DiCaprio: Dobre vijesti za rijeke Bosne

DiCaprio: Dobre vijesti za rijeke Bosne

Svjetski poznati glumac i aktivista Leonardo DiCaprio ponovo je pisao o bosanskim rijekama, u kontekstu aktivnosti zaštite istih od gradnje mini hidroelektrana.

-Dobre vijesti za rijeke Bosne: Ministarstvo unutrašnjih poslova otkazalo je građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na prekrasnoj rijeci Neretvici.

Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni, Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhus centru, organizirali su pravni izazov i proteste protiv projekata! Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv državnih službenika, koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti.

Mjesna zajednica u Neretvici žestoko se protivi bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj rijeci. Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da slijede vladavinu zakona – napisao je na Instagramu.

https://www.instagram.com/p/CSuUMsslKxo/

U Bosni i Hercegovini mnogi žele zaštiti rijeke. Protivnici gradnje MHE ukazuju na velike štete od ovih projekata uz neznatnu, ličnu, korist od istih. Zagovornici gradnje ističu da imaju domaću proizvodnju opreme za iste, kao i da MHE predstavljaju obnovljive izvore energije te da nisu zabranjene ni u Zap. Evropi.

U Bosni i Hercegovini izgrađeno je 120 MHE, a zagovornici gradnje MHE kažu da postoje kapaciteti za njih 500, što je jednako proizvodnji struje TE Kakanj.

Previous Krenula gradnja 25 miliona eura vrijednog objekta iznad Sarajeva
Next Na 'Danima šljive' u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

You might also like

NAŠI DANI

Iz Amerike za Bosnu stiže pola miliona doza Pfizer vakcina

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donira Bosni i Hercegovini 500.000 doza Pfizer vakcina Nakon današnjeg sastanka u VAmbasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sa zvaničnicima Bijele kuće iz Washingtona,

NAŠI DANI

Uskoro otvaranje nove zgrade N/FS Bosne i Hercegovine vrijedne 10 mil. maraka

  Novu modernu zgradu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Sarajevu 22. novembra u 15 sati svečano će otvoriti Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH, i Aleksander Čeferin, predsjednik

OTPOR BOSNE

Podrinjski bedem – Cerska

Sa magistralnog puta Vlasenica – Zvornik, negdje između Nove Kasabe i Konjević Polja, odvaja se rukavac koji vodi do brojnih mahala, a koje skupa čine selo Cersku. Do agresije na