Četiri bosanska akademika na popisu 2% naučnika s najvećim uticajem citiranosti

Četiri bosanska akademika na popisu 2% naučnika s najvećim uticajem citiranosti

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je 19. oktobra 2021. godine popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti pod originalnim naslovom: “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”.

U članku kojeg je objavio Elsevier i kojeg potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je baziran na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača sa Univerziteta Stanford.

Na aktuelnom popisu naučnika koji su među 2% najboljih na svijetu po uticaju citiranosti u karijeri nalaze se i četiri člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i to:

  • Akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, Odjeljenje tehničkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Dejan Milošević, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Asif Šabanović,  Odjeljenje tehničkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Enver Zerem, Odjeljenje medicinskih nauka;

Autori studije navode da se često krivo interpretira uticaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta, gdje su koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama, sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika.  Isto tako, autori posebno ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te uticaja citiranosti. Dostupna baza podataka sadrži standardizirane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima članaka na različitim pozicijama autora u analiziranom članku i skupnom pokazatelju uticaja citiranosti. Naučnici su klasificirani u 22 naučna područja i 176 naučnih grana. Za sve naučnike koji su objavili najmanje 5 radova dati su i procenti specifični za naučno polje i naučnu granu. Podaci za cijelu karijeru ažurirani su do kraja 2020 godine. Odabir se zasniva na prvih 100.000 prema c-skoru (sa i bez samocitata) ili na procentnom rangu od 2% najcitiranijih. Metodologija koja je korištena tokom izrade popisa naučnika s najvećim uticajem citiranosti je objavljena u naučnom časopisu Plos Biology 2020. godine https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918.

Finalno je poimenično navedeno 2% naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti kako u karijeri tako i za 2020. godinu.  Lista je dostupna na:  https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3

Iz ANUBiH i jedna tužna vijest…

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavještava bosanskohercegovačku javnost da je 15. 11. 2021. godine u Sarajevu preminuo istaknuti filozof, profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Abdulah Šarčević rođen je 1929. godine u mjestu Stari Majdan, Sanski Most. Studirao je od 1948. godine filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao 1952. Radio je kao profesor Filozofije u gimnaziji u Banjoj Luci od 1952. do 1954. Krajem 1954. izabran je za asistenta za predmet Historija filozofije na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Skoplju. Krajem 1959. počeo je raditi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na predmetima Ontologija i Teorija spoznaje. Doktorirao je s tezom Kriza povijesti i suvremenost 1967, a potom je izabran za vanrednog profesora Ontologije. Bio je saradnik, glavni i odgovorni urednik Radova Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Uveo je u redovni studij filozofije na Odsjeku za filozofiju i sociologiju predmete: Ontologija, Sociologija kulture, Istočne filozofije i Uvod u filozofiju. Od početka 1955. vodio je više semestara seminar o Hegelovoj Fenomenologiji duha u Skoplju i Sarajevu. Bio je predsjednik Kolegija za postdiplomski studij filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je izabran u zvanje redovnog profesora. Predavao je na Pima Community College u Tucsonu, USA.

sarcevic

Član je Internacionalnog parlamenta pisaca (1992), član Društva pisaca Bosne i Hercegovine (1971), bio je član redakcije, osnivač i direktor Centra za filozofska istraživanja (1990).

Bavio se raznim fenomenima kulture i filozofije Istoka i Zapada, teorijskim problemima suvremenih filozofskih strujanja, napose u Evropi i u SAD-u. Najveći dio njegove istraživačke djelatnosti vezan je za rad u filozofskoj biblioteci Logos. Bio je u savjetu časopisa Filozofija (Beograd), časopisa Praxis (Zagreb). Učestvovao je na brojnim filozofskim simpozijima u zemlji i inostranstvu.

Objavljivao je prikaze, eseje, studije i članke o problemima koji se odnose na temeljna pitanja povijesti filozofije i istočnih filozofija, suvremene filozofije od modernizma do postmodernizma, ontologije, filozofske antropologije, filozofije i sociologije kulture, filozofije jezika i hermeneutike, estetike i etike, sociologije i teorije kulture, duhovnih, odnosno kulturalnih nauka. Objavio je 28 knjiga iz područja suvremene filozofije, povijesti filozofije, filozofije kulture, filozofije umjetnosti i estetike, ontologije i hermeneutičke filozofije, filozofske etike, filozofije jezika, filozofije znanosti, filozofije tehnike, filozofije prirode, duhovnih znanosti, itd. Od brojnih radova valja spomenuti i niz rasprava (monografija) o filozofiji pojedinih filozofa.

Objavio je djela iz različitih filozofskih disciplina. Među njima: Iskon i smisaoSfinga ZapadaKriza svijeta i istinaIskustvo i vrijemeDe HomineMišljenje i moderni mit o čovjekuEstetička teorija danasIdeje Adornove estetičke teorijeUtopija smisla i istina vremenaČovjek i moderni svijetU labirintu svijetaModerna filozofijaIskustvo vremenaFilozofija u moderniSfinga Zapada na kraju 20. stoljećaMersad Berber / Filozofija slikarstvaOdvažnost slobodePolitička filozofija i multikulturalni svijet / Istina o istini: Svijet moderne i postmoderneIstina i sloboda / Filozofija umjetnosti / Suvremena povijest u istini / Evropa: horizonti duhovnog života i nade / Ka estetici i kritici / Ni prostor a ni vrijeme – eseji / Odabrani spisiModerna filozofija / Filozofi i filozofske nauke u 20. stoljeću Knjiga I, II, III, IV, V, VI, VII, VIIIFilozofija i znanost / Filozofija i vrijeme / Evropska filozofija i duhovne znanostiFenomenologija svijeta života / Iskustvo mišljenja / Svijet kao vrijeme / Na putevima neizrecivog ili Traženja novog početka / Abdulah Šarčević / Filozofija u ogledalu kritike / Dokumenta. Od 1949. sarađuje u časopisima i stručnim publikacijama u Sarajevu, Skoplju, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i u SAD-u.

Dobio je Povelju za izvanredne doprinose napretku Filozofskog fakulteta u Skoplju 1963, odlikovanja za rad na Univerzitetu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Povelje izdavačkih kuća Svjetlost i Veselin Masleša. Dodijeljena mu je Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1971. godine. Dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade SRBiH 1975. i Republičke nagrade za nauku Veselin Masleša 1981. godine. Na XVIII. međunarodnom sajmu knjiga i učila 2006. u Sarajevu dobio je Plaketu za životno djelo. Nominiran je za nagradu John W. Kluge – Library of Congres, USA (2009) za Međunarodnu nagradu Vlade Katalonije za razvoj kulture, nauke, ekonomije, umjetnosti i humanosti. Također je nominiran za nagradu Prof. Luigi Tartufari, koju dodjeljuje Accademia Nazionale dei Lince, Roma za 2010–2011. (literatura, poezija, umjetnost, historija, filozofija, socioekonomske nauke) povodom 150 godina od ujedinjenja Italije. Ohridska Akademija za humanizam dodijelila mu je Svjetsku nagradu za humanizam za 2021. godinu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Odjeljenje društvenih nauka (kasnije Odjeljenje humanističkih nauka) izabran je 1981, a za redovnog 1990. godine.

Datum i vrijeme komemoracije i sahrane akademika Abdulaha Šarčevića bit će objavljeni naknadno.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upućuje izraze najiskrenijeg i najdubljeg saučešća porodici, prijateljima i saradnicima uvaženog akademika Abdulaha Šarčevića.

Previous Igman d.d. Konjic- nova oprema za liniju 7,62 mm do kraja 2021.
Next Otkriveno spomen-obilježje Kazani, posvećeno za 17 građana Sarajeva ubijenih 1992. i 1993. godine

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Među Globalnih 100 inspirativnih lidera – 2022 i Bosanka Maja Zelihić

Global Leaders Today objavili su listu najboljih inspirativnih lidera za 2022. Među njima je i jedno bosansko ime, uspješno u Sjedinjenim Državama i globalno – Maja Zelihić. ‘Čast mi je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

  Prije sedam godina pisali smo o uspješnom mladom čovjeku porijeklom iz Banje Luke, magistru elektroinžinjerstva Elviru Hasedžiću koji je tada počeo graditi karijeru u prestižnom “ Jaguar & Land

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА. Biznis forum,