Dani Četvrte viteške motorizovane brigade: Sjećanje na sestre Elčić i komandira Čarlija

Polaganjem cvijeća na spomen-ploču sestara Samire i Mevlide Elčić, Emira Bogunića Čarlija i Džemaila Bulbula na Golom Brdu na Igmanu danas je nastavljeno obilježavanje 23. godišnjice formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade.

Okupili su se porodice, prijatelji, saborci, komandanti, generali, omladina kako bi odali počast ovim hrabrim borcima koji su se srcem i životima suprotstavili vojnoj sili i dugo planiranoj strategiji uništenja.

Diverzantski odred

– Svake godine se okupljamo na ovome mjestu kako bi odali počast našim saborcima koji su položili svoje životu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora. Odajemo počast Samiri i Mevlidi Elčić, djevojkama koje su kao izbjeglice iz Dervente došle u Hrvatsku, a zatim se odlučile priključiti Armiji BiH i u proljeće 1992. godine su stigle u Hrasnicu. Priključile su se diverzantskom odredu Četvrte viteške motorizovane brigade. U podnožju Igmana pred početak bitke za Golo Brdo zaustavio sam Samiru jer nisam htio dozvoliti da obje sestre učestvuju u istoj akciji, ali to nije bilo moguće. Samira je kroz šumu pobjegla, stala rame uz rame sa svojom sestrom i nažalost naše heroine su ovdje izgubile život, prisjetio se Fikret Prevljak, general Armije Bosne i Hercegovine.

Porodice poginulih pripadnika Četvrte viteške motorizovane brigade nisu zaboravljene. Prevljak ističe kako su ih u proteklih nekoliko dana obišli, te kako se trude da im stalno budu na raspolaganju.

Emir Bogunić Čarli je bio komandir voda. Najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je 1993., a posthumno je 1994. godine odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

– Iako sam imala samo četiri godine i danas se sjećam posljednjeg susreta sa svojim ocem. Krenuo je u akciju oslobađanja Golog Brda i ja sam mu zarila ruke u kosu želeći da njegov miris zapamtim zauvijek. Uspjela sam u tome. I danas ga se sjećam, prisutan je svakoga trenutka u mome životu i trudim se da dostojanstveno i ponosno čuvam uspomenu na svoga oca, rekla je Adisa Bogunić, kćerka rahmetli Emira Bogunića koja je počela prikupljati materijal kako bi napisala knjigu posvećenu njenome ocu i saborcima, diverzantima.

Karizma

Sulejman Hubić, saborac i prijatelj Emira Bogunića Čarlija je naglasio kako je Čarli imao karizmu vođe, bio je veliki čovjek, drug, ratnik.

Četvrta viteška je predstavljala jedan od temelja ABiH i okosnicu udarne moći vojske u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.Tokom čitavog rata brigada je bila konstatno u prvim redovima odbrane, braneći kapiju grada Sarajeva i vrata Bosne i Hercegovine.

– Zona odgovornosti predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države. Visokim stepenom vojne ustrojenosti, obučenosti, požrtvovanosti i odanosti državi, političkom i vojnom rukovodstvu uspjeli su u potpunosti izvršiti povjereni zadatak i sačuvati slobodne teritorije općine Ilidža, rekao je između ostaloga Amir Džino na historijskom času.

U večernjim satima organizovana je centralna manifestacija ispred Doma kulture u Hrasnici.

(mb/oslobodjenje.ba)

Previous Evropsko prvenstvo: Juniori savladali Rusiju i došli na prag četvrtfinala
Next Juniori Bosne i Hercegovine savladali Italiju i plasirali se u četvrtfinale!

You might also like

OTPOR BOSNE

Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Četrnaestog septembra 1995. godine pobjedonosni 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je Bosanski Petrovac. Ovaj grad u Bosanskoj Krajini prvi je oslobođen u velikoj pobjedonosnoj operaciji ARBiH ‘Sana

NAŠI DANI

Hadžići: Stotine učenika na pohodu “Put spasa“ Lokve – Igman

Općina Hadžići i Koordinacija boračkih udruženja organizirali su danas Pohod “Put spasa“ Lokve – Igman, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina osnovaca i srednjoškolaca, kao i građana te lokalne zajednice, javlja

OTPOR BOSNE

U Sarajevu obilježena 26. godišnjica formiranja Patriotske lige Bosne i Hercegovine

Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PLBiH) prvi su stali u odbranu, prihvatajući prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i