Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

 

U Derventi, koja ima oko 25.000 stanovnika, ima 698 privrednih subjekata od čega je njih 31 kompanija sa stranim kapitalom iz Austrije, Italije i Njemačke.

Ova mala općina izvezla je u 2017. godini 302 miliona KM, dok je Banjaluka sa oko 200.000 stanovnika imala izvoz od oko 640 miliona maraka – govori načelnik te općine Milorad Simić.

– Na pomolu je još jedan aranžman sa jednom italijanskom firmom iz oblasti auto-industrije. Kupuju parcelu i gradiće pogon. Takođe, jedna njemačka firma širi kapacitete – otkriva Simić za medije u manjem bh. entitetu.

Na pitanje šta je tajna uspjeha Dervente, Simić odgovara da ga je nedavno to pitao i predsjednik Milorad Dodik.

– Rekao sam mu: „Šefe, samo sam normalan. I ja sam privrednik i znam šta im treba. Radimo pošteno i javno, nema korupcije.“ Onaj ko hoće ovdje da otvori firmu, ujutru podnese zahtjev, a u tri popodne tog dana dobije rješenje – navodi Simić.

Takve informacije se, kako kaže, šire brzo među investitorima.

– Preporuka je najveći dio posla – svjestan je Simić.

Derventa, po informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, već petu godinu zaredom ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Previous Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!
Next Naša stranka izašla u susret Dodiku protiv nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH: Interventnim mjerama bit će obezbijeđeno 105 mil. KM za pomoć privredi

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Radne grupe zadužene za izradu Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19. Vlada FBiH

MADE IN BOSNIA-387

Dvije porodice osnovale zadrugu; njihovi proizvodi dospjeli u tržne centre širom zemlje

Čauševići i Karići su dvije porodice koje žive i rade u selima općine Doboj-Istok. Nisu mislili da će dočekati dan kada je njihova zadruga „AIDŽ“ sa svojim proizvodima izašla na

Ekonomija/Biznis

Firme iz Tuzlanskog kantona oživljavaju proizvodnju u zapuštenim halama susjednih opština manjeg entiteta

NOVA ULAGANJA FIRME TERMAL INT D.O.O (vlasništvo kalesijske firme Lafat) Uspješno poslovanje Termala iz Lopara dovelo u ovoj godini do novih ulaganja, pokretanja nove prizvodnje i stvaranja novih radnih mjesta. Radove