Čuvari srca Bosne: Plotunom topa sa Žute tabije Sarajevo slavi Prvi korpus

U utorak će biti obilježena 23. godišnjica osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH, a u čast braniteljima glavnog grada države bit će upriličena prigodna manifestacija.

Riječ je o programu “Čuvari srca Bosne” koji će početi u utorak u 20:00 sati, a koji organizuje Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

“Naša obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja i pamtimo plemenite ljude koji su se borili za zajedničku multientičku domovinu, koji su spašavali civilizaciju na pragu 21. vijeka. Vojnik Prvog korpusa nije palio, silovao, ubijao djecu i starce, nije rušio porodilišta, bolnice, kulturne i vjerske objekte – vojnik Prvog korpusa je časno branio sve građane na teritoriji zone odgovornosti”, saopćeno je iz Ministarstva.

Prvi korpus je formiran na inicijativu načelnika Štaba vrhovne komande generala Sefera Halilovića, a Predsjedništvo BiH je potom formiralo Korpus u čiji su sastav ušle jedinice šire regije Sarajeva. Čak 6.585 pripadnika ovog Korpusa ugradilo je svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine.

“Borci Prvog korpusa su generacija koju je ova država čekala 1.000 godina jer je ona više voljela BiH nego sebe. Sam broj poginulih, ranjenih i dobitnika priznanja pokazuje kolika je bila snaga Prvog korpusa. Također, snagu opisuje činjenica da se strategija odbrane Sarajeva proučava na nekim američkim akademijama i da je svaki građanin ovog grada zapravo heroj”, rekao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja.

Prema njegovim riječima, poruka “Čuvari Srca Bosne“ označava bitke na Žuči, Špicastoj stijeni, kod Predsjedništva, na Igmanu, u Hrasnici i mnogim drugim mjestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i oko njega.

“Manifestacija povodom 23. godišnjice osnivanja Prvog korpusa ustvari jeste odavanje dužne počasti i poštovanja svim poginulim braniteljima Armije Republike Bosne i Hercegovine”, zaključili su iz Ministarstva.

Sutrašnje obilježavanje obuhvata veliki broj događaja, a neki od njih su odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije na mezarjima Kovači, Alipašina džamija i Stadion, na spomen-obilježju Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

U 20:00 sati uz plotun topa sa Žute tabije otpočet će zvanična manifestiacija “Čuvari srca Bosne”, nakon koje će uslijediti, između ostalog, prikazivanje 3D filma o opsadi i odbrani, filma o djeci herojima te prigodan kulturno-umjetnički program.

(klix.ba)

Previous Seria A: Pjanić i Džeko srušili italijanskog prvaka (VIDEO)
Next Koteks Tešanj: Vojnici Crne Gore nosit će bosanske pancire

You might also like

OTPOR BOSNE

General Dudaković: Mi moramo ostati ovdje i nikada ne smijemo biti poniženi

U Domu mladih (Sarajevo) večeras je održana manifestacija “Domovina u srcu” u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja blizu 60 bošnjačkih organizacija, a čemu je glavni povod bio Dan

OTPOR BOSNE

Dan Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (FOTO)

  U organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno oslobodilačkog rata od ’92. do ’95. danas je u Zenici obilježen Dan Trećeg korpusa kao i formiranja 314. slavne brdske brigade.

OTPOR BOSNE

U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

Armija RBiH je u nemogućim uslovima stasala u vojsku koja je odbranila zemlju, a njena borba je bila dostojanstvena i pravedna, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, povodom