Crni mart 1992: Pokolj Bošnjaka u Bijeljini, logor smrti Batković

Logor Batković kod Bijeljine formiran je 1. aprila 1992. godine i već od prvog dana postao je mučilište za Bošnjake, piše novinska agencija Patria.

U njemu su Srbi logoraše držali u vodi koja im je dolazila do grla, prebijane su im noge, guljena koža sa leđa…. Logoraši su molili da ih ubiju, ali dželati su uživali u mučenju nemoćnih ljudi.

Više od 4.000 Bošnjaka prošlo je kroz ovaj logor smrti. Veliki broj umro je od gladi, mučenja, a žene, majke i njihove kćerke su silovane.

Još u martu 1992. godine započelo je stradanje Bošnjaka u Bijeljini. Prvi pokolj nad njima izvršile su oružane jedinice iz Srbije pod zapovjedništvom Željka Ražnjatovića Arkana, JNA, Šešeljevi “Beli orlovi”, specijalne jedinice saveznog SUP-a i dr.  To je bio samo početak progona.

“To su dva hangara 50 x 30 metara u kojima se skladištilo žito… čuvala nas je neka vojna policija sa smjenama od po 50 čuvara. Zloglasan nam je bio Marko, koji je bio čuvar u zeničkom KPD-u. Radili smo sve fizičke poslove, od kopanja u polju, građevina, do kopanja četničkih rovova na prvim četničkim linijama. U jednoj zasjedi kod Teočaka ubijeno je 17 logoraša. Spasio se samo Nihad Ključanin, koji je noktorezom razrezao ceradu, uz još jednog mladića. Dvojicu logoraša zaklao je jedan četnik iz Ključa, prepoznavši svoje komšije pred “Žitoprometom” u Bijeljini, gdje smo radili na utovaru. Islamagić se zvao jedan. Zaklani su grlićem flaše, potresno je svjedočenje jednog od preživjelih logoraša.

N. N. iz Cerske, Bošnjakinja, zatočenica u srpskom konclogoru Pilica kod Zvornika, izjavila je da je nakon dva mjeseca svoga zatočeništva u tom logoru deportirana u Batković. U svojoj izjavi ona svjedoči:

“Uveli su me u jednu sobu u kojoj je moglo biti oko 100 djevojaka od 13 do 25 godina starosti. Tu sam preživjela, zajedno sa svim tim djevojkama, sva moguća poniženja…”

Ispričala je, dalje, kako su ih Srbi preko dana vodili na razna imanja da rade teške poljoprivredne poslove, najmanje po devet sati dnevno, prisiljavajući ih, često, da sa sebe skinu svu odjeću i tako, nage, kopaju.

Udruženje Logoraša Bijeljina-Janja, u saradnji sa Savezom logoraša Bosne i Hercegovine i udruženja iz RS i Brčko Distrikta, i ove godine 1. aprila organizuje posjetu logoru Batković, a povodom 23 godine od osnivanja logora.

Skupu će prisustvovati logoraši iz Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora, Brčkog i drugih mjesta kao i ličnosti iz političkog vrha, Islamske zajednice i lokalne zajednice.

Previous Priču o sinu pročitala u Americi: Biološka majka želi upoznati Alena Muhića
Next Na Marijin dvoru "obješeno" 55 građana Sarajeva

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica zločina u Bijelom Potoku kod Zvornika: Oko 675 muškaraca i dječaka razdvojeno je od svojih porodica, a zatim ubijeno

Posjetom Domu kulture u Pilici, te okupljanjem u mjestu Klisa u utorak je nastavljeno obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika Preživjeli Zvorničani su prvo obišli Dom kulture u Pilici

KULTURA I UMJETNOST

Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Hagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY). Nazvana je ‘Instalacija; Bosna

ŽIVOT

Sabinina sjećanja na oca ubijenog u genocidu: Rekao je: ‘Bino, rat je veliki čovjek koji nas pokušava pojesti..’

Priča Sabina Hodžić Mehmedović, preživjele u srebreničkom genocidu 1995. “Moji roditelji su sedam godina pokušavali dobiti dijete. Od trenutka kada sam se ja rodila, moj otac i ja smo bili