Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka

Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka

Bosanskohercegovački izvoz nastavio je snažan tempo rasta i u maju, sa četvrtim mjesecom zaredom u kojem ne iznosio više od milijardu KM, izvještava Indikator.ba.

Izvoz u maju bio je 1,05 miliajrdi KM i za 43,1 posto je veći nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U periodu januar-maj 2021. godine izvoz je iznosio 5,23 mlrd KM, što je za 28,8 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Istovremeno, porastao je i uvoz sa iznosom od 1,68 milijardi KM u maju, a što je više za 42,5 posto nego lani. Ukupan uvoz za pet mjeseci ove godine bio je 7,78 mlrd KM i povećan je za 17,9 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom za period januar-maj iznosi 67,2 posto, nakon što je u istom poršlogodišnjem razdoblju bila 61,5 posto.

Nešto veći rast izvoza zabilježen je u zemlje EU nego u zemlje CEFTA – 31 posto naspram 29,4 posto, dok je uvoz veći iz zemalja CEFTA 19 psoto naspram 18,2 posto iz EU.

Iako je većina sektora ostvarila rast, najveći doprinos dobrim izvoznim rezultatima dao je sektor metala i proizvoda od običnih metala koji je imao rast od 55,6 posto a za pet mjeseci ukupan izvoz ovih proizvoda iznosio je 1,01 mlrd KM.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Dunović: Rezolucija o Srebrenici stavlja žig na zločince a ne na srpski narod
Next Najveća turska kompanija Koč Holding počinje poslovanje u našoj zemlji

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Delta Plus’ – Sva proizvodnja iz Sane ide za Njemačku

  Selo Suhača, u blizini Sanskog Mosta, posljednjih godina izrasta u središte razvoja i mjesto odakle dolaze uspješne poslovne priče poput kompanije “Delta Plus” koju je pokrenuo Elvis Smajlović, Sanjanin koji više

Ekonomija/Biznis

Njemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije

11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Njemačkoj. 11. Sarajevo Business Forum na temu “Nearshoring – perspektiva za region” će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je

MADE IN BOSNIA-387

Vratio se iz Italije i pokrenuo mljekaru za preradu kozjeg mlijeka

  Odlazak u inostranstvo, prema njegovom mišljenju, nije rješenje, a proizvodi od kozjeg mlijeka su lijek, kojem se okreće sve više građana i Bosne i Hercegovine i Evropske unije Miroslav