Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja “Ad Modum Bosnensis” izložili su svoje rukotvorine u okviru festivala Sarajevo Modest Fashion koji se održava na Trgu djece Sarajeva.

Udruženje okuplja umjetnike, zanatlije i kreativce i zajednička im je je ljubav prema bh. kulturnoj baštini koju proučavaju i koja im je je inspiracija.

-Osim rukotvorinama, članovi udruženja se bave muzikom, slikarstvom, književnošću I fotografijom. U okviru ove izložbe imamo prezentacije knjige poezije pod naslovom ‘Na putu’ naše članice Medihe Hadžibaščaušević i prezentaciju romana ‘Volim te, rekla je sebi’ književnice Lejle Motoruga, koja je također članica udruženja – kazala je Feni predsjednica udruženja “Ad Modum Bosnensis” Amra Torlaković.

Svoje radove predstavile su Sabaheta Koshi – unikatne haljine i nakit od filcane vune te Lela Hasović – lutke Sara, od kojih svaka predstavlja jednu Sarajku i jasan personality te izgrađen modni stil.

Na festivalu se predstavila i Sanela Goro sa nakitom od od bakra i aluminijuma,zatim Suzana Đikić sa slikama d kamenja i nakitom od alpake i drveta, a Ajla Bajramović je predstavila igračke za malu djecu od plišane vunice.

Vanja Mijanović je izložila nakit od kristala i pleteninu inspirisanu starom srednjovjekovnom tehnikom pletenja, dok je Alma Hrasnica izložila mapu akvarela Mehmedbega Hrasnice. Ova mapa ima vrijednost monografije jer sadrži 16 akvarela s motivima grada Sarajeva kakve više nigdje ne możemo vidjeti jer su u međuvremenu srušene ili propale.

Amra Torlaković predstavila se kolekcijom nakita “Mramorje”, torbama “Artisane” koje je ukrasila slikarka Tamara Vučinić, te ruksacima sa epigramom napisanim bosančicom.

Izložba se zatvara u srijedu, 17. agusta kad će biti upriličena i modna revija.

Previous Svečano otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom u Sarajevu
Next 'Lijepo je imati premijeru u Cannesu, ali je takođe lijepo imati premijeru u Sarajevu'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture ‘Slovo Gorčina’

 Pedeseto izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” otvoreno je sinoć na lokaciji nekropole stećaka Radimlja. Festival je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici – Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora

BAŠTINA

Glamoč: Grad sa najvećim nišanom u Evropi

Na ulazu u Glamoč, kilometar od njegovog središta nalazi se nadgrobni spomenik ili nišan Omer-age Bašića. Na području Glamoča nalaze se nišani koji su zasigurno među najznačajnijim ne samo u

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.