‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Žepču su javnom tribinom ‘Dvije stotine godina Ilhamije među Bošnjacima’ svečano otvoreni ovogodišnji ‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’.

Gost predavač na tribini bio je književnik-publicista Fatmir Alispahić. O liku i djelu Abdulvehab Ilhamije književnik Alispahić govorio je vrlo nadahnuto ističući kako je Ilhamija Žepčak jedinstvena književna, prosvjetiteljska i simbolička pojava u bošnjačkoj povijesti, kazavši kako je upravo Ilhamija prvi kritički intelektualac i začetnik slobode govora. Alispahić ga smatra utemeljiteljem bošnjačkog samopoštovanja i borbe za slobodu, jer niko u Bošnjaka kako je kazao nije prije njega imenovao ljubav prema narodu i otpor prema tiraniji.

-Povijest Bošnjaka je povijest stradanja u kojoj nije stradavao samo narod, već i istina o tom stradanju. Zato Bošnjaci još uvijek nemaju kapacitete da Ilhamijinu odvažnost preuzmu kao obrazac nacionalne i intelektualne vrline, po kojoj je istina vrednija od života u poniženosti, istakao je Alispahić.

Poredeći ga sa Martin Luter Kingom ili Nelsonom Mendelom, naglasio je kako je Ilhamija bošnjački učitelj slobode i dostojanstva, te kako je šteta što bošnjačka akademska javnost nema viziju u kojoj bi Ilhamija Žepčak bio centralni uzor intelektualnim slobodama i demokratskim imperativima. Ovom prilikom upriličena je i promocija pjesme „ Ilhamija „ žepačkog autora Armina Bolića.

Ovogodišnja dvosedmična manifestacija posvečena Abdulvehab Ilhamiji kao i ranijih godina ponudit će brojne kulturne i vjerske sadržaje. Pored javne tribine u sklopu programa održat će se i promocije knjiga: „ Majka „ autorice Fikrete Karić i knjige  „ U potrazi za istinom o sebi „ autora Elharina Selimovića.

Ovom prilikom premijerno će biti prikazan dokumentarni film autora Avde Huseinovića „ Bošnjaci- genocid u kontinuitetu“ a bit će upriličena i prva samostalna likovna izložba autorice Jasmine Mehić pod nazivom „ Jedna slika-jedna priča“

Manifestacija će biti zatvorena Derviškim zirkom u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u čijem programu će učestvovati derviši tekije Mesudijja Kaćuni.

 

Izvor: Preporod

Previous Izgrađena nova sportska dvorana u Gornjem Vakufu
Next Banovići: Parne lokomotive privlače veliki broj turista

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Glavna nagrada festivala ˝Sevdalinko u srcu te nosim˝ nositi će ime Safeta Isovića

U Tuzli je protekle sedmice potpisan Sporazum o pravima korištenja imena doajena bosanske sevdalinke Safeta Isovića, za glavnu nagradu takmičarskog dijela festivala ´Sevdalinko, u srcu te nosim. Sporazum su potpisali

KULTURA I UMJETNOST

Irhad Mutić, glumac koji karijeru gradi u SAD – želja mu velika povratak u Bosnu

Irhad Mutić, američki glumac, režiser, producent i scenarist porijeklom iz Jajca, za Oslobođenje govori o karijeri koju gradi u gradu filma Los Angelesu Irhad Mutić je američki glumac bosanskog porijekla,

KULTURA I UMJETNOST

Bosanac u Hollywoodu: Suki Medenčević radi za prestižni američki filmski studio “Warner Bros”

Fotografija s logom “Warner Brosa”, jednog od najvećih američkih filmskih studija, a u opisu ispod “Danas u mom novom uredu. Putovanje počinje”. Tako je na svom Facebook profilu, na prilično