Dan sjećanja u Novom Pazaru: Tišina i poštovanje za žrtve genocida u Srebrenici

Dan sjećanja u Novom Pazaru: Tišina i poštovanje za žrtve genocida u Srebrenici

SANDŽAK – U Novom Pazaru danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a prema odluci Gradske skupštine iz jula 2015. godine. U tom gradu danas važe pravila koja inače važe za dan žalosti, javlja Anadolu.

Od jutros, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, zastave ispred zgrade Gradske uprave spuštene su na pola koplja. U gradu vlada tišina, tradicionalno, ugostiteljski objekti ne emituju muziku. Organizovanje javnih događaja je zabranjeno, osim onih kojima se obilježava godišnjica genocida.

Neraskidiva je povezanost Novog Pazara i Srebrenice. Taj grad na jugozapadu Srbije 2018. godine predstavio je novouređeni plato nazvan po preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Otvaranju su prisustvovale i članice Udruženja “Mjake Srebrenice” koje su od tada redovno posjećivale Novi Pazar. Gradsko vijeće Novog Pazara opredijelilo je oko 40.000 eura za projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima.

Godišnjicu genocida u Novom Pazaru tradicionalno obilježava Bošnjačko nacioanlno vijeće. U toj instituciji održana je promocija knjige „Srebrenica – hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem“, autora Matthiasa Finka. U saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, otvorena je i izložba „Mrtvare“, autora Armina Durguta.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Doktor iz Brčkog u čijem dvorištu su pronađene kosti žrtava genocida i dalje radi i nije procesuiran
Next Maida Gorčević: Genocid u Srebrenici svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Dio UZP-a: Godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša

29 godina je od zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša, a koji su počinili pripadnici specijalne jedinice Maturice i Apostoli – brigade HVO-a Josip Ban Jelačić. Na

NAŠI DANI

Trnovo: Godišnjica ubistva šestorice Srebreničana – Njihove kosti pronađene u reklamnim vrećama s datumom proizvodnje 2000. godine.

Članovi porodica žrtava genocida okupit će se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 28 godina, pucnjima u leđa ubili

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

“Sniper Alley Photo”: U petoj epizodi njemački fotoreporter Peter Kullmann govori o “vikend četnicima”

U okviru dokumentarnog serijala “The Story Behind The Photo” objavljena je peta epizoda u kojoj njemački novinar i fotoreporter Peter Kullmann govori o “vikend četnicima“. Dokumentarni serijal sastavni je dio