Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

Udruženje građana “16. april” iz Ahmića organizovalo je danas kratki čas historije i puštanje 116 bijelih balona za 116 ubijenih u Ahmićima.

Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” rekao je kako je u današnjoj aktivnosti učestvovalo 116 djece iz osnovih škola sa područja općine Vitez zajedno sa svojim nastavnicima i direktorima škola.

– Ove godine su učenici OŠ Vitez iz Viteza i OŠ Dubravica iz Preočice, općina Vitez, uzeli učešće u obilježavanju 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima. Tim povodom 116 djece zajedno sa našom djecom iz Ahmića su pustili 116 balona, simboličnih 116 balona koji predstavljaju 116 žrtava iz Ahmića, 116 duša. Mi muslimani znamo da se tijelo vraća zemlja zemlji, a duša lebdi i vraća se svom Gospodaru. Na ovaj način smo mi, puštanjem ovih balona, simbolično pustili da se duše vrate svom Gospodaru – rekao je Kermo, prenosi Anadolu Agency.

Kermo je rekao kako se za 30 žrtava masakra u Ahmićima još uvijek traga.

– Više godina smo pozivali svoje komšije Hrvate da nam barem kažu gdje su naši najmiliji ukopani. Tražimo još 30 šehida Ahmića, a ove godine smo odlučili da postavimo plakat sa slikama 116 šehida i još jedan sa 30 imena šehida kako bismo pozvali sve one koji znaju da nam kažu gdje su, kako bi i porodice mogle naći barem na taj način svoj smiraj. Mi vjerujemo da oni to znaju, pa na njima je koliko će njihova savjest dopustiti da nam kažu – rekao je Kermo.

Bahtija Ahmić iz Ahmića održao je kratki čas historije učenicima osnovnih škola sa područja općine Vitez kako bi ih upoznao sa dešavanjima koja su se desila u Ahmićima 16. aprila 1993. godine te napomenuo kako se znanje o ovim dešavanjima mora prenositi i dalje i ne smije zaboraviti kao ni dešavanja koja su se u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu dešavala i u drugim mjestima poput Srebrenice, Foče i drugih mjesta.

Nakon održanog kratkog časa historije u dvorištu džamije u Ahmićima gdje se nalazi i Spomen-obilježje sa imenima 116 šehida iz Ahmića, učenicima osnovnih škola i djeci iz Ahmića podijeljeno je 116 bijelih balona koji su nosili kartice sa imenima ubijenih u masakru 1993. godine.

Prije puštanja balona, svako dijete je pročitalo ime sa kartice na balonu koji je držalo kako bi se ukazalo na to koliko je to mnogo ljudi i koliko samo treba da se njihova imena pročitaju, a tek ubiju.

Sutra će se obilježiti 23. godišnjica masakra u Ahmićima kada su u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza. Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz koji je bio znak za napad.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)

Previous U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)
Next Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora optuženom Atifu Dudakoviću

Sud Bosne i Hercegovine je u srijedu donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24. aprila ove godine za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora

NAŠI DANI

Javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu ostaje otvoren do 24. aprila

 Javni oglas za prijem 500 kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u početnom činu – vojnik ostaje otvoren do 24. aprila, potvrđeno je

NAŠI DANI

Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Dodik i dalje laže

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je da njegova zemlja i dalje traži vraćanje ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju