Čuvari tradicije: Bošnjačka zajednica organizirala Teferič i festival pite u turskom Karamurselu

Čuvari tradicije: Bošnjačka zajednica organizirala Teferič i festival pite u turskom Karamurselu

U organizaciji Udruženja za kulturu i solidarnost Bosne i Hercegovine održan je 17. po redu Teferič i festival pite u turskom priobalnom gradu Karamurselu u provinciji Kocaeli, javlja Anadolu.

Bošnjačka zajednica u Turkiye ovakvim manifestacijama čuva tradiciju okupljanja na teferičima.

Zabavu i druženje uljepšali su svojim izvedbama članovi folklorne ekipe Sportskog kluba narodnih igara Kocaeli “Mehmet Ali-paša“ i Udruženja Amanat iz Bosne i Hercegovine.

Prisutni su uz tradicionalni balkanski melos uživali u slasnoj piti.

Guverner okruga Karamursel Osman Aslan Canbaba rekao je da su iznimno važne i korisne ovakve manifestacije koje povećavaju jedinstvo i solidarnost u društvu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Kocaelija Ismail Yildirim istakao je da su Bošnjaci morali napustiti domovinu zbog teških iskustava i da dobro znaju šta je ugnjetavanje, bol i tuga.

“Kada smo u ratu, mi smo hrabri, samopožrtvovani i nemilosrdni. Osim rata, mi smo jednako požrtvovani, grlimo se u miru. Kao ljudi koji su iskusili ugnjetavanje na vlastitoj koži, danas osjećamo bol u Pojasu Gaze. Osuđujemo one koji šute. Radimo na tome da prekinemo ovu tišinu“, rekao je Yildirim.

Načelnik Karamursela Ahmet Calik podsjetio je da su bosanski građani koji žive u distriktu oduvijek čuvali svoju tradiciju i kulturu, te je najavio da će kao općina uvijek pomoći da ovi festivali i dalje žive.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačke solidarnosti u Karamurselu Ahmet Cetin izjavio je da su kao Bošnjaci organizovali veliko druženje i zabavu, te se zahvalio svima koji su prisustvovali.

Događaju su prisustvovali i zamjenik guvernera Regaip Ahmet Ozyigit, predsjednica Federacije tursko-bosanskih kulturnih udruženja Behiye Cark i mnoge zvanice i gosti.

Previous Psihologinja nakon stravičnog ubistva Krajina Nermine: Sve što prelazi sferu ugodnosti ne moramo da trpimo
Next Crni talog na dnu boce u izvorskoj vodi porijeklom iz Hrvatske

You might also like

NAŠI DANI

Četiri decenije od ZOI u Sarajevu: Olimpijski duh i dalje živi

Sarajevo danas slavi 40 godina od najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, poručeno je danas u bh. prijestolnici povodom

NAŠI DANI

Uskoro završetak radova u Velikom parku

Rekonstrukcija stepeništa i sanacija klizišta u Velikom parku trebalo bi uskoro da bude okončana, navodi se na internet stranici Opštine Centar. U dosadašnjem toku radova uklonjena su četiri stara oštećena

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

  Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je u petak mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH