Dani Četvrte viteške motorizovane brigade: Sjećanje na sestre Elčić i komandira Čarlija

Polaganjem cvijeća na spomen-ploču sestara Samire i Mevlide Elčić, Emira Bogunića Čarlija i Džemaila Bulbula na Golom Brdu na Igmanu danas je nastavljeno obilježavanje 23. godišnjice formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade.

Okupili su se porodice, prijatelji, saborci, komandanti, generali, omladina kako bi odali počast ovim hrabrim borcima koji su se srcem i životima suprotstavili vojnoj sili i dugo planiranoj strategiji uništenja.

Diverzantski odred

– Svake godine se okupljamo na ovome mjestu kako bi odali počast našim saborcima koji su položili svoje životu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora. Odajemo počast Samiri i Mevlidi Elčić, djevojkama koje su kao izbjeglice iz Dervente došle u Hrvatsku, a zatim se odlučile priključiti Armiji BiH i u proljeće 1992. godine su stigle u Hrasnicu. Priključile su se diverzantskom odredu Četvrte viteške motorizovane brigade. U podnožju Igmana pred početak bitke za Golo Brdo zaustavio sam Samiru jer nisam htio dozvoliti da obje sestre učestvuju u istoj akciji, ali to nije bilo moguće. Samira je kroz šumu pobjegla, stala rame uz rame sa svojom sestrom i nažalost naše heroine su ovdje izgubile život, prisjetio se Fikret Prevljak, general Armije Bosne i Hercegovine.

Porodice poginulih pripadnika Četvrte viteške motorizovane brigade nisu zaboravljene. Prevljak ističe kako su ih u proteklih nekoliko dana obišli, te kako se trude da im stalno budu na raspolaganju.

Emir Bogunić Čarli je bio komandir voda. Najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je 1993., a posthumno je 1994. godine odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

– Iako sam imala samo četiri godine i danas se sjećam posljednjeg susreta sa svojim ocem. Krenuo je u akciju oslobađanja Golog Brda i ja sam mu zarila ruke u kosu želeći da njegov miris zapamtim zauvijek. Uspjela sam u tome. I danas ga se sjećam, prisutan je svakoga trenutka u mome životu i trudim se da dostojanstveno i ponosno čuvam uspomenu na svoga oca, rekla je Adisa Bogunić, kćerka rahmetli Emira Bogunića koja je počela prikupljati materijal kako bi napisala knjigu posvećenu njenome ocu i saborcima, diverzantima.

Karizma

Sulejman Hubić, saborac i prijatelj Emira Bogunića Čarlija je naglasio kako je Čarli imao karizmu vođe, bio je veliki čovjek, drug, ratnik.

Četvrta viteška je predstavljala jedan od temelja ABiH i okosnicu udarne moći vojske u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.Tokom čitavog rata brigada je bila konstatno u prvim redovima odbrane, braneći kapiju grada Sarajeva i vrata Bosne i Hercegovine.

– Zona odgovornosti predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države. Visokim stepenom vojne ustrojenosti, obučenosti, požrtvovanosti i odanosti državi, političkom i vojnom rukovodstvu uspjeli su u potpunosti izvršiti povjereni zadatak i sačuvati slobodne teritorije općine Ilidža, rekao je između ostaloga Amir Džino na historijskom času.

U večernjim satima organizovana je centralna manifestacija ispred Doma kulture u Hrasnici.

(mb/oslobodjenje.ba)

Previous Evropsko prvenstvo: Juniori savladali Rusiju i došli na prag četvrtfinala
Next Juniori Bosne i Hercegovine savladali Italiju i plasirali se u četvrtfinale!

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Na Ciglanama otkriven mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

U prisustvu velikog broja sugrađana, predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar i Kantona Sarajevo, te nekadašnjih saboraca danas je ispred kosog lifta na Ciglanama svečano otkriven mural urađen u

NAŠI DANI

Heroji odbrane države: Hajrudin Mešić, Senad Hodžić i Nesib Malkić dobili zaslužen spomen u Tuzlanskom kantonu

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas Zakon o značajnim datumima i ličnostima te odredila institucije koje su odgovorne za njihove dostojno obilježavanje. Radi se uglavnom o datumima vezanim za agresiju

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Safeta Isovića – Tigra sa Žuči

Prije 27 godina na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora. Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena godišnjica oslobađanja