Dalmatinci: Pretrpjet ćemo velike štete, Bosanci su stalni gosti

Dalmatinci: Pretrpjet ćemo velike štete, Bosanci su stalni gosti

Makarska rivijera i hrvatski poluotok Pelješac omiljena su destinacija velikog broja turista iz Bosne i Hercegovine, ali će, kakva je trenutna situacija, obje strane ostati tužne – Bosanci i Hercegovci bez odmora uz more, borove i dalmatinsku trpezu na što su decenijama navikli, a domaćini bez prihoda koji su im jako potrebni zbog aktuelne krize sa korona virusom.

Podsjetimo, danas je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i šef državnog štaba Civilne zaštite na konferenciji za medije potvrdio kako u ovoj državi od ponoći stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice prema kojoj će osobe koje dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati ići u 14-dnevnu samoizolaciju.

Velika šteta za rivijeru Makarske

Pjesmom “Zabranjenog pušenja” opjevani Zaostrog, mjesto na rivijeri Makarske, česta je destinacija bilo za vikend ili duži odmor. Mnogi iz Bosne i Hercegovine odlučuju se odmoriti u hotelskim sobama ili bungalovima kompanije Lovely Dalmatia odnosno resorta Dalmacija koji se nalazi u ovom mjestu, uz samu obalu.

Prokurist resorta Tomislav Mikulić u kratkom razgovoru za naš portal ne krije razočarenje današnjom odlukom hrvatskih vlasti i civilne zaštite.

„Mogu reći da će cijela rivijera Gradac, kao i Zaostrog, pretpiti vrlo visoku štetu u turizmu pošto je ovaj dio obale mjesto koje tradicionalno posjećuju gosti iz Bosne i Hercegovine“, navodi sagovornik Al Jazeere dok odvaja vrijeme za izjavu od borbe sa upitima šta će biti sa dogovorenim aranžmanima.

Mikulić dodaje kako je sami resort imao prošle sezone više od pedeset posto gostiju iz susjedne Bosne i Hercegovine, te kako sada su svi u dilemi kako odgovoriti ljudima na sve upite o otkazivanju, povratu sredstava, eventualnom pomjeranju datuma…

„Novim mjerama nam je nastala vrlo konfuzna situacija i upravo primamo, paralelno dok razgovaramo sa vama, brojne upite i pozive od gostiju koji imaju rezervacije ili su trebali doći u idućim danima i ne znamo što reći.“

„Taman su se prošli tjedan intenzivirali upiti za ljetovanje i dnevno je bilo dvadesetak upita. Međutim, sada zbilja ne znamo što odgovoriti“, kaže nam prokurist restorta Dalmacija iz Zaostroga.

Pogođeni Pelješac

Poput Makarske, jedna od dragih destinacija za goste iz BiH je poluotok Pelješac, te grad Orebić odakle polazi jedna od trajektnih veza za Korčulu.

Ivan Marević, direktor prodaje HTP Orebić u čijem su okrilju popularni hoteli Orsan i Bellevue, za Al Jazeeru govori kako je današnja odluka prilično pogodila cijeli Pelješac upravo zbog odnosa sa gostima iz BiH.

„Odluka koja počinje večeras će jako utjecati na naš turizam. Nama je bosanskohercegovačko tržište jako važno, sigurno među Top 10. Ove godine je još važnije zbog blizine i krize sa korona virusom. Avioni ne lete, BiH je jako blizu, imaju veze od ranije, tako da je važnije tržište nego inače, ne samo u Orebiću već i na cijelom Pelješcu“, kaže Marević, te dodaje kako mu iskustvo govori kako je ovakav stav i u Trpnju, gradiću sa druge strane Pelješca.

„Šta ćemo, moramo se prilagoditi. Valjda neće dugo trajati i valjda će pratiti iz dana u dan kako bi na vrijeme se riješila situacija.“

Protekle sedmice su nagovješavale bolje dane, popravljanje poremećene sezone, ali je sada sve zaustavljeno.

„Bilo je dosta upita i zbog toga nam je jako žao. Posljednja dva tjedna se sve pokrenulo, bilo rezervacija i upita… Imali smo desetak rezervacija, ali su već došla storna (otkazivanje uplate rezervacije)“, izjavio je Marević.

Četvrtina prethodnih godina

Boris Žgomba, predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, za Al Jazeeru kaže kako je zdravlje preče svakako od turizma i kako vjerovatno ova odluka ima smisla kada se pogleda aktuelna slika sa COVID-19 u regiji.

„Svakako medicinska slika u regiji nije dobra čim se virus prenosi i širi, pa tako ugrožava i turizam. Naravno, zdravlje je sigurno preče od turizma i ono je na prvom mjestu. Ne ulazim u znanost i medicinu, vjerovatno je ta odluka imala smisla čim ju je stožer donio“, navodi Žgomba za naš portal.

Uz nadu da ova situacija „neće trajati dugo“, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK ističe kako je stanje takvo da je teško predvidjeti njegov tok i šta novi dani nose. Ono što je sigurno je to kako će ova grana hrvatske privrede biti pogođena.

„U jednom dijelu će turizam imati posljedice, ali ponavljam u prvom redu je zdravlje ljudi. To je prvi zadatak mjere i nadam se da ona neće dugo potrajati. Ako se slika očisti, može se očekivati promjena mjera.“

Žgomba, na pitanje kakve su prognoze za aktuelnu turističku sezonu, kaže kako je teško imati kristalnu kuglu i znati kako će biti stanje.

„Kako sam ranije jednom prilikom rekao, procjene su da će u ovoj godini, ako ne dođe do dodatnog pogoršanja situacije sa koronavirusom, možemo očekivati 25 posto, odnosno četvrtinu prometa iz ranijih sezona“, dodaje.

Baška Voda: Razumijevanje prema stalnim gostima

Mario Banjac, direktor sektora marketinga i prodaje Hotela Baška Voda, također kaže kako će se ova mjera negativno odraziti na turistički promet Hrvatske.

„Prvenstveno tu mislim na turistička kretanja iz BiH, nama najbližem emitivnom tržištu. Nakon što su otkazani aviodolasci sa udaljenih, nama tradicionalnih tržišta poput UK, Njemačke i Skandinavije, velika očekivanja smo imali upravo sa bližih, tzv. auto tržišta, a među koja spada naravno i BiH. Teško je procjenjiti koliki će u konačnici biti pad prometa, sve zavisi o tome koliko dugo bude na snazi ova nova mjera“, ističe on.

Kaže kako je nakon popuštanja proljetnih mjera bio prisutan „jako dobar uzlazni trend rezervacija“.

„Realno je očekivati otkazivanje velike većine postojećih rezervacija za nadolazeće razdoblje, jer teško da netko može priuštiti 14 dana samoizolacije po ulasku u Hrvatsku a onda nastaviti odmor. Mi smo puni razumijevanja za otkaze prouzročene ovom mjerom i nikoga nećemo kažnjavati zbog iznenadnih, kasnih otkaza. U prvom redu ćemo pokušati dogovarati alternativne odnosno kasnije periode boravka, jer imamo puno vjernih gostiju koji nam se često vraćaju.“

Banjac ukazuje kako je, gledajući samo prva tri mjeseca zimskog rada, te nastavak rada kroz  šesto mjesec, udio turističkog prometa iz BiH dosegao 21 posto.

„Istina, brojke su manje, ali i ovaj podatak dovoljno govori koliko su se pozicije presložile i koliko će nam nedostajati gosti iz BIH ukoliko ova nova mjera ne bude kratkotrajna“, ističe naš sagovornik.

Izvor: Al Jazeera

Previous Neumlje iz susjedstva: Hitrec predlaže da RH napadne našu zemlju i okupira Neum
Next Trener Rome o golovima Edina Džeke: To je nešto što mogu uraditi samo najveći

You might also like

TURIZAM

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao “Sarajevski atentat”. Turistička zajednica Kantona Sarajevo

Ekonomija/Biznis

Na olimpijskoj planini Igman otvoren novi luksuzni hotel ‘Monti’

Od danas je u funkciji novi hotel izgrađen nedaleko od Sarajeva, na prelijepom Igmanu -Hotel je rekonstruisan i nadograđen, dobio je duplo veći volumen od hostela koji je nekad bio

TURIZAM

Veliki interes za smještaj na bosanskoj obali Jadrana (Video)

Jedina domaća morska obala ovih dana je puna! Videoprilog FTV.