Demobilisani borci iz Bugojna grade kuću bolesnom kolegi

Demobilisani borci iz Bugojna grade kuću bolesnom kolegi

Dvadesetak članova Udruženja demobilisanih branilaca odbrambenooslobodilačkog rata ‘92-‘95 centralna Bosna iz Bugojna pokrenulo je akciju izgradnje kuće za bolesnog kolegu Emira Škiljana.

Škiljani su u ratu izbjegli iz Jajca i dosad su stanovali na čak devet adresa da bi se, konačno, skrasili u bugojanskim Drvetinama, nakon što im je mještanin Alija Beganović poklonio dva duluma zemljišta.

Niko od članova ove porodice nema stalni posao, a za život zarađuju baveći se poljoprivredom, uzgojem i prodajom malina.

Život ove porodice dodatno je otežalo to što je Emir teško obolio, i što mu je zbog bolesti nedavno amputirana noga, zbog čega se nalazi u bolnici.

U želji da ublaže teško stanje u kojem se nalazi, skupa sa suprugom i dva sina, njegovi prijatelji, demobilisani borci, odlučili su da pomognu.

Počeli su im graditi kuću na postojećem temelju i od materijala koji su Škiljani proteklih godina, od svojih skromnih primanja, izdvajali za krov nad glavom o kojem su dugo maštali.

– Emir je istaknuti član naše organizacije i veoma dobar čovjek. Vrijedni su to ljudi, i zahvaljujem svima koji su se odazvali našoj akciji – kazao je jedan od inicijatora akcije Jasmin Nuhić.

Emirova supruga Dževida i sin Adnan vjeruju kako će, uz pomoć dobrih ljudi, do naredne zime useliti u svoju kuću.

– Hvala svim ovim ljudima, koji su došli da nam pomognu. Ako dočekam da uđemo u ovu kuću biće to naše deseto ognjište, nakon što smo krenuli iz Jajca –  naglasila je Dževida.

Sekretar spomenutog bugojanskog udruženja Mirsad Palačkić ističe da će prva faza izgradnje kuće za Škiljane proći bez problema, ali da je za nastavak radova potrebna pomoć cijele lokalne zajednice.

– Emir ima materijal do prve ploče, a za dalje ćemo se morati snaći. Nadam se da će nam i drugi pomoći – kazao je.

Pozvao je privrednike iz gornjovrbaske regije da se uključe u akciju, i da svojim donacijama doprinesu da započeti stambeni objekat bude završen što prije.

– Mogu donirati dasku, crijep, blok, rogove i drugi građevinski materijal. Sve je potrebno – poručio je Palačkić.

 

(Agencije)

Previous Prof. Sejdić, dobitnik Obamine nagrade, u obraćanju studentima: Budite uporni i imajte jasan cilj
Next Kako žive prvi povratnici u okolici Srebrenice: Jedan broj ljudi je zaposlen u Srebrenici drugi se bave poljoprivredom i privatnim biznisom

You might also like

ŽIVOT

Benjamin (20) živi i radi na selu: Neću dati da mi zaraste zemlja i da krš osvoji moju djedovinu

Benjamin Vuković radi ono što najviše voli u selu nadomak Jajca. Vuković je završio Srednju strukovnu školu, smjer Bravar, a pored posla za koji se školovao, odlučio je da se

ŽIVOT

Miralem je odabrao povratak u Bosnu iz Amerike

U martu sada već davne 1992. godine, kada su i posljednji optimisti morali priznati da je rat u ovoj zemlji neizbježan, četverogodišnji Miralem sa roditeljima i sestrom je svoj život

ŽIVOT

Bog i četinari: Priča o Ibrahimovom ozdravljenju (VIDEO)

  U dubinama Konjuha, tamo gdje četinari krošnjama miluju nebo, tik uz jedan od mnogobrojnih izvora svježe i uvijek hladne vode, od koje kažu, nikad ne boli grlo, smjestio se