DiCaprio: Dobre vijesti za rijeke Bosne

DiCaprio: Dobre vijesti za rijeke Bosne

Svjetski poznati glumac i aktivista Leonardo DiCaprio ponovo je pisao o bosanskim rijekama, u kontekstu aktivnosti zaštite istih od gradnje mini hidroelektrana.

-Dobre vijesti za rijeke Bosne: Ministarstvo unutrašnjih poslova otkazalo je građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na prekrasnoj rijeci Neretvici.

Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni, Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhus centru, organizirali su pravni izazov i proteste protiv projekata! Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv državnih službenika, koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti.

Mjesna zajednica u Neretvici žestoko se protivi bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj rijeci. Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da slijede vladavinu zakona – napisao je na Instagramu.

https://www.instagram.com/p/CSuUMsslKxo/

U Bosni i Hercegovini mnogi žele zaštiti rijeke. Protivnici gradnje MHE ukazuju na velike štete od ovih projekata uz neznatnu, ličnu, korist od istih. Zagovornici gradnje ističu da imaju domaću proizvodnju opreme za iste, kao i da MHE predstavljaju obnovljive izvore energije te da nisu zabranjene ni u Zap. Evropi.

U Bosni i Hercegovini izgrađeno je 120 MHE, a zagovornici gradnje MHE kažu da postoje kapaciteti za njih 500, što je jednako proizvodnji struje TE Kakanj.

Previous Krenula gradnja 25 miliona eura vrijednog objekta iznad Sarajeva
Next Na 'Danima šljive' u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

You might also like

NAŠI DANI

Turski predsjednik Erdogan: Sam razgovor o tampon zoni u Gazi je nepoštovanje Palestinaca

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je izraelski plan za stvaranje demilitarizirane tampon zone u Gazi, rekavši da čak i rasprava o takvoj ideji predstavlja “nepoštovanje prema Palestincima”, prenosi AJB.

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica za genocid u predmetu Milomir Savčić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 13. 1. 2020. godine, optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana

NAŠI DANI

Sapna: Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH

Povodom obilježavanja 28. godišnjice od formiranja 206. viteške brigade i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Sapni svečano otkriveno novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH, prenosi Faktor. Izgradnju