Čaušević: Konaković će zbog svoje ministarske fotelje Bošnjake od većine svesti na političku manjinu

Čaušević: Konaković će zbog svoje ministarske fotelje Bošnjake od većine svesti na političku manjinu

Jedino za šta se predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković borio jeste njegova ministarska fotelja, a troškove borbe za tu fotelju je fakturisao Bošnjacima, čiju je političku volju sveo na historijski minimum i daleko ispod jedne trećine utjecaja, izjavio je poslanik Stranke demokratkse akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Heregovine Midhat Čaušević.

U saopćenju za javnost podsjeća da u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nema Bošnjaka, naglašavajući da su predstavnici “NIP-ovih Bošnjaka” u rukovodstvima Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH izabrani većinom glasova Srba i Hrvata, bez većine glasova Bošnjaka.

– Ne može Konaković neutemeljenim optužbama na račun SDA sakriti činjenicu da je trgovao pozicijama namijenjenim Bošnjacima da bi postao ministar vanjskih poslova BiH. Potvrdu i zahvalnost za posao koji radi dobio je čak i u ruskim medijima. A njegova prva zvanična posjeta kao ministra vanjskih poslova bila je Dodiku. Zvanične izjave poslije te posjete su potvrda i nastavak podaničkog odnosa.

Rezultat Konakovićeve trgovine i pokušaja Trojke da praktikuju „jugoslovenski princip“ isključivo u okviru bošnjačke kvote, su samo pet Bošnjaka na ukupno 20 pozicija u novom sazivu Vijeća ministara BiH – ističe Čaušević.

Posljednje optužbe na račun SDA, kako kaže, vrlo lako obesmišljava poređenje sa prošlim sazivom Vijeća ministara BiH, u kojem je bilo sedam Bošnjaka. 

– Očigledno je da je Konaković za poziciju u vlasti spreman platiti i mnogo veću cijenu, a mediji su već pisali o predaji državnih sigurnosnih institucija u ruke proruskih kadrova iz entiteta RS, ali i Upravu za indirektno oporezivanje BiH Miloradu Dodiku. Kao nikad do sad Dodik će gotovo sam upravljati cjelokupnim sigurnosnim i finansijskim sektorima u državi – tvrdi poslanik SDA.

Potpisivanjem sporazuma kojeg su, kako ističe, pisali HDZ i SNSD, “a zatim rasprodajom pozicija u državnoj vlasti, servilni Konaković je pokazao da mu je od interesa građana mnogo važnije ispunjavanje želja partnerima na uštrb Bošnjaka odnosno muslimana kako nas Dodik podrugljivo naziva”.

–  To mu dobro ide, a i razumljivo je to jer ako ne bude radio šta mu se kaže onda ide – navodi u saopćenju poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

Previous Izgradnja tunela Prenj je velika prilika za Konjic i Jablanicu
Next Brojne medalje za mlade bosanske karatiste na Evropskom prvenstvu

You might also like

RIJEČ

Bećirović: Dodik je dio kriminalnog društva unutar EU

Evropski parlament ponovo je zatražio od EU da sankcioniše Milorada Dodika. Osim toga, zatraženo da  se evropske integracije Srbije uvjetuju uvođenjem sankcija Rusiji. Kada je riječ o Miloradu Dodiku i

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Interesovanje talijanskog čitateljestva za roman bosanske autorice udvostručeno s početkom rata u Ukrajini

Promocija knjige “nastale iz ratnog sarajevskog pepela” Nero Sensibile/Osjetljivo Crno Emine Gegić, održana je u milanskom Centru kulture Villa Viva – Villa Litta, pod sloganom “Sarajevo 1992 – Kiev 2022

RIJEČ

Komšić: Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad – tad. Zato se vrijedi boriti

-Republika Bosna i Hercegovina je tačno prije 30 godina primljena u Ujedinjene nacije. Tridest godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili. Nismo se borili za