Dario Šarić: Bio sam pozivan  u mlađe uzraste reprezentacije Italije, ali ipak sam se opredijelio za svoju Bosnu

Dario Šarić: Bio sam pozivan u mlađe uzraste reprezentacije Italije, ali ipak sam se opredijelio za svoju Bosnu

Na Ilidži se danas okuplja nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pred nastupajuće prijateljske utakmice protiv selekcija Crne Gore i Danske.

Jedan od debitanata na spisku selektora Ivayla Peteva je i Dario Šarić, prvotimac Ascolija, nekadašnji omladinski bosanskohercegovački reprezentativac.

Šok, nevjerica, emocije nisu se krile kod Darija kada je dobio poziv u našu najbolju selekciju.

“Nisam vjerovao da selektor prati i Seriu B. Istina, ove sezone sam bio standardan, odigrao 35 utakmica, postigao jedan gol protiv Berluskonijeve Monze”, kaže veznjak Askolija koji će 24 rođendan proslaviti u reprezentativnom dresu.

Dario Šarić je rođen 30 maja 1997. u Italiji, gdje je počeo svoju karijeru u Spalu. Zatim je nastupao u Cesseni i Carpiu, a od prošle sezone potpisao je  četverogodišnji ugovor za Ascoli. Zanimljivo je da je Šarić bio pionirski prvak Italije u jiu jitsi, crni pojas prvi dan i nesudjeni pionirski nogometni reprezentativac.

“Što se tiče jiu jitse, brat Ognjen me je uveo u ovaj borilački sport, bio sam zaista uspješan, prvak, ali ljubav prema nogometu je presudila. Bio sam pozivan  u mlađe uzraste reprezentacije Italije, ali ipak sam se opredijelio za svoju Bosnu i Hercegovinu, jer su moji iz Sarajeva, tu rat proveli, a kada je moj otac Dejan ranjen izašli su u Italiju, gdje sam se rodio – priča Šarić za FTV.

Šarić je nastupao za kadetske i juniorske selekcije Bosne i Hercegovine.

“Imali smo sjajnu generaciju koja se plasirala na Evrosko prvenstvo. Nikada neće zaboraviti selektora Malkočevića, a i trenera Adžema koji me je prvi primjetio kada sam trenirao sa juniorima Želje za vrijeme odmora u Sarajevu”.

Kao i mnogima, tako je i Šariću kapiten reprezentacije Edin Džeko je primjer svim Bosancima i Hercegovcima.

“Sa nestrpljenjem očekujem da upoznam našeg kapitena i nadam se da će nas posjetiti za vrijeme priprema. Svi znamo  ko je Džeko u Italiji i uopće evropskom nogometu. Izuzetno poštovan i već je sada legenda Rome. Poznajem igrače koji igraju u Italiji, Riad Bajić mi je saigrač, a tu su još Amer Gojak, Milan Đurić… A što se tiče saigrača iz reprezentacije poznajem Amira Hadžiahmetovića, Darka Todorovića, Ermedina Demirovića”.

Nogometna reprezentacija BiH prvi trening će održati večeras u 18 sati u Kampu FK Sarajevo u Butmiru, na glavnom terenu “Želimir Vidović Keli”.

Previous Sarajevo: Obilježena 29. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb
Next Rezultati rada Novalićeve vlade i vlada zemalja regiona

You might also like

SPORT

Pezeru prvo mjesto i rekord mitinga u Stockholmu

  Zenički bacač kugle Mesud Pezer pobijedio je večeras u švedskom Stockholmu s dužinom 20.57 metara, što je i novi rekord ovog mitinga iz Grand prix serije.  Pezer je, nakon

SPORT

Prosinečki: Hrvatska je ”ubila” Argentinu, i Bosna i Hercegovina može igrati onako

  Hrvatska je sinoć postala prava ekipa i to je najvažnije. Svi smo znali da reprezentacija Hrvatske ima sjajne individualce u najjačim svjetskim klubovima, ali od sinoć su ekipa, i

ŽIVOT

Viteštvo Mahira Sulejmanovića

Veliku parabiciklističku cestovnu trku u Belgiji, na kojoj je učestvovalo više stotina takmičara iz čitavog svijeta, obilježio je gest jedinog bosanskohercegovačkog predstavnika Zadnjeg dana aprila, u Belgiji je održana tradicionalna,