Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić

Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo sjećanje na Suadu Dilberović i Olgu Sučić koje su poginule na današnji dan prije 25 godine kao prve žrtve opsade Sarajeva, odnosno agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja je zvanično započela aprila 1992. godine.

Suada Dilberović bila je studentica medicine sarajevskog univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, a Olga Sučić službenica iz Sarajeva. Poginule su u mirnim demonstracijama kad su 1992. godine, zajedno s ostalim građanima, pokušale zaustaviti zlo koje se nadvilo nad ovim gradom.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. tražio od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Na istom mjestu ubijena je i Olga Sučić. Suada Dilberović kao studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu ubijena je u 24. godini, a u vrijeme pogibije na tadašnjem mostu Vrbanja službenica Skupštine BiH Olga Sučić imala je 34 godine.

Nekadašnji most Vrbanja danas je poznat kao “Most Suade i Olge”. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 2001. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.”

Predstavnici gradske vlasti se i ove godine prisjećaju Olge i Suade, a cvijeće u znak sjećanja na njih položit će i odati počast i delegacija Medicinskog fakulteta.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj povijesti. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

U spomen na te dvije žrtve rata most Vrbanja prvobitno je preimenovan 6. aprila 1996. godine u Most “Suade Dilberović”, a 1999. godine u Most “Suade i Olge”. Zajednička spomen-ploča Suadi i Olgi postavljena je 2001. godine.

Obilježena 25. godišnjica pogibije: Suada i Olga su ustale da odbrane duh suživota u Sarajevu

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na mostu “Suada Dilberović – Olga Sučić”, predstavnici Grada Sarajeva, Kluba Sarajlija iz Dubrovnika te sarajevskih općina Centar i Novo Sarajevo prisjetili su se danas prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

“Ovo su prve žrtve u Sarajevu koje su nedužno pale i koje su označile početak apokalipse i stradanja Sarajeva koje je, nažalost, trajalo četiri godine. Bilans tog stanja je jako tragičan – 11.541 mrtvih, preko 50.000 ranjenih, tako da je ovo mala, simbolična kap onoga što je prije 25 godina Sarajevo doživjelo”, rekao je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Istakao je da je na ovaj dan važno podsjećati iz dva razloga.

– Prvi je da je historija učiteljica i onima koji to negiraju uvijek će se ponovo isto desiti. S druge strane, važno je podsjetiti da su obični ljudi, poput Olge i Suade bez ikakvog razmišljanja stali da odbrane tradiciju Sarajeva, komšijski duh suživota, prijateljstva i da kažu da je Sarajevo bilo i da će biti onakvo kakvo treba biti. One su i umrle zbog toga -, poručio je Gavrić.
Zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, vijenac su položili i predstavnici Kluba Sarajlija iz Dubrovnika. Mirza Hebib, koji je ispred Kluba Sarajlija iz Dubrovnika simbolično u rijeku Miljacku bacio buket cvijeća istakao je da su Dubrovnik i Sarajevo gradovi koje je historija spaja po lijepim događajima iz srednjeg vijeka, ali i po ružnim iz novije historije dva grada.- Nastavljamo prakticirati doći u Sarajevo 5. aprila, položiti cvijeće i baciti buket u Miljacku u spomen na Suadu Dilberović i da se ne ponovi nikome nikada ovako nešto -, rekao je Hebib.

Izvor: Agencije

Previous 'Bosna i Hercegovina na geografskoj karti ima oblik srca. A srce toga srca je grad Sarajevo' - poruka novog selektora koja je zasmetala Dodikovom sinu
Next Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a

You might also like

NAŠI DANI

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan

NAŠI DANI

Potpredsjednica vlade Belgije: Vrijeme je za sankcije Izraelu. Kiša bombi je nehumana

Potpredsjednica vlade Belgije Petra De Sutter poručuje: -Vrijeme je za sankcije Izraelu. Kiša bombi je nehumana. Dok se u Gazi čine ratni zločini, Izrael ignoriše međunarodne zahtjeve za prekid vatre.

NAŠI DANI

Ispod ruševina u Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog

Ispod ruševina u turskoj Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog, potvrdio je za Anadoliju ambasador Bosne i Hercegovine u Turkiye Adis Alagić. Za Peševskim se tragalo od razornog zemljotresa