Dan oslobođenja Mostara

Dan oslobođenja Mostara

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar.

Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni komandant njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske.

14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

– Otvaranjem izložbe i svečanim programom “San o slobodi” u nedjelju je u mostarskom Narodnom pozorištu obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

– Centralni događaj manifestacije “Dani antifašizma u Mostaru” – obilježavanje oslobođenja od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, okončan je posjetom delegacija Partizanskom groblju gdje je položeno cvijeće i odana pošta herojima i žrtvama narodno-oslobodilačkog rata.

Ranijih godina antifašisti su prilikom dolaska na ovaj spomenik bili meta huligana, koji su se i ovog puta grupisali, ali incidenata nije bilo.

Mostar je od fašista i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945., a ovaj datum je svečano obilježavan sve do 2005. otkako Gradska uprava nema ništa s organizacijom proslave. Posljednjih godina organizaciju je na sebe preuzeo UABNOR Grada Mostara.

Previous Alija Akšamija – revolucionar fotografije
Next Bojan Glavašević: Regiji su potrebni prijateljski odnosi kakve imaju skandinavske zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Energetski summit u Neumu i poruke sa istog

Službeni dio Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2022. počeo je u srijedu u  Neumu, a okupio je ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj

NAŠI DANI

Bivši oficiri JNA bez prava na povrat stana u Bosni i Hercegovini

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu u slučaju ‘Aleksić protiv Bosne i Hercegovine’. Evropski sud za ljudska prava, presudom koja je objavljena u četvrtak, utvrdio je

HISTORIJA

Bosansko plemstvo – ‘posljednja evropska aristokracija’

Autor: Prof. dr. Enver Imamović Bosansko plemstvo je sve do konca 19. stoljeća zadržalo mnoge karakteristike srednjovjekovnog feudalnog društva i kao takvo za evropske putopisce je bilo pravo otkrovenje.