Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci

http://www.balkaneu.com/wp-content/uploads/2014/09/ferhadija-Foto-M.-Dragojlovic-565x847.jpg

– Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande. (A. Izetbegović)

U noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, kukavički je minirana jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića.

Ubrzo zatim, minirani kameni ostaci odvezeni su na deponiju smeća, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Ferhat-pašina džamija je izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. No, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine do temelja porušene.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje, više od 1000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH. Također, Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Pored toga, 7. maj podsjeća na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci, kada je zadobio smrtne rane od strane srpskih ekstremista koji su izazvali velike nerede i onemogućili polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije.

Podsjećamo da je tokom agresije na BiH srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Obnova Ferhadije počela je 2006. godine, radovi na obnovi kompleksa Ferhadije su u završnoj fazi i u ovom mjesecu (maj) bi trebali biti okončani. Svečano otvorenje banjalučke ljepotice Ferhadije očekuje se krajem ljeta.

 – ALI, USPRAVILA SE NJENA KOPIJA KOJA OPOMINJE – DA NE ZABORAVIMO PROŠLOST, A DA GLEDAMO U BUDUĆNOST. (Bedrudin GUŠIĆ)

 


(MiruhBosne/agencije)

Previous Film o moći bosanskog otpora: Oružje iz kućne radinosti na braniku države
Next Hajka na „ljiljane“ u RS dio je plana za osporavanje i rušenje države Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

‘Ezan se čuje sa džamija ponovo izgrađenih nakon etničkog čišćenja i genocida’

  Treba naglasiti da se ezan čuje sa džamija koje su ponovo izgrađene nakon što su sve bile razrušene u kampanji etničkog čišćenja i genocida, poručio je portparol Islamske zajednice

NAŠI DANI

Zimbabve: ‘Zapadni dvostruki standardi su flagrantni, izraelska okupacija najviši nivo terorizma’

Vladajuća stranka u Republici Zimbabve, ZANU-PF , osudila je uzastopne izjave okupacionog državnog vrha tokom perioda privremenog primirja u vezi sa njegovom namjerom da dovrši masakr kao “neshvatljive”, prenio je Midle East

NAŠI DANI

Sarajevo: Građani spriječili muškarca da opljačka prodavnicu

U ulici Envera Šehovića u Novom Sarajevu danas nešto iza 16,00 sati jedna osoba pokušala je opljačkati prodavnicu Amko komerc ali su ga u tome spriječili građani, potvrđeno je za