Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja “Ad Modum Bosnensis” izložili su svoje rukotvorine u okviru festivala Sarajevo Modest Fashion koji se održava na Trgu djece Sarajeva.

Udruženje okuplja umjetnike, zanatlije i kreativce i zajednička im je je ljubav prema bh. kulturnoj baštini koju proučavaju i koja im je je inspiracija.

-Osim rukotvorinama, članovi udruženja se bave muzikom, slikarstvom, književnošću I fotografijom. U okviru ove izložbe imamo prezentacije knjige poezije pod naslovom ‘Na putu’ naše članice Medihe Hadžibaščaušević i prezentaciju romana ‘Volim te, rekla je sebi’ književnice Lejle Motoruga, koja je također članica udruženja – kazala je Feni predsjednica udruženja “Ad Modum Bosnensis” Amra Torlaković.

Svoje radove predstavile su Sabaheta Koshi – unikatne haljine i nakit od filcane vune te Lela Hasović – lutke Sara, od kojih svaka predstavlja jednu Sarajku i jasan personality te izgrađen modni stil.

Na festivalu se predstavila i Sanela Goro sa nakitom od od bakra i aluminijuma,zatim Suzana Đikić sa slikama d kamenja i nakitom od alpake i drveta, a Ajla Bajramović je predstavila igračke za malu djecu od plišane vunice.

Vanja Mijanović je izložila nakit od kristala i pleteninu inspirisanu starom srednjovjekovnom tehnikom pletenja, dok je Alma Hrasnica izložila mapu akvarela Mehmedbega Hrasnice. Ova mapa ima vrijednost monografije jer sadrži 16 akvarela s motivima grada Sarajeva kakve više nigdje ne możemo vidjeti jer su u međuvremenu srušene ili propale.

Amra Torlaković predstavila se kolekcijom nakita “Mramorje”, torbama “Artisane” koje je ukrasila slikarka Tamara Vučinić, te ruksacima sa epigramom napisanim bosančicom.

Izložba se zatvara u srijedu, 17. agusta kad će biti upriličena i modna revija.

Previous Svečano otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom u Sarajevu
Next 'Lijepo je imati premijeru u Cannesu, ali je takođe lijepo imati premijeru u Sarajevu'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljen katalog “Avlije i bašče Svrzine kuće”

  Katalog ‘Avlije i bašče Svrzine kuće’, autora Mustafe Arslanovića, predstavljen je danas u Svrzinoj kući u Sarajevu. Radi se o fotomonografiji koja svjedoči o kulturi stanovanja bošnjačkih gradskih porodica

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Lingvistički atlas pokazuje bogatstvo dijalektskog pejsaža Bosne i Hercegovine

Fonetski tom Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa (BLA) autora Senahida Halilovića, Mehmeda Kardaša, Amele Ljevo-Ovčina i Emire Mešanović-Meša predstavljen je danas u Rektoratu UNSA u u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke

BAŠTINA

Grad Sokol u Konavlima

Jedna od pretpostavki je da su ga sagradili Bosanci, tj. Tvrtko I poslije zauzimanja Konavala 1377. godine. -Područje Konavala, takozvani “misir Dalmacije”, nalazi se između Dubrovnika i Herceg Novog i