Dan oslobođenja Mostara

Dan oslobođenja Mostara

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar.

Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni komandant njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske.

14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

– Otvaranjem izložbe i svečanim programom “San o slobodi” u nedjelju je u mostarskom Narodnom pozorištu obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

– Centralni događaj manifestacije “Dani antifašizma u Mostaru” – obilježavanje oslobođenja od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, okončan je posjetom delegacija Partizanskom groblju gdje je položeno cvijeće i odana pošta herojima i žrtvama narodno-oslobodilačkog rata.

Ranijih godina antifašisti su prilikom dolaska na ovaj spomenik bili meta huligana, koji su se i ovog puta grupisali, ali incidenata nije bilo.

Mostar je od fašista i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945., a ovaj datum je svečano obilježavan sve do 2005. otkako Gradska uprava nema ništa s organizacijom proslave. Posljednjih godina organizaciju je na sebe preuzeo UABNOR Grada Mostara.

Previous Alija Akšamija – revolucionar fotografije
Next Bojan Glavašević: Regiji su potrebni prijateljski odnosi kakve imaju skandinavske zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

U Kantonu Sarajevo registrirano je 120 novozaraženih koronavirusom od ukupno 671 testirane osobe u posljednja 24 sata, a uzorci su prikupljeni od 11. do 15. decembra. Kako je kazao član

NAŠI DANI

Džaferović razgovarao s delegacijom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, na čelu sa predsjednicom Vijeća Jasminom Curić Razgovarano je o položaju Bošnjaka Sandžaka i stanju u Bosni

NAŠI DANI

Mektić: Glasaću i učestvovaću u radu i Parlamenta i svih komisija čiji sam član

Poslanik SDS-a Dragan Mektić jasno je potcrtao da on neće poštovati odluku Milorada Dodika o povlačenju predstavnika Rs iz vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a samim tim najavio je