Austrije star 120 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Već u lipnju ove godine doći će njihov glavni tehnolog i ovdje će se proizvoditi njihovi medenjaci. Pod tim brendom ćemo izvoziti u Njemačku i Austriju”, kazao je. Za sada Lasta radi u dvije smjene, a Čorluka se nada kako će uskoro krenuti i proizvodnja slastica i u trećoj smjeni.

Čapljinke i Čapljinci doslovno su sa polica razgrabili štrudlu sa smokvom, lindžu i druge slastice koje su ponovo simbol Čapljine. Zbog velikog značaja koji ”Lasta” ima za privredu Čapljine, ali i cijele Bosne i Hercegovine, Petar Ćorluka upriličio je danas svečano otvaranje fabrike na kojemu se okupio veliki broj zvanica iz svih sfera.  Svi oni zajedno su nazdravili za jedno novo doba ”Laste”, koja, kako i sami kažu, ponovno leti ”Na krilima dobrog”.

(Bljesak/MiruhBosne)

Previous Bosanski vladar prvi put predstavljen u stripu - “Kulin ban – Tajna slanih izvora”
Next Foreign Affairs: Opasni put Bosne; kako američka politika pogoršava lošu situaciju

You might also like

Ekonomija/Biznis

U razdoblju januar-maj rast bosanskog izvoza 43,4 % u odnosu na isti period lani

Izvoz iz naše zemlje u razdoblju januar-maj 2022. godine je iznosio 7 milijardi 511 miliona KM, što je za 43,4 % više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je

Ekonomija/Biznis

Čips iz Srebrenika na njemačkom tržištu

Kompanija Majevica d.d. iz Srebrenika, koja, između ostalog, proizvodi i poznati smoki “Gold flips“, doživljava svoju drugu mladost. Nakon što je tuzlanski Bingo kupio 62 posto dionica 2006. godine, firma

MADE IN BOSNIA-387

Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka

Bosanskohercegovački izvoz nastavio je snažan tempo rasta i u maju, sa četvrtim mjesecom zaredom u kojem ne iznosio više od milijardu KM, izvještava Indikator.ba. Izvoz u maju bio je 1,05