Delegacija Vlade KS sastala se sa predsjednikom FC Barcelona

Delegacija Vlade KS sastala se sa predsjednikom FC Barcelona

Vlada Kantona Sarajevo spremna je osigurati preduslove uključujući i novac neophodan za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću ukoliko Barselona u svojoj aplikaciji za Zimske olimpijske igre 2030 delegira Sarajevo kao jednu od lokacija održavanja igara što je historijska prilika da vratimo olimpijadu u Sarajevo.

Ovo je istaknuto tokom sastanka u Barseloni koji je delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom održala sa Alejandrom Blacom (Alejandro Blanco) predsjednikom Španskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Blanco je premijeru Forti i ministru kulture i sporta Samiru Avdiću prezentirao koje su aktivnosti u toku sa ciljem podnošenja ponude Španije za organizaciju ZOI 2030 izrazivši podršku naporima Vlade Kantona Sarajevo da pokrene aktivnosti revitalizacije bob staze na Trebeviću.

Podršku tom nastojanju su na sastanku iskazali i dogradonačelnici Barselone Laura Perez Castano i Jordi Marti kao i Felip Roca direktor za međunarodne odnose Grada Barselona na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovin u Kraljevini Španiji Danka Savić, kao i počasni konzul BiH u Barseloni Ramon Jufresa Duran.

Delegacija Vlade KS se tokom posjete sastala i sa predsjednikom i potpredsjednicom Fudbalskog kluba Barselona Joan Laporta i Elenom Fort, predsjednikom Kraljevskog teniskog kluba „Barcelona 1899“ Josepom Jordi Cambra i Santiagom Tintoreom, sinom počasnog predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Sarajeva  Juan Maria Tintorea.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo će se tokom posjete Barseloni sastati i sa predstavnicima Parlamenta i Vlade Katalonije sa kojom Vlada KS ima potpisan Sporazum o saradnji iz 2008. godine.

-Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić koji sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo boravi u radnoj posjeti Barseloni, danas je održao sastanak sa Josepom Maaria Argimonom, ministrom zdravstva Katalonije, kao i Josepom Pujanteom, direktorom za međunarodne odnose i saradnju.

Dogovoreno je inteziviranje saradnje kroz programe transfera znanja kao i razmjene iskustava, sa akcentom na mlade ljekare kojima će biti otvorena mogućnost sticanja znanja u Barseloni.

Ova aktivnost bit će definirana u planu aktivnosti vlada Kantona Sarajevo i Katalonije za naredne dvije godine, a u skladu sa Sporazumom o saradnji koji datira od 2008. godine – navedeno je u informaciji iz Vlade Kantona Sarajevo.

Previous Vranduk dio manifestacije 'Noć tvrđava'
Next Predsjednik parlamenta Turske Sentop i delegacija prošetali Baščaršijom

You might also like

NAŠI DANI

Pettigrew: Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku srpsku

  Neuspjeh međunarodne zajednice počeo je za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni, glad i ubistva civila u selima i gradovima Bosne i Hercegovine, kazao je uvodničar  današnje sesije”Kruga

NAŠI DANI

Šprajc: Dragan Čović i Milorad Dodik – jedna duša, a dva tijela

  -Ministar Damir Krstičević eto jedini se usudio reći da je Čovićev odlazak na proslavu u Banja Luku sramotan, mi bi dodali i da je sramotno da o tome nema ništa za reći politički

NAŠI DANI

Bivša premijerka RH o Čoviću: ‘Slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH’

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske prokomentarisala je današnji govor Dragana Čovića (HDZ) u Skupštini RS. –Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavidjeti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora