Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

 

Danas se u Zenici obilježava Dan Zenice. Tom prilikom organizovane su svečane manifestacije te je istaknuta i trenutna ekonomska situacija u tom gradu.

Prema podacima kojima raspolaže Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica, u proteklih godinu i po dana u Zenici je otvoreno oko 2.600 novih radnih mjesta, a u proteklih 12 mjeseci registrovano je 77 novih privrednih subjekata.

“Cilj nam je Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije. Svi uslovi da budemo privredni centar Bosne i Hercegovine postoje. Imamo kvalitetne ljudske resurse, radnu snagu, idealan geografski položaj i u protekle dvije godine poduzeli smo desetine mjera s ciljem da domaći i strani investitori upravo u Zenici otvaraju nova radna mjesta”, izjavio je danas na press konferenciji Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća.

Kroz kulturno-umjetnički program mnogobrojne zvanice i goste vodili su rođeni Zeničani Tarik Filipović i Sandra Bagarić.

Nakon intoniranja državne himne prigodnim govorima na svečanosti obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić i gradonačelnik Zenice.

Zenica se prvi put u historijskim dokumentima spominje 20. marta 1436. godine

Događaj koji je obilježio ranosrednjovjekovnu historiju Zenice i Bosne i Hercegovine je nesumnjivo bilinopoljska abjuracija bana Kulina. Naime, u vrijeme vladavine utemeljitelja jake i nezavisne bosanske države, bana Kulina (1180. – 1203.) u srednjovjekovnoj Bosni pojavila se vjera koja se povezuje sa sličnim heretičkim (dualističkim) pokretom na istoku Balkanskog poluostrva.

Pod pritiskom katoličke crkve, naročito pape i mađarskog kralja, bosanski ban Kulin će, pred papinim poslanikom kardinalom Ioannesom Casamarisom, splitskim nadbiskupom Bernardom i dubrovačkim đakonom Marinom, 8. aprila 1203. godine objaviti Bilinopoljsku izjavu kojom se odriče bogumilskog učenja.

Iz vremena vladavine bana Kulina potiče i tzv. ploča velikog sudije Gradiše, pronađena u naselju Podbrežje, a predstavlja prvu značajniju potvrdu postojanja institucije sudstva u srednjovjekovnoj bosanskoj državi.

U kasnom srednjem vijeku imamo i prvo spominjanje Zenice pod ovim imenom u jednom dokumentu Dubrovačke republike od 20. marta 1436. godine, a koja je vezana za provalu turskog vojvode Baraka oko Podvisokog i Zenice.

Previous Pjanić: Mi ćemo nastojati da startujemo sa šest bodova; pokušaćemo i Italiji uzeti bodove
Next Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

You might also like

NAŠI DANI

Prva prijava zbog negiranja genocida: Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici. – Nakon što je

NAŠI DANI

Vrhovni sud Holandije: Država Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke

NAŠI DANI

Ilidža obilježava Dan reintegracije

Zastava sa ljiljanima na zgradi Općine Ilidža zaviorila se 12. marta 1996. uz skinute table RS sa objekata Općine i policijske stanice. Od tada Ilidža proslavlja taj dan kao svoj