Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će kao rezultat uspješne saradnje JU „Kulturni centar“ Cazin i Arhiva FBiH biti organizirana vrlo značajna i poučna izložba pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“, a koja će biti postavljena u Galeriji naše Ustanove u ponedjeljak, 29.08.2016. godine.

Ovu izložbu Arhiv FBiH organizira u Cazinu u povodu obilježavanja 827. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana. Centralni eksponat izlože je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Za historičare ona je rodni list ili ugaoni kamen države Bosne. Ona je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

Pored povelje tu će biti i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana.

Zbog svega navedenog pozivamo zainteresirane građane, a posebno naše historičare, profesore i nastavnike da prisustvuju otvorenju izložbe u 18:00 h, kao i da u okviru nastavnog plana i programa u školama omoguće djeci da posjete ovu jedinstvenu izložbu u svom gradu – saopćenje je iz  JU „Kulturni centar“ Cazin.

Previous Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa
Next Njemački mediji: Kako je Bosanac pobijedio Volkswagen

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu. Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara,

KULTURA I UMJETNOST

Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

Paco Rosić sada je veliko svjetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio cijelu SAD,

KULTURA I UMJETNOST

Trend rasta: Lani 1,3 miliona osoba posjetlio kina u Bosni i Hercegovini

Trend rasta posjete bosanskohercegovačkim kinima i zarade na box officeu nastavljen je i u 2019. godini, pokazuju statistički podaci koje za kina u Bosni i Hercegovini vodi Sarajevo Film Festival.