“Dane maline” u Novom Travniku: Potražnja za bosanskim malinama u porastu

“Dane maline” u Novom Travniku: Potražnja za bosanskim malinama u porastu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Novom Travniku otvorio 16. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”.

Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, kao i predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministar Dedić je u obraćanju prisutnima naglasio da je potreba za hranom sve veća, kako zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, tako i zbog drugih faktora poput izraženih klimatskih promjena, pojave grada, ali i ekstremnih suša u određenim regijama svijeta.

– Proizvodnja hrane nameće se kao imperativ, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva povećalo je podrške za sve proizvodnje, zatim za podizanje novih zasada, nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju i opremanje novih skladišnih i preradivačkih kapaciteta, certifikaciju proizvoda, kao i organizaciju sajmova i manifestacija koje se bave promocijom domaćih proizvoda, a sve s ciljem unapređenja konkurentnosti naših domaćih proizvođača – kazao je ministar Dedić.

Kroz sistemske mjere podrške, te kroz mjere i aktivnosti koje Federalno ministarstvo provodi posredstvom IFAD-ovih projekata, poboljšan je sektor malinarstva. Poljoprivrednicima je osigurana podrška za podizanje novih zasada maline u visini od 40 posto grant sredstava, a ženama i mladima 60 posto. Također, u infrastrukturne projekte za njihovo skladištenje, hlađenje i preradu učešće projektnih sredstava iznosi 70 posto.

Istaknuta je neophodnost usvajanja zakonskih i podzakonskih propisa o organskoj proizvodnji na državnom nivou kojim bi se bosanskohercegovačkim poljoprivrednim proizvođačima omogućio kvalitetniji nastup na sajmovima i prezentacijama njihovih proizvoda širom svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora “Dani maline” Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači maline zadovoljni trenutnim cijenama, te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava.

– Kada govorimo o proizvodnji maline i drugih organskih proizvoda treba imati na umu da naša zemlja raspolaže s vrlo kvalitetnim resursima koje naši poljoprivredni proizvođači znaju staviti u funkciju proizvodnje i kreiranja visokokvalitetnih proizvoda. Inputi u proizvodnji su poskupjeli, ali uz podrške koje imamo od nadležnih ministarstava u sektoru malinarstva bilježimo podizanje kvalitete proizvoda koja uz potražnju za ovim proizvodima stvaraju dobre pretpostavke za dalji razvoj – kazao je Herceg.

Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi “Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma” i “Organsko pčelarstvo”. Pored navedenog, programske aktivnosti ovogodišnjeg sajma usmjerene su ka stvaranju mogućnosti za unapređenje ruralnih područja, zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva kroz različite vidove organske proizvodnje, agroturizma i gastronomije.

U okviru današnje posjete ministar Dedić obišao je i malinjak Josipe Jurišić iz Novog Travnika koja je na ovogodišnjem sajmu dobila nagradu Zlatna malina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Previous Sastanak Mješovite komisije za transport s Njemačkom: Značajan porast obima robne razmjene između dvije države
Next Zabrana izgradnje MHE: Dobrobit za društvo ili subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije?

You might also like

Ekonomija/Biznis

Otvoren dio novog kompleksa Hifa-Oil Grupacije u Sarajevu

Danas, 08. septembra 2022.godine, otvoren je dio novog kompleksa Hifa-Oil Grupacije na adresi Kurta Schorka b.b., Dobrinja – Sarajevo. Benzinska pumpa sa autopraonama, najsavremeniji terminal za JET gorivo i niz

MADE IN BOSNIA-387

Klasove maline u Japanu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo realizira izvoz 20 tona malina koje će se naći na veoma zahtjevnom tržištu Japana. Prilikom konačnog odabira malina naročita pažnja se posvećivala samom kvalitetu,

MADE IN BOSNIA-387

Firma iz Zenice proizvodi odjevne komplete za policiju i sigurnosne snage Danske

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić posjetio je danas kompaniju “ECOCOMFORT” d.o.o. ZENICA, gdje je sa vlasnikom Fikretom Ramovićem razgovarao o poziciji na međunarodnom tržištu ove kompanije koja je 100% izvozno