Crna Gora sjutra dobija novu Vladu, Abazović saopštio imena ministara

Crna Gora sjutra dobija novu Vladu, Abazović saopštio imena ministara

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade, o kojoj će se sjutra izjašnjavati poslanici na sjednici Skupštine na Cetinju. Abazović je to učinio na osnovu dostavljenog Programa rada 43. Vlade Crne Gore i programskih opredjeljenja, javlja AA.

U novoj Vladi biće predstavnici GP URA, SNP-a, SDP-a i manjinskih partija. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Kada je riječ o resorima, u odnosu na dosadašnju strukturu Vlade, povećan je broj resora sa 12 na 18. Resori u novoj Vladi Crne Gore biće Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo evropskih poslova, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo Ijudskih i manjinskih prava, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i dva ministra bez portfelja.

Ukoliko Vlada sjutra bude izglasana, premijer će biti Abazović iz GP URA, dok je za potpredsjednicu Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarku evropskih poslova predložena Jovana Marović, takođe iz URA-e. Za potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je Vladimir Joković iz SNP-a, a za potpredsjednika Vlade zaduženog za politički sistem i unutrašnju politiku i ministra odbrane Raško Konjević iz SDP-a.

Za potpredsjednika Vlade zaduženog za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija predložen je Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke.

Kandidat za ministra pravde je Marko Kovač iz SNP-a, za ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA), ministra finansija Aleksandar Damjanović (SNP), ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), za ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (URA).

Za ministra sporta i mladih predložen je Vasilije Lalošević iz SNP-a, za ministra javne uprave Maraš Dukaj iz Albanske alternative, za ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović iz Bošnjačke stranke, dok je za ministra prosvjete predložen Miomir Mijo Vojinović iz SNP-a.

Kandidat za ministra zdravlja je Dragoslav Šćekić iz SNP-a, dok je kao nestranačka ličnost za ministarku kulture i medija predložena Maša Vlaović.

Za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložena je Ana Novaković-Đurović (URA), dok je kandidat za ministra za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka iz Demokratske partije.

Kao nestranačka ličnost za ministarku nauke i tehnološkog razvoja predložena je Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić iz organizacije CIVIS i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative.

Previous Donfried: SAD ne nastoje uništiti RS, ali neće stajati po strani dok njeno rukovodstvo nastoji razbiti državu
Next Edhem Čustović dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu za mlade inženjere

You might also like

NAŠI DANI

Lagumdžija: Očigledno postoje oni koji se plaše mog povratka

  On je uvijek bio, a nije krio, čovjek koji je bio malo više Bošnjak, musliman od mene. I ja sam Bošnjak, musliman, ali nisam kao Bakir. Ovo je komentar

NAŠI DANI

Na ruske prijetnje, ukrajinski predsjednik odgovara: Naša vojska je spremna da se bori bilo kada i bilo gdje

SAD upozoravaju Evropu da Rusija možda planirati invaziju na Ukrajinu Sjedinjene Američke Države podižu uzbunu među saveznicima u Evropskoj uniji da Rusija možda razmišlja o potencijalnoj invaziji na Ukrajinu dok

NAŠI DANI

Dodikov i Čovićev politički dogovor odrađuju četiri člana CIK-a: Mi vama Srebrenicu, vi nama Stolac!

Centralna izborna komisija BiH nije neutralna, tačnije četiri člana su direktno pod kontrolom i utjecajem lidera SNSD-a i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, piše novinska agencija Patria. Branko