Čudo bosanskog otpora – oslobađanje planine Vlašić

Čudo bosanskog otpora – oslobađanje planine Vlašić

Vlašićka operacija”, tajni naziv «Domet-1», izvedena je u periodu od 20. 03. – 10. 04. 1995. godine, na planinskom masivu Vlašića, u veoma surovim zimskim uvjetima. Njena realizacija je «iznuđena», jer se odvijala u tzv. četveromjesečnom prekidu neprijateljstava. Razlog njenog pokretanja je taj što agresor nije u tom «primirju» zaustavio ofanzivu na Bihać, nego je, naprotiv, ofanzivu pojačao dovodeći nove snage sa dijelova ratišta gdje se primirje poštovalo.

Vi ste bili otpisani‘ – rekao je ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, Viktor Jakovič, za stanje u kojem se Armija RBiH nalazila prije ove operacije.

Armija BiH je bitno ojačala‘, sa zabrinutošću je izjavio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

7. korpus s generalom Mehmedom Alagićem na čelu posebno se istakao prilikom oslobađanja ove planine u Srednjoj Bosni.

‘𝐏𝐨𝐤𝐚𝐳𝐚𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐬𝐯𝐢𝐣𝐞𝐭𝐮 𝐝𝐚 𝐬𝐦𝐨 𝐨𝐩𝐬𝐭𝐚𝐥𝐢, 𝐣𝐞𝐫 𝐬𝐯𝐢𝐣𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐦𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚𝐨 𝐮𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐞𝐧𝐣𝐞’ – riječi su rahmetli generala Alagića.

Izvještaji bosanskih medija iz pomenutog perioda…

-Brigadni general Mehmed Alagić pobo je zastavu sa ljiljanima na vrh Vlašica. Na toj planini Sedmi korpus Armije BiH potvrdio je svoje visoke kvalitete, nadmudrio i razbio neprijatelja. Sve to — za samo pet dana, u izvanrednoj ratnoj operaciji, jednoj od najveličanstvenijih u našem oslobodilačkom ratu. Na Vlašiću, baš kao i nešto ranije na Kupresu i drugim bojištima, do punog izražaja su došle velike zapovjedničke sposobnosti generala Alagića. Njegovo je geslo: »Uspješna priprema — pola posla obavljeno«, pisali su novinari Oslobođenja, među njima i vojno-politički analitičar Đuro Kozar, proljeća 1995.

-Borci Sedmog korpusa, u kontraofanzivi, oslobodili su najviši vrh Vlašića — radio—relejno čvorište na Opaljeniku. Prema izvorima »Oslobodenja« na releju vijori se zastava sa ljiljanima promjera 30 sa 20 metara. Na godišnjicu osnivanja pripadnici ovog najmlađeg Korpusa, zajedno sa dijelovima ostalih pridodatih jedinica Armije RBiH, uspjeli su ovladati planinom Vlašić, oslobodivši stotinu novih kvadratnih kilometara.

-Buran život koji je iza njega, sabijen u 58 godina, Savo Milošević sagledava svijetla obraza, izdvajajući mnoge detalje kojima se ponosi. Jedan posebno ističe: borac je Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali uz ovaj detalj nadovezuje se još jedan. »Čast mi je što sam pripadnik 705. slavne jajačke brigade, koja je, zajedno sa drugim jedinicama, ovih dana oslobodila Vlašić. Čast mi je što sam saborac jednom Aliji Ćosiću… ispisivao je riječi bosanskog borca s Vlašića Dragan Stanojlović u Oslobođenju.

‘…Ali, sad, nekad nalete oni snimci koje je Arijana snimala na Vlašiću, i kad vidim tu mladost, te ljude, taj moral, meni suze krenu. Neke ljude sretnem, sad su stariji za 30 godina, promijenili su se, mnogi su umrli u miru, ali čovjek je ponosan da smo mi u tim najtežim uslovima, uslovima rata sa dva agresora, totalnog okruženja, bez logistike, sa embargom na oružje pravili jednu vojsku koja je ratovala po svim načelima ratovanja. Iza nas nema zločina, iza nas nema porušenih sakralnih objekata’ – kazat će general ARBiH Fikret Ćuskić, komandant 17. viteške krajiške brigade.

Posljednjih godina snimljeno je nekoliko dokumentaraca na temu oslobađanja Vlašića

OPERACIJA VLAŠIĆ – jedan je od njih. Tu su i filmovi dostupni na YT ZAGONETKA ALAGIĆ-General koji je uspijevao nemoguće, Dokumentarni film Avde Huseinovića, Na krovu svijeta, dokumentarni film FTV-a.

Previous Španija, Irska, Slovenija i Malta saglasni da priznaju državu Palestinu
Next Islamska zajednica osudila teroristički napad u Moskvi

You might also like

OTPOR BOSNE

Na današnji dan Armija BiH oslobodila bosanski kraljevski grad Ključ

  15. septembar obilježavamo  kao datum kada je 1995.godine oslobođen  grad Ključ. Od tog datuma narod Bošnjački istjeran još 1992.godine, započeo se vraćati na svoje ognjište riješen da ga niko

OTPOR BOSNE

23. godišnjica od operacije “Tigar – Sloboda 94”: Najveća varka u ratovima na Balkanu 90-ih godina

Ratne zime 1994. godine u Bihaću, koji se tada nalazi u okruženju neprijateljskih vojski, bilo je veliko pitanje kako dopremiti naoružanje i hranu, i vratiti nadu u potpunom beznađu. Jedan

NAŠI DANI

Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

  Polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima osoblje nekadašnje Ratne bolnice “Higijenski zavod ” prisjetilo se svojih poginulih kolega. Ratna bolnica „Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu