Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK

Ambasada Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prigodnim programima te je upriličen i koncert pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić, koje su ovim povodom doputovale u London te uveličale svečanost izvođenjem sevdalinki u duhu klasične muzike.

– Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo imale priliku biti dijelom ovog značajnog događaja. Kolegica Huseinagić i ja rado smo se odazvale na poziv ambasadora Vanje Filipovića i njegovih saradnika iz ambasade, da prisustvujemo i nastupimo na proslavi Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Londonu. Ponosna sam i sretna sto naša dijaspora obilježava Dan nezavisnosti na ovako dostojanstven način širom svijeta – kazala je za Fenu po povratku iz Londona Dženana Šehanović Sarajlić.

Proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ambasadi BiH u Londonu bio je jedan od mnogih događaja oganizovanih tim povodom u UK.

Obilježavanju su prisustvovale diplomate, predstavnici UK parlamenta i predsjednica Interparlamentarne grupe za BiH Alicia Kearns, chairman organizacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi, predstavnici organizacija BH dijaspore u UK, Zaim Pašić, Anes Cerić, Ferid Kevrić, Meho Jakupović i mnogi drugi, te nekadašnji reporteri iz ratnog Sarajeva, Prijedora i BiH, Ed Vulliamy, Paul Lowe i Charlotte Eagar.

Osim u ambasadi, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Britanskom parlamentu te u Bosanskoj kući u Birgminhamu gdje su umjetnice Šehanovic-Sarajlić i Huseinagić takođe nastupile.

Koncerti su održani 3. marta u Ambasadi BiH u Londonu i 5. marta u Birminghamu.

Na stranici https://www.facebook.com/bosniauknetwork/ možete pogledati kako je izgledalo druženje naših ljudi u Bosanskoj kući.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Uz proslavu 8. marta Dana žena: Cvijeće ispunilo svaku ulicu Sarajeva
Next Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

You might also like

SPORT

UFC: Damir Hadžović nokautirao protivnika

Bosansko-danski borac Damir Hadžović zabilježio je novu pobjedu u UFC-u. Na takmičenju održanom u u Švedskoj, Hadžović je nokautom u trećoj rundi savladao Poljaka Marcina Helda. Pogledajmo vrlo efikasan nokaut i

NAŠI LJUDI

Bosansko čudo od djeteta zadivilo Australiju

  Lejla Sinanović, petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, postala je prava zvijezda u ovoj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskoj memoriji. O njoj su pisali

NAŠI LJUDI

Samir Bečić nastoji doprinijeti domovini: Piše kongresmenima, poziva Apple da otvori trgovinu u Bosni

Samir Bečić je svjetski poznati stručnjak za zdravlje i fitnes. On je “car fitnesa” Hjustona kako ga je proglasio gradonačelnik Sylvester Turner. Autor je knjige HarperCollins ReSYNC Your Life, osnivač