Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad

Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad

Da se razgradi jedna limenka ili plastična boca potrebno je više od 500 godina. S druge strane, potrebno je samo 25 recikliranih plastičnih boca da bi se napravila jedna jakna ili pak 500 recikliranih limenki za proizvodnju jednog bicikla.

Razvijene zemlje davno su uvele pravila kada je u pitanju recikliranje i prihvatile sve benefite takvog procesa. Prvi korak u tom pravcu napravljen je danas u Tuzli osnivanjem Centra za selektivno odlaganje otpada, koji se nalazi kod istočnog ulaza na Panonska jezera.

– Cilj je uvesti novi način upravljanja otpadom, koji će se odvijati u skladu sa standardima Evropske unije. Ovo je pilot-projekat, prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti praćen i koji bi se potom trebao širiti po gradu Tuzli. Svi koji žele mogu sortirati otpad u svojim domovima i odložiti ga ovdje, gdje će ga preuzimati radnici Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” – kaže Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Ovaj projekat realiziran je zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Švicarske u BiH, a novčana sredstva izdvojili su i Grad Tuzla, JKP Komunalac, Eko život, a sve je koordinirao Centar za ekologiju i energiju.

Svi koji žele od danas u Centru za selektivno odlaganje otpada mogu odložiti karton i papir, staklo, plastiku, metal te PET ambalažu, odnosno plastične boce.

– Pozivam građane da odlažu otpad ovdje. Mi na ovome nećemo stati i pokušat ćemo postaviti još mikrolokacija. Već smo krenuli sa odvajanjem otpada u školama, proširujumo to na institucije i fakultete – rekao je Admir Bećirović, direktor “Komunalca”.

Otvaranje Centra danas su uljepšali mališani iz tuzlanskih vrtića te učenici Osnovne škole “Novi grad”, koji su svojim primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad.

– Nismo slučajno sve ovo postavili pored Panonike gdje je ljeti veliki broj ljudi. Radnici Panonike i “Komunalca” moći će na svojim primjerom pokazati kako se sve to radi, a nadam se da će nam se priključiti i građani – poručio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

 

Izvor: Faktor

Previous Turistički sajam u Emiratima: u Dubaiju velika zainteresovanost za posjete našoj zemlji, posebno u ljetnjem periodu
Next U Sarajevu predstavljena instalacija “Prijedor '92“: Putujući spomenik koji govori o stradanju civila

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brčko: Gradonačelnik darovao prve bebe i obradovao 750 mališana paketićima

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić darovao je prve bebe rođene u novoj godini novčanim iznosom od po 500 KM. Prve porodilje u Brčkom u 2021. godini su

NAŠI DANI

Snimatelj ‘Potkivanja Tegeltije’! Raskrinkao korumpiranog direktora, u ratu zarobio džip zločinca Mladića!

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše koji je pokrenuo medijsku i pavosudnu lavinu snimcima koje je tajno snimao na sastanku sa Milanom Tegeltijom, predsjendikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pripadnikom

NAŠI DANI

BPK: Oštre kritike na račun Tužilaštva BiH i osuda hapšenja Edina Vranja od strane Srbije

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 14.redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju vezanu za hapšenje pripadnika Armije RBiH od strane Republike Srbije, s posebnim osvrtom na hapšenje Edina Vranja od 12.septembra. Nakon