Da li je Bosna pojam slobode svijetu!? U Makedoniji bez potvrde o vakcinaciji zabranjen ulaz u sve objekte

Da li je Bosna pojam slobode svijetu!? U Makedoniji bez potvrde o vakcinaciji zabranjen ulaz u sve objekte

U Sjevernoj Makedoniji danas stupa na snagu nova mjera zaštite protiv širenja zaraze koronavirusom, kojom se bez potvrde o primljenoj vakcini zabranjuje ulazak u svaki objekat, javljaju agencije.

Ovo uključuje ugostiteljske objekte, u kojima je prisutno više od 30 ljudi, za bilo koji događaj (proslava, koncert, seminar, obuka, radionica, konferencija, kulturni ili sportski događaj).

Zbog ove mjere Vlade u nedjelju je u Skoplju održan protest, koji je organizovan putem društvenih mreža pod sloganom “Stop lišavanju slobode”, a okupljeni građani su protest održali ispred Skupštine Republike Sjeverne Makedonije, gdje su poručili da nove mjere ograničavaju osnovna ljudska prava i slobode.

“Razmislite o tome šta će se u budućnosti dogoditi s vašom djecom, unucima i praunucima. Molim vas razmislite i izađite, jer ako se sada predamo, bićemo robovi doživotno. Borite se za svoja prava, oni krše naša ljudska prava, ljudi, probudite se, molim vas probudite se”, rekao je jedan od organizatora protesta David Dimitrievski.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Sloboda izbora”, “Ne vakcinaciji”, “Moje tijelo je moj izbor” te su skandirali “Želimo slobodu”.

Nakon okupljanja građani su se mirno razišli, najavivši da će, ako im se glas ne čuje, nastaviti na ulici iskazivati protivljenje.

Odluka o obaveznom dokazu o izvršenoj imunizaciji, makar jednom dozom vakcine odnosi se na sve starije od 18 godina.

Slične restrikcije uvode se u nogim zemljama – istočno i zapadno.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, možemo reći da je dobro što napokon imamo vakcine te po ovom pitanju treba slijediti upute učenih. Ali slobodu, koja ne ugrožava drugoga, treba njegovati kao trajnu vrijednost. Ista je i u prošlosti krasila ovu zemlju.

Previous Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici i nad Srebreničanima
Next Mladi članovi bosanske dijaspore dolaze u domovinu na ljetnu poslovnu praksu

You might also like

NAŠI DANI

Student koji je prekinuo Kordićevo predavanje: Bila je to ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti”

Radnička fronta osnovana je prije više od četiri godine, no od tada se u javnosti za nju čulo samo sporadično, i to uglavnom u kontekstu svađa i odlazaka nekih istaknutih

NAŠI DANI

Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u Bosni i Hercegovini

Zapadne sile traže alternative kako bi osigurale međunarodne snage u Bosni i Hercegovini ako Rusija blokira obnovu mirovne misije koju podržava UN, izjavio je u utorak državni sekretar SAD-a Antony

NAŠI DANI

Najgluplje nacije! Hrvatska prva, Srbija peta prema anketi na portalu The Top Tens

  Hrvatska je nagluplja zemlja na svijetu, zaključeno je glasanjem na sajtu The Top Tens, prenosi Radio Sarajevo. Nemojte se mnogo smijati, Hrvatska nije jedina država regiona koja se našla na ovoj listi. Srbija je