Cinestar prikazuju sve i svašta, ali odbija prikazivanje bosanskog filma – u Bosni!

Cinestar prikazuju sve i svašta, ali odbija prikazivanje bosanskog filma – u Bosni!

Vlada Kantona Sarajevo, koja ulaže u film kao industriju, neće dozvoliti da pojedini distributeri sami odlučuju da li će bojkotovati naš proizvod. Poručio je to danas Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare organiziranoj povodom odbijanje “Blitz CineStar” iz Hrvatske, najvećeg kinoprikazivača u BiH, da prikaže komediju Danisa Tanovića “Deset u pola” u svojim kinima u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima premijera Forte, Vlada KS film posmatra kao industriju s velikim brojem radnih mjesta.

“Svaka uložena marka u filmsku industriju vraća se trostruko kroz budžete i ekonomsku aktivnost. Ova Vlada će pokušati da u narednom periodu film ne tretira samo kao kreativni program, nego i kao industriju, kroz poticaje koje smo već ranije najavili. Ove godine to će biti 300.000 KM, sljedeće to možda bude milionski iznos”, najavio je premijer Forto.

Podsjetio je da zemlje u svijetu na taj način pomažu da se razvija filmska industrija, tržište i kompletna privreda.

“Nedopustivo je da mi ulažemo u nešto za što svi znaju da je dobar proizvod i da neko, iz svojih poslovnih razloga, po meni nerazumnih, blokira naš film. Radi se o filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića ‘Deset u pola’, koji je na svim dosadašnjim prikazivanjima pobrao velike simpatije. Takvi filmovi potiču industrijsku, ekonomsku aktivnost”, naveo je premijer Forto, potcrtavši da će se Vlada KS boriti da ovaj film dođe do publike, koja je “gladna” domaćeg filma i kulture. Izrazio je nadu da će u narednih nekoliko dana sa “Blitz CineStarom” ipak biti postignut dogovor o distribuciji ovog filma, ako postoji stvarni poslovni razlog zbog kojeg to nije učinjeno do sada.

“Tražimo rezultat, a ne opravdanje. Tražimo da naš film dođe do publike. Mi smo u njega uložili, to je naš proizvod, insistiramo na tome”, zaključio je premijer Forto.

Na trenutnu situaciju osvrnuo se i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić koji je, ovom prilikom, podsjetio na iskorake koje je Ministarstvo kulture i sporta KS načinilo kada je riječ o filmskoj produkciji i stvaralaštvu.

“U proteklih nekoliko mjeseci smo uspjeli napraviti i donijeti Izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti, gdje smo ljudima iz filmske umjetnosti stvorili bolje uslove i omogućili da rade svoj posao. Njihovim pojačanim aktivnostima stvaraju se uvjeti za intenziviranje posjeta Sarajevu. Kao Vlada i resorno ministarstvo pokazali smo naše opredjeljenje da i dalje stvaramo bolje okruženje za cjelokupnu filmsku industriju”, kazao je ministar Avdić, ovim povodom.

Podsjetio je da su i ove godine, u skladu sa mogućnostima Budžeta KS, Vlada i ministarstvo uložili značajna sredstva u domaću kinematografiju, tačnije u produkciju dugometražnih i kratkometražnih filmova i serijala.

“Iskreno vjerujem da je trenutna situacija jedan nesporazum, da ćemo ga svi tako i tretirati, te da će doći do dogovora kako bi film našeg oskarovca Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ mogla vidjeti domaća publika u kinima širom BiH”, poručio je ministar Avdić.

Jovan Marjanović, jedan od producenata spomenutog filma, istakao je da ovaj film neće moći biti prikazan u više od 50 posto kina u BiH, jer ih otprilike toliko djeluje u okviru “CineStara”.

“To je vjerovatno konačna odluka te kompanije. Međutim, ono što je trenutno sada jasno, a to je praksa i pokazala, da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu. To nije prvi put u slučaju ove kompanije. Do sada su za to najčešće navođeni komercijalni razlozi, za filmove koji nisu imali potencijala u tim kinima, i te se donekle može i razumjeti. Međutim, ovdje imamo film koji dokazano vraća publiku u kina, i sada su njemu zatvorena vrata. Odgovor na pitanje zašto je to tako, treba tražiti od te kompanije”, ističe producent Marjanović.

Ocijenio je da ovakvi potezi nisu zdrave poslovne odluke, pogotovo što se one donose van ove zemlje, jer se radi o stranoj kompaniji koja je vlasnik infrastrukture koja pokriva preko 50 posto našeg tržišta.

“Svi smo se u BiH nadali da imamo modernu kino infrastrukturu i ona sada postoji. Međutim, nema regulative koja bi takvu infrastrukturu otvorila domaćem filmu. To je idući korak o kojem treba razgovarati, odnosno naći rješenje, kako ovakav domaći proizvod plasirati na domaće tržište”, poručio je Marjanović.

Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini naglasila je da se filmovi prave radi publike, a da je posao filmskih radnika uzaludan ako filmovi ne stignu do publike.

“Publika je pokazala da želi da gleda filmove koji dolaze iz BiH, imamo statistiku koja govori u našu korist”, rekla je Tataragić.

Dodala je da zakonom treba regulirati i zaštititi domaću filmsku umjetnost, te da će se insistirati na obavezama domaćih kina i prikazivači prema bh. filmovima.

Reditelj Pjer Žalica rekao je da je šokiran činjenicom da postoji mogućnost da se domaći film ne može pustiti u domaćem kinu, bez obzira da li je kompanija domaća ili strana.

“To je nelogično s ekonomskog, kulturološkog, ljudskog, apsekta. Nadam se da se ovdje radi o nesporazumu i da je neka brzopleta procjena dovela do ovakve odluke. Nadam se da ćemo svi shvatiti koliko je ova odluka neprihvatljiva i zabrinjavajuća”, zaključio je reditelj Žalica.

Previous Uređen prostor sa sarkofagom kralja Stjepana Tomaševića
Next Aleksandar Sekulović: Mihailović je ratni zločinac

You might also like

NAŠI DANI

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken. Tegeltija i Kukić, pojašnjava se

NAŠI DANI

Sastanak Džaferović – Aliyev

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim Sagovornici su istaknuli da su odnosi dvije države izuzetno dobri i prijateljski, sa značajnim prostorom za

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u utorak je obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.