Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

 

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak je iz Sarajeva dobio ekspresne odbijenice njegovog zahtjeva da se prije uspostave nove vlasti u toj zemlji temeljem rezultata izbora provedenih 7. oktobra dogovore izmjene izbornog zakona, a jedna takva stigla je i iz ambasade SAD u Bosni i Hercegovini – pišu regionalni mediji.

„Iako je nužno riješiti probleme u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa”, stoji u reakciji američke ambasade, dostavljenom medijima u Bosni i Hercegovini nakon što je Čović u ponedjeljak izjavio kako je novi izborni zakon “apsolutni uvjet” za uspostavu nove vlasti.

Iako je sam Čović izgubio izbornu utrku za novi mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine jer ga je uvjerljivo pobijedio Željko Komšić, HDZ BiH je dobio većinsku podršku u svim kantonima u Federaciji BiH i tako postao nezaobilazan faktor u pregovorima o uspostavi nove izvršne vlasti u tom entitetu i na državnom nivou.

Čović je pak odlučio tu poziciju iskoristiti kako bi bošnjačke stranke prinudio na izmjene izbornog zakona, a prije svega na uvođenje modela na kojemu već godinama insistira i po kojem bi u Federaciji Bosne i Hercegovine bile uspostavljene zasebne izborne jedinice iz kojih bi Hrvati i Bošnjaci odvojeno birali članove Predsjedništva BiH.

Iz američe ambasade su podsjetili kako je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog između političkih stranaka u nastojanju da se riješe problemi u izbornom zakonu, no to se nije dogodilo jer nije bilo političke volje za kompromisom. Iako ta zadaća nije nestala, ona ne smije biti zapreka za uspostavu vlasti koja bi to prije nastavila provoditi nužne reforme, stajalište je američke diplomatije.

Ova je reakcija zapravo na tragu zaključaka Vijeća Evropske unije sa sastanka održanog u ponedjeljak u Bruxellesu.

U zaključcima se navodi kako Vijeće “očekuje da će se svi lideri u Bosni i Hercegovini konstruktivno angažovati na formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana”.

Vijeće EU podsjetilo je kako očekuje da vlasti u BiH daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu plana reformi usvojenog 2015. godine.

Iz lijevih političkih stranaka Čoviću su pak poručili kako na njih ne može utjecati ultimativnim zahtjevima, a ako mu treba partner za to morat će ga potražiti negdje drugo, prije svega u Stranci demokratske akcije (SDA).

“Mi nećemo pristati na bilo čije ucjene, pogotovo nikada i ni po koju cijenu nećemo podržati ničiji pa ni prijedlog HDZ-a koji uvodi dodatnu diskriminaciju”, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kako ga citira portal Klix.

Nikšić je istakao kako je za građane u Bosni i Hercegovini važnije usvojiti cijeli niz drugih zakona, poput onih o minimalnoj plaći ili provesti poreznu reformu, što bi bitno poboljšalo kvalitet života nego se kao prioritetnim pitanjem baviti izbornim zakonodavstvom.

“Ovo je u biti poruka Čovića i HDZ-a prema njihovom strateškom partneru Stranci demokratske akcije (SDA), koja je do sada ispunjavala svaku Čovićevu i HDZ-ovu želju. Ne bi me uopće iznenadilo da mu ispune i ovu”, kazao je Nikšić potvrdivši kako u SDP-u ozbiljno razmišljaju o tome kako uspostaviti vlast čiju bi okosnicu činile lijeve političke stranke i iz koje bi bila isključena SDA.

Iz Demokratske fronte (DF), čiji je predsjednik Komšić i koja je vjerovatni koalicijski partner SDP-a, Čoviću su poslali poruku kako na njegove zahtjeve, koje smatraju ultimatumom, neće pristati.

“Nedopustivo je Čovićevo stajalište o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena izbornog zakona”, izjavio je u utorak za regionalnu televiziju N1 član predsjedništva DF-a i novoizabrani zastupnik te stranke u parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

Čovićev poziv na hitnu promjenu izbornog zakona opisao je kao ucjenu države i njenih građana, a sve s ciljem da se iznude zakonske izmjene koje će u konačnici dovesti do potpune etničke segregacije u zemlji.

Previous Odlično se zabavljali u glavnom gradu: Navijači S. Irske pjevali Sarajevu (VIDEO)
Next Bošnjaci u Albaniji: Čuvaju bosanski jezik već vijek i po; sevdalinke ih rasplaču

You might also like

NAŠI DANI

MEHMEDOVIĆ: HITNO OBUSTAVITI ISPLATE PARLAMENTARCIMA ZA NERAD

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović prešao je sa riječi na djela i na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Zastupničkog doma,  podnio Inicijativu

NAŠI DANI

Figo u Sarajevu: Sjajno je posjetiti ovu zemlju; znam da ste zemlja sporta i nogometa

  Luis Figo, nekadašnji portugalski nogometni reprezentativac i bivša zvijezda Barcelone, Reala i Intera, stigao je u Sarajevo. Figo je u glavni grad došao da bi prisustvovao Međunarodnom sastanku tour

NAŠI DANI

Bosna na djelu: Premijer Novalić ponudio pomoć Njemačkoj

  Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici razmatrala informaciju o pružanju međunarodne pomoći Saveznoj Republici Njemačkoj povodom obilnih kiša