Dačić se hvali kako je Beograd ugošćavao talibane – tri puta

Dačić se hvali kako je Beograd ugošćavao talibane – tri puta

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su talibani prije nekoliko godina direktno sa fronta dolazili u Beograd na pregovore sa tadašnjim vlastima Afganistana, i da su ti pregovori bili tajni za javnost u Srbiji ali ne i za međunarodnu zajednicu.

Dačić je za Blic kazao da se to dogodilo kada je u posjeti Srbiji bio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, i da su tada na mjestu gdje je sjedio jedan od predstavnika talibana pronađene čestice eksploziva.

On je rekao da se prilikom posjeta stranih šefova diplomatije i u takvim situacijama uvijek se radi kontradiverzioni pregled, i da je policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio nešto oko jedne fotelje, koja je nošena na forenzički pregled.

“Otkrili su da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva. A baš na tom mjestu sjedio je jedan od pregovarača, od pobunjenika, talibana. To znači da su oni direktno sa fronta dolazili na pregovore”, dodao je on.

Dačić koji je bio ministar vanjskih poslova Srbije, naveo je da su predstavnici Afganistanskog savjeta za mir predložili da se pregovori tadašnje vlasti Afganistana i talibana održe u Beogradu.

Kako je objasnio, Afganistanski savjet za mir se obratio Ist-Vest Bridžu koji vodi Jovan Kovačić, a htjeli su da pregovaraju baš u Srbiji, jer Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu.

“Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje i da informacije ne cure u medije. Mi smo to poštovali. Tri puta su dolazili, tri puta su ovdje organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu i ništa nigdje nije procurelo”, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je riječ o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujuči i diplomate iz zapadnih zemalja.

“Bili su tajni samo kad je riječ o javnosti. Srbija se nije miješala u pregovore, mi smo bili samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama”, naveo je on.

Izvor: Agencije

Previous Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače - ratnog gospodara Čajniča
Next Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 28. augusta u Mostaru

You might also like

NAŠI DANI

Bosna na djelu: Premijer Novalić ponudio pomoć Njemačkoj

  Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici razmatrala informaciju o pružanju međunarodne pomoći Saveznoj Republici Njemačkoj povodom obilnih kiša

NAŠI DANI

Koronavirus na Balkanu: Susjedna zemlja vodeća u svijetu po broju novozaraženih

Srbija je prva zemlja na svijetu po prosječnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sajta ourworldindata.org. Kako se navodi na ovom sajtu, Srbija je sa u prosjeku

NAŠI DANI

Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Banjalučka policija je prije pet godina u sportskoj dvorani Borik pronašla razarajući eksploziv. Tog dana se obilježavala krsna slava bh. entiteta RS (???) i mediji su se, prenoseći riječi zapjenjenih